Samlivspanelet

Samlivspanelet: Er det håp for et forhold der den ene tror og den andre er ateist?

Jeg er forelsket i en nyateist som syns religion er latterlig, skriver ukas innsender til Samlivspanelet.

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til psykologspesialist Bente Barstad nederst i saken.

Hei!

Jeg er forelsket i en nyateist som syns religion er latterlig. Selv er jeg kristen, og jeg merker at jeg blir støtt av dette. På absolutt alle andre områder har vi det kjempefint sammen, men jeg lurer på om vi faktisk kan etablere et langsiktig forhold. Hva tror dere?

V.L, 30

Samlivsspalte. 

Bente Barstad, psykologspesialist ved Familieavdelingen

Slik svarer Samlivspanelet, ved Bente Barstad

Kjære deg!

Du er forelsket og har det veldig fint med kjæresten din. Samtidig er du usikker på en fremtid med han på bakgrunn av deres ulike syn på religion.

Generelt sett er det ikke nødvendigvis et problem at par har ulike holdninger, ideer og ønsker. Det er likevel hele tiden et spørsmål om hvordan par klarer å snakke om ulikhetene og å inngå kompromisser. At du så tidlig i et kjæresteforhold spør om råd fordi du er usikker på en fremtid med han, synes jeg du skal ta på det største alvor. Du er kristen, han nyateist - og han syns religion er latterlig, noe som gjør at du føler deg støtt.

Oppfatninger av verden

Kan to så ulike livssyn leve godt side om side i et parforhold? Og kanskje etter hvert i foreldreskap sammen? Det livssyn hver enkelt av dere har, er først og fremst individuelt. Slik sett kan hver av dere bare stå inne for deres eget syn og ikke den andres. Livssyn handler om de oppfatninger hver av dere har om livet og verden, hva menneskelivet er og hva det bør være.

Det handler også om hva dere forstår som rett eller galt, godt eller vondt, og om det finnes høyere makter eller ikke. Du er kristen og tror på Gud. Kjæresten din som ateist er overbevist om at gud eller guder ikke finnes, og tar da avstand til det religiøse.

En ateist kan godt være likegyldig til problemstillingen. Nyateisme er imidlertid kjennetegnet av en mer aktiv, pågående holdning overfor andres religiøse tro, og at religion bør bekjempes med rasjonell kritikk.

###

Forakt er drepende for et samliv

For deg er åpenbart din kristne tro viktig. Det er derfor forståelig at du føler deg støtt når kjæresten din angriper ditt livssyn og mener at religion er latterlig. Du sier ikke noe konkret om hvordan han formidler dette, men jeg får tanker om at det utvises en viss forakt fra hans side. Forakten kan jo komme til uttrykk på ulike måter.

Selv om alle par er ulike, vet vi en del om hva som gjør at noen forhold og samliv lykkes og andre ikke på bakgrunn av studier av par. Forakt er enkelt sagt drepende for et samliv. Uansett hvordan det konkret kommer til uttrykk, er forakt så ødeleggende at den type holdning eller atferd ikke kan fortsette dersom samlivet skal fungere.

Felles mål og mening

Vi vet også at grunnleggende motsetninger ofte fører til fastlåste konflikter som tilspisser seg ettersom tiden går og forelskelsens rus avtar. I et samliv må man finne måter å løse ulike oppfatninger på. Det er samtidig heller ikke alt som kan løses. Er avstanden for stor, kan begge bli skadelidende.

Studier har vist at par som får forholdet til å fungere kjennetegnes blant annet ved at de har felles mål og mening. Dette gjennom at de har tradisjoner som gjentas og skaper følelse av samhold og kontinuitet. De er gode til å støtte hverandres ulike roller i livet. Ofte har de også nokså felles oppfatninger når det gjelder barneoppdragelse, familieverdier, tro og religion.

Lykke til med viktige vurderinger og valg.

Vennlig hilsen

Bente Barstad

MER FRA VÅRT LANDS SAMLIVSPANEL:

• Hva gjør du hvis du frykter at din egen vonde oppvekst vil gjøre deg til en dårlig forelder?

• «Vi opplever at vår datter nærmest snakker om barna som om de er hennes 'eiendom'»

 

---

Dette er Samlivspanelet

  • * Det viktigste i livet, relasjonene til de aller nærmeste, er også noe av det vanskeligste. Vårt Lands Samlivspanel vil hver uke svare på spørsmål fra leserne om parforhold, seksualitet, verdier i familien, foreldrerollen og kommunikasjon mellom generasjonene. Samlivspanelet er satt sammen av fire erfarne fagpersoner med tilknytning til Modum Bads samlivssenter.
  • * Grethe Karin Hoviosen, fagansvarlig familie og samliv ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter
  • * Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad.
  • * Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum Bad.
  • * Kristoffer Whittaker, psykolog og forsker ved Familieavdelingen, Modum Bad

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet