Samlivspanelet

Samlivspanelet: «Å miste jobben er et tap som kan berøre grunnleggende oppfatninger av en selv og sin rolle»

Else mistet jobben. Reaksjonen minner mye om opplevelsen av å miste noen i dødsfall, sier Samlivspanelets Jon-Erik Bråthen.

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til Jon-Erik Bråthen lenger nede i saken:

Hei!

For to år siden mistet jeg jobben i bygdas hjørnesteinsbedrift. Trange økonomiske tider gjorde det nødvendig å nedbemanne. Jeg måtte gå på grunn av kort ansiennitet.

Jeg bestemte meg tidlig for å søke jobb i denne bedriften. 
Etter endt utdannelse, var jeg heldig å få fast ansettelse der. Jeg trivdes fra første dag. Det var bruk for kompetansen min, jeg mestret arbeidet og ble vist stor tillit. Etter forholdsvis kort tid, fikk jeg stilling som avdelingsleder. Veien lå åpen for nye, spennende oppgaver. Inntil jeg plutselig en dag var overtallig.

Det hjalp ikke å få ny jobb

Mannen min var en god støtte i oppsigelsesprosessen. Han lot meg gråte og være fortvilet. Da jeg mistet troen på at det var mulig å finne ny jobb, beholdt han håpet. Etter et år som arbeidsledig, fikk jeg jobb innen en helt annen bransje. 
Familie og venner ga uttrykk for at livet mitt endelig var tilbake på skinner. Det stemte dessverre ikke. Jeg har det ikke godt. Verken på jobb eller hjemme.

Jeg gjør det jeg skal på den nye jobben, men kjenner ingen glede i arbeidet. Når jeg snakker med mannen min om dette, hører han ikke på meg. Han mener jeg er utakknemlig. Jeg har tross alt en jobb å gå til, sier han. Dessuten gir den meg fast inntekt. Akkurat det har han rett i. Men det er også det eneste den gir. Han bryr seg tilsynelatende ikke noe om at jeg opplever jobben meningsløs.

Jeg skulle så gjerne vært tilbake på den gamle arbeids-
plassen. Mannen min sier at det er på tide å se fremover. 
Problemet er at jeg ikke får det til. Måten han møter meg på, gjør at stemningen mellom oss har blitt fryktelig dårlig. Nå er jeg redd for å miste han også. Hva skal jeg gjøre?

Else

• Hvem er Samlivspanelet i Vårt Land? Møt dem i denne saken der de svarer på hvordan det står til med det norske samliv i 2020

Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad.
Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad. Foto: Erlend Berge

Kjære deg!

Du har uforskyldt kommet i en krevende situasjon. Det er ikke vanskelig å forstå at oppsigelsen fremdeles preger livet ditt og at du ikke har det bra. Situasjonen forverres av at du og mannen din forholder dere ulikt til hvordan du har det.

Det har gått to år. Du har fått ny jobb og er fremdeles preget av oppsigelsen. Det er både forståelig og vanlig. Å 
miste jobben medførte tap som ofte berører grunnleggende oppfatninger av en selv og sin rolle i samfunnet, og vil for de fleste uvilkårlig føre til sorg. Dette er en sorg som handler om så mye utrolig mer enn å miste selve jobben.

Tryggheten er borte 

I tillegg til å miste
de daglige arbeidsoppgavene, mistet du mestring og mening i hverdagen. Du mistet
arbeidsgleden og gode kollegaer. 
Antagelig ble noe av tryggheten og forutsigbarheten i livet ditt også borte? I alle fall for en stund. Mange som har opplevd det samme, forteller at det å miste jobben er som å miste noe av seg selv. Kanskje er det sånn for deg også?

Jeg vil peke på en annen sorg du kanskje også er i berøring med. En mann jeg kjenner har valgt å kalle dette for ‘sorgen over det ulevde’. Med det mener han sorgen over håp, drømmer og muligheter som verken ble, eller vil bli, realisert.

Andre kan mene der er på tide å sørge ferdig

Du drømte tidlig om en jobb i 
bedriften. Den fikk du. Du ble avdelingsleder. En spennende fremtid ventet på deg. Så ble du sagt opp. Drømmer og håp for deg og din fremtid i bedriften ble knust. Også dette er en sorg. En sorg som blir ekstra tydelig for deg fordi du ikke opplever den nye jobben meningsfull.

Muligheten er stor for at mannen din ikke er klar over at sorgen etter oppsigelsen stikker så dypt. Hans har fokus på alt som har ordnet seg. Han ser fremover og tenker nok det er på tide at du har sørget ferdig. Det virker som om dere har to vidt forskjellige oppfatninger av situasjonen.

###

Pendel som svinger

I studietiden lærte jeg at sorg er som en rett linje oppdelt i ulike stadier. Denne linjen har en start og en slutt. Når den sørgende får jobbet seg gjennom alle stadiene, er sorgarbeidet over.

I dag forstår vi sorg annerledes. I stedet for å tenke på sorg som en linje,
sammenlignes sorg gjerne med en pendel. Når følelser og minner om det som har gått tapt aktiveres, svinger sorgpendelen ut til den ene siden. Når fokus rettes mot fremtiden og hvordan en best kan leve videre med det som har skjedd, svinger pendelen ut til den andre siden. Ved et sunt sorgarbeid vil pendelen svinge fram og tilbake mellom disse to ytterpunktene.

Etter en stund vil sorgpendelen som regel ikke svinge like ofte eller like langt ut til sidene. Noe av energien i sorgen forsvinner underveis. Men den blir sjelden helt borte. Kanskje dette bildet kan være til hjelp for deg og mannen din?

Behov for forståelse

Selv om stemningen mellom dere ikke er den beste for tiden, håper jeg dere kan få til å snakke om hvordan dere har det. Da kan du fortelle hva det har gjort med deg å mistet jobben. Om sorgen du fremdeles kjenner. Si gjerne at du har behov for at han forstår og er sammen med deg når pendelen svinger til siden som minner deg om tapene og håpene som brast. Ikke for at du vil bli værende der, men for at det vil gjøre det lettere for deg å la pendelen svinge til den 
siden han i stor grad befinner seg.

Får dere dette til, er muligheten til stede for en bedret stemning mellom dere. Dere vil kunne finne andre løsninger på egne og felles utfordringer, og nye drømmer vil kunne vokse fram.

Vennlig hilsen
Jon-Erik Bråthen

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Samlivspanelet