Samlivspanelet

«Vi opplever at vår datter nærmest snakker om barna som om de er hennes ‘eiendom’»

Hvordan kan besteforeldre hjelpe barn og barnebarn etter skilsmisser? Samlivspanelet svarer.

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til Kristoffer J. Whittaker lenger nede i saken:

Min datter har to barn og har gått fra mannen som er far til barna. De hadde en ganske opprivende skilsmisse, og barna har slitt med å finne ut av det med den nye tilværelsen. De er åtte og elleve år, og bor nå annenhver helg hos sin far, og resten av tiden hos sin mor. Det mener vi er for lite samvær med faren.

Han er en hyggelig og solid mann, vi opplever at vår datter nærmest snakker om barna som om de er hennes «eiendom». Hun er sliten, kjefter mye og har åpenbart problemer med å få hverdagene til å gå rundt.

Vi har forsøkt å ta opp dette med henne, vi prøver å hjelpe til så mye vi kan, men når vi antyder at hun burde hatt en annen samværsløsning, ender det alltid med krangel og påstander om at vi ikke støtter henne.

Men vi ser at barna savner faren sin og egentlig hadde ønsket en 50/50-løsning. Er det noe vi kan gjøre for å bedre situasjonen uten å miste tilliten hos vår datter? 

– Gudrun (62)

• Hvem er Samlivspanelet i Vårt Land? Møt dem i denne saken der de svarer på hvordan det står til med det norske samliv i 2020

Samlivsspalte. 

Kristoffer Whittaker, psykolog/forsker på Familie og samlivsfeltet
Kristoffer J. Whittaker, psykolog og forsker på familie- og samlivsfeltet ved Modum Bad. Foto: Erlend Berge

Samlivspanelets Kristoffer J. Whittaker svarer:

Kjære deg.

Det er aldri lett å se noen man er glad i ha det vondt. Jeg forstår at du virkelig bryr deg om hvordan deres utvidete familie har det, og at du og ektefellen din ønsker å hjelpe dem etter beste evne.

Du berører en vanskelig problemstilling. Hvor mye skal man involvere seg i sine voksne barns familieanliggende? Du forteller at dine forsøk på å gi noen velmenende råd angående samværsløsningen mellom din datter og hennes eksmann, ofte ender opp med krangel. Selv om vi har de beste intensjoner når vi 
prøver å gi råd angående andres ut-
fordringer, er det ikke uvanlig at slike fremstøt oppleves som kritikk av motparten. Slike situasjoner kan fort eskalere til krangling og konflikt. Hvis de gjentar seg over tid, vil de såre følelsene som oppstår mellom partene kunne bli vedvarende.

Kontakt med far

Det kan godt hende at du har helt rett i at en annen samværsløsning hadde vært til det beste for 
deres datter og hennes barn, men hva med din eks-svigersønn? Hva tenker han om dagens samværsløsning, ønsker han en annen løsning?

Forskningen viser at barn har godt av å være i kontakt med begge sine foreldre etter at de har gått fra hverandre. Ofte er det dessverre slik at barna ender opp med å ha mindre kontakt med far etter et samlivsbrudd. Mangel på kontakt med far kan ha vedvarende konsekvenser for barnas videre sosiale og emosjonelle utvikling.

Sårbar

Det høres ut som om deres datter er i en sårbar situasjon, og som du skriver, har hun og familien gjennomgått et opprivende samlivsbrudd. I tillegg til at et samlivsbrudd kan være en påkjenning for barn, er det også vanlig at de voksne opplever psykisk ubehag i tiden etter en skilsmisse, inkludert symptomer på angst og depresjon.

I tillegg mister de voksne ofte en del av sitt sosiale nettverk, og økonomien blir mer begrenset, noe som påvirker hele familien. En hverdag som skilt forelder er noe de færreste velger uten god grunn.

Undring

Det er veldig fint at du har et godt forhold til din eks-svigersønn og at du tenker godt om han. Jeg antar likevel at det er mye du ikke vet om samlivet han hadde med din datter. Når det er mye man ikke vet om en situasjon som er sår og vanskelig, er det ofte lurt å innta en undrende posisjon fremfor en rådgivende.

Lytte

Å være tålmodig og 
holde tilbake når man ser at andre strever, er vanskelig. Følelsene som kommer opp i oss i møte med andres smerte, motiverer oss til å handle for å dempe ubehaget. Ofte ender vi da opp med å komme med løsninger som vi selv tror vi hadde ønsket om vi var i en tilsvarende posisjon, fremfor hva den andre faktisk trenger.

Prøv å være nysgjerrig på følelsen som ligger bak de ordene datteren din bruker. Hva er det som gjør at hun strever med å få hverdagen til å gå opp?

Om du lytter til din datter, gir henne en bekreftelse på det hun forteller og validerer hennes følelser, kan hun bli mer åpen for hva du har å si – på sikt. Kanskje dere da kan komme frem til en løsning som blir bra for både henne og barna. Husk at du er den som står din datter nærmest og det er i perioder av livet hvor hun møter sine største utfordringer at hun trenger din støtte mest.

Med vennlig hilsen

Kristoffer J. Whittaker, psykolog og forsker på familie- og samliv ved Modum Bad.

Samlivspanelet velger ut hvilke spørsmål de vil svare på, og de kan ikke ta på seg å svare på andre henvendelser enn de vi publiserer. Vil du sende inn ditt spørsmål, kan du bruke e-posten eller sende brev til Samlivspanelet, Vårt Land, Postboks 1180, Sentrum, 0107 Oslo.

MER FRA VÅRT LANDS SAMLIVSPANEL:

«Mannen min er ikke huslig, og jeg skjemte ham vel bort» skriver kvinne (50)

«Etter noen krevende år som småbarnsforeldre, valgte vi å gå i familieterapi. Til ingen nytte»

«Jeg er redd han skal lete etter en som er mer lys og lett til sinns enn meg»

Ekspert – De færreste av utroskap forandrer seg til faste forhold

Veslemøy Østrem: «Forpliktelsen som forhold krever for å vare, er en muskel som må trenes opp»

 

---

Dette er Samlivspanelet

  • Det viktigste i livet, relasjonene til de aller nærmeste, er også noe av det vanskeligste. Vårt Lands Samlivspanel vil hver uke svare på spørsmål fra leserne om parforhold, seksualitet, verdier i familien, foreldrerollen og kommunikasjon mellom generasjonene. Samlivspanelet er satt sammen av fire erfarne fagpersoner med tilknytning til Modum Bads samlivssenter.
  • Grethe Karin Hoviosen, fagansvarlig familie og samliv ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter
  • Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad.
  • Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum Bad.
  • Kristoffer Whittaker, psykolog og forsker ved Familieavdelingen, Modum Bad.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet