Politikk

Regjeringen krymper friskolekutt etter proteststorm

FRISKOLER: På en dag med varslede protester mot friskolekutt, gjør kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun retrett: Kuttene overfor friskolesektoren krympes - og skal gjennomgås.

Tidlig onsdag ettermiddag kunngjorde kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding at nedfasingen av kuttene overfor private skoler skal gjennomgås på nytt av en arbeidsgruppe.

– Arbeidet vil føre til justeringer av tilskuddet til privatskoler, slik at den samlede nedgangen i tilskudd blir mindre enn det opprinnelige anslaget på 515 millioner kroner, opplyser Kari Nessa Nordtun til VG, som meldte saken først.

I praksis blir også det foreslåtte kuttet på 51 millioner kroner for neste år tatt bort. Det varsles nemlig at det vil komme en kompensasjon for dette i revidert nasjonalbudsjett neste år.

Lover å gjennomgå finansieringen

I pressemeldingen heter det at arbeidsgruppen skal vurdere behovet for endring i hvordan utgifter til skolebygg håndteres i tilskuddsmodellen. Den skal «kartlegge om det er spesielle forhold ved ulike typer private grunnskoler som påvirker kostnadene på en annen måte enn offentlig skole, som for eksempel klassestørrelser eller kompetansekrav.»

I statsbudsjettet varslet regjeringen at den over flere år ville kutte ned tilskuddet til private skoler som steinerskoler, montessoriskoler og kristne friskoler med mer enn en halv milliard kroner.

At støtten skal legges om står ved lag. Men etter det Vårt Land får signalisert vil ikke reduksjonen i midler til skolene bli like stor.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) overtar kontoret til Tonje Brenna.

Sp-talskvinnen: Måtte ikke slå skeivt ut

I gjennomgangen skal departementet også få vurdert kapitaltilskuddet til skoleslaget, en overføring som har stor betydning.

Sps utdanningspolitiske talskvinne, Marit Knutsdatter Strand, poengterer overfor Vårt Land at partiet er opptatt av at det fortsatt skal være privatskoler og mangfold i Skole-Norge:

– Derfor er vi opptatt av at kuttet ikke skal slå skeivt ut. Vi har mottatt mange henvendelser og bekymringsmeldinger om at kuttet ikke er til å leve med. Det tar vi hensyn til nå, sier hun til Vårt Land.

Helge Vatne, Kristne Friskolers Forbund

KFF: – Gjenstår å se hvordan det treffer

Hos Helge Vatne, fungerende generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), er det en avmålt begeistring på nyheten som kommer.

– Vi er alltid glad for penger som kommer, men de opprettholder påstanden om at noen skoler har fått for mye. Det stemmer ikke, sier Vatne.

Nyheten om at kuttet skal gjennomgås kom like før friskolene satte i gang sin demonstrasjon mot kuttet utenfor Stortinget.

Nå avventer han detaljer for hvordan kapitaltilskuddet vil treffe de rammede skolene.

– Det gjenstår å se hvor godt de pengene treffer dem som blir rammet. Det vet vi ingen ting om i dag.

Det gjenstår å se hvor godt de pengene treffer dem som blir rammet.

—  Helge Vatne, Kristne Friskolers Forbund

Møtte massiv motstand

Kuttforslaget ble først kjent da statsbudsjettet ble lagt frem 6. oktober. Regjeringen foreslo å spare 51,5 millioner neste år på private skoler som har både barne- og ungdomstrinn. og innen fem år trappe opp kuttet til å utgjøre mer enn en halv milliard.

Årsaken til kuttet er at skolene har fått en kompensasjon for smådriftsulemper både på barne- og ungdomstrinnet. Departementet mener det ikke har vært etter intensjonen, og at det har gitt disse skolene et vesentlig større tilskudd enn det rene barne- og ungdomsskoler har fått.

Friskoleorganisasjonene mener på sin side at de skolene må kompenseres for at det er mer kostnadskrevende å drive en kombinert skole.

Oslo 20200211. 
Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Oppland Senterparti (Sp).
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

32.000 skrev under på protest

Det foreslåtte kuttet vil fullt utfaset utgjøre et kutt på hele 30 prosent for enkelte skoler, viser beregninger som Kristine Friskolers Forbund (KFF) har gjort. De skolene vil ikke ha annet valg enn å legge ned barne- eller ungdomstrinnet, mener de.

Kuttet har vekket massiv motstand over hele landet. I oktober leverte en aksjonsgruppe 32.000 signaturer til kunnskapsministeren i protest mot kuttet, mens friskoler og støttespillere onsdag har tatt til gatene i hele 13 norske byer for å be regjeringen reversere kuttet.

SV ut mot forslaget. «Godt å se at de snur»

I forkant av de varslede protestene mot kuttene, gikk den kjente artisten og tidligere steinerskole-eleven Lars Lillo-Stenberg ut mot regjeringen.

I VG advarte han – og stemplet kuttet som trist. Selv skulle han synge under markeringen i Oslo.

Regjeringen risikerer dessuten å møte veggen i Stortinget: Ap/Sps støttepartner, SV, var nemlig ikke tilfreds med forslaget.

Men onsdagens nye takter fra regjeringen faller i god smak:

– Det er godt å se at regjeringen snur her. Vi var tidligere denne uken klar på at kuttet var deres eget rot. Vi har forventet at de selv rydder opp og kommer med et nytt forslag til budsjettet, skriver Wold til Vårt Land.

---

Dette er saken

  • I dag får friskoler en kompensasjon for smådriftsulemper både for barne- og ungdomsskoletrinnet. Regjeringen mener det gir kombinerte barne- og ungdomsskoler en dobbeltkompensasjon som ikke er etter hensikten, og foreslår derfor å fase ut tilskuddet frem mot 2028.
  • Regjeringen skal spare 51,5 millioner på private, kombinerte barne- og ungdomsskoler neste år. Innen fem år vil endringen utgjøre mer enn en halv milliard mindre i tilskudd.
  • Ifølge KFFs beregninger vil kuttet ha en dramatisk effekt for rundt 130 norske friskoler. For noen av skolene utgjør kuttet opp til 30 prosent av tilskuddet.

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk