Politikk

Navarsete: – Utenkelig for Senterpartiet å liberalisere abortloven i regjering

ABORT: I en debatt under Arendalsuka, sa Liv Signe Navarsete at hun ikke tror det er mulig for Senterpartiet å la liberalisering av abortloven bli en del av regjeringsspørsmålet.

– For oss er det helt utenkelig å gå med på en liberalisering av abortloven i regjering.

Det sa Liv Signe Navarsete (Sp) under en debatt på Arendalsuka med tittelen «Den store abortdebatten: Er nemnda utdatert eller nødvendig?», i regi av Sex og samfunn og Menneskeverd.

Går lengre

Etter Arbeiderpartiets landsmøte i april, var Sp imot Ap og resten av venstresidens forslag om å gi kvinnen det avgjørende ordet ut uke 18, samt å fjerne nemndene.

Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe, mente den gang det ville bli både «vanskelig» og «krevende» å sitte i en regjering med en slik politikk.

Da Toppe ble spurt hvor grensen til partiet går i spørsmålet, svarte hun følgende:

– Min vurdering er at en utredning av nemndordningen, med tanke på forbedring, kan være fornuftig. Men det er ikke forslaget om å fjerne nemndene, svarer Toppe, som sikter til Ap og resten av venstresidens forslag om å fjerne nemndene helt.

Men nå går altså Navarsete ett steg videre, og sier at en liberalisering av abortloven er «utenkelig» i et regjeringssamarbeid.

– Dette er såpass dypt forankret i så stor del av partiet, at jeg ikke greier å se for meg at det skal bli en del av regjeringsspørsmålet, sier stortingsrepresentanten til Vårt Land.

Stiller ikke ultimatum

På spørsmål om hvor viktig saken er for Senterpartiet, sier Navarsete at det er umulig å gradere, og at hun holder fast på partiets linje om at de ikke vil gå inn i regjeringsforhandlinger med noen ultimatum.

– Hvorfor er du så tydelig på dette nå?

– Kjersti Toppe har vært veldig tydelig lenge. Det er hun som er vår helsepolitiske talsperson, og hun og jeg er veldig enige. Så jeg sier ikke noe mer enn hva hun hadde sagt om hun hadde stått her. Partilederen vår er også veldig stabil på dette standpunktet.

– Jeg ser ikke for meg det ville vært mulig. Det ville jeg syns hadde vært veldig vanskelig, rett og slett, sier Navarsete.

Vårt Land har spurt Aps stortingsrepresentant Tuva Moflag om Navarsetes uttalelser kan bety problemer for et eventuelt regjeringssamarbeid.

Tuva Moflag (Ap) etterlyser svar fra helseminister Bent Høie (H) på om analysekapasiteten i Norge er bra nok til å kunne gjennomføre massetesting slik som i Danmark.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

I en e-post skriver hun at Navarsete bør lytte til Sps nestleder Ola Borten Moe, «som har uttalt at en endring av abortloven ikke bør avgjøres i regjeringsforhandlinger, men heller avgjøres gjennom en bredere prosess som forankres i Stortinget».

Imot avvikling av nemndene

Navarsete bekrefter at hun er imot avvikling av abortnemndene.

– Nemnda ivaretar stemmen til de ufødte barna. De fleste får innvilget abort, og det er det veldig god grunn til. Likevel er det noen som ikke får det. Noen ombestemmer seg, får reflektert litt, og derfor er dette viktig.

Hun sier likevel at partiet åpner for å se på nemndenes funksjon og virkemåte, men at det handler om «kosmetiske» endringer, som navnet og hvordan de skal fungere.

Tidligere i år sa Kjersti Toppe at hun ønsket å ha med partiet på å døpe abortnemnda om til «abortsamråd». Også Sp-landsmøtet gikk inn for Toppes forslag om å gjennomgå abortnemndenes arbeidsmåte, rolle og navn.

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk