Politikk

Rotevatn vant Venstre-topplass foran Breivik med knapp margin

VALGDRAMA: Sveinung Rotevatn vant strid om å bli Venstres førstekandidat i Hordaland med tre stemmer. Terje Breivik ryker ut av rikspolitikken.

Det betyr at Venstres-parlamentariske leder, Terje Breivik (55), er på vei ut av rikspolitikken etter mange år i toppverv for partiet.

Bare tre stemmer skilte de to. Klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (33) vant over den tidligere nestlederen med 41 mot 38 stemmer.

Kampvoteringen ville skapt nasjonale bølger uansett resultat. Det ville også vært dramatisk å nekte Rotevatn en sjanse på stortingsplass etter at han ble valgt til første nestleder i Venstre i fjor.

Gardermoen 20200926. 
Ny ledertrio i Venstre med leder Guri Melby som flankeres av nestlederne Sveinung Rotevatn og Abid Raja etter valget under landsmøtet  til Venstre på Gardermoen/POOL.
Foto: Geir Olsen / NTB

Sterke følelser i sving

Innstillingen fra nominasjonsnemnda var så splittet som den kunne bli: Fire for Rotevatn, tre for Breivik.

Sterke følelser har vært i i sving, fortalte tillitsvalgte Vårt Land snakket med i forkant av lørdagens valgthriller.

Kvelden før valget meldte Bergens Tidende at Unge Venstre skal ha blitt oppfordret til å opprette nye lokallag for å sikre Rotevatn-seier, noe ungdomspartiet i Vestland skal ha avvist.

Selv kom Terje Breivik med en siste appell i Bergens Tidende fredag – på gitar og med sangen «Alt er mulig».

Medietekke mot lokalt gjennomslag

Sveinung Rotevatn vektla i sin appell før avstemningen at han er «god til å snakke tydelig, så folk forstår».

– Ikke minst i media. I den tøffe kampen for å markere Venstre i valgkampen, blir det viktigere enn før. Ikke bare på grunn av korona, men også fordi mediebildet er annerledes enn for 20 år siden, sa han.

Terje Breivik betonte sin evne til å gjøre en forskjell for egen valgkrets og ramset opp gjennomslag for Hordaland.

– Vi må ha en politiker på Tinget, som evner å omsette vakre ord i handling. Jeg har erfart at jeg bidrar til at Venstre får gjennomslag for egen politikk, sier han.

Beiviks støttespillere: «Sosialliberalt hjerte» og nei til Frp

Valgforsker Svein Erik Tuastad sa fredag til Vårt Land at «Rotevatn vs. Breivik» har overtoner av retningsvalg for Venstre.

Det syntes appellene for de to kandidatene i noen henseende å bekrefte. Særlig gjaldt det synet på samarbeid med Frp, der de to skiller markant lag:

– Mitt soisalliberale hjerte banket ekstra da Terje var så tydelig mot å regjere med Frp, sa Anne-Beth Njærheim fra Bømlo.

– Terje vil jobbe ustanselig for å holde Venstre i sentrum av norsk politikk. Han vil jobbe mot at vi skal bli skyggen og lillesøsteren til Høyre, sa Elin Seim fra Voss.

Erlend Horn: – Rotevatn forener by og land

Bergen-byråd Erlend Horn trakk på sin side fram at Rotevatn er best egent til å forstå og fronte både by og land:

– Han er den perfekte kandidat for Vestland. Han har mange år bak seg som student i Bergen, men vokste opp og har røtter i Sogn og Fjordane, sa han.

Leder i Bergen-Venstre, Heine Johansen, viste på sin side til hvor avgjørende byvelgerne er for å sikre Venstre stortingsplass fra Hordaland.

– Jeg er bekymret for entusiasmen rundt valgkampen hvis ikke Sveinung vinner. Mange blir skuffet her, sa han.

Kom med stikk mot «lyssky virkemidler»

Elin Seim fra Voss kom også med et lite stikk til Rotevatns støttespillere. Fredag meldte BT at Unge Venstre skal ha blitt oppfordret til å opprette nye lokallag for å sikre Rotevatn-seier, noe ungdomspartiet i Vestland skal ha avvist.

– Terje er real. Han tyr ikke til lyssky virkemidler for å nå målene sine, sa Seim i sin appell.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk