Politikk

Tidligere Frp-topp går til Partiet De Kristne

MELDR OVERGANG: Tidligere leder i Bergen Frp, Petter Eltvik, har meldt seg ut av partiet og inn i Partiet De Kristne.

Også Ann-May Aase Eltvik melder overgang til Partiet De Kristnet (PDK). Hun har tidligere sittet i kommunestyret i Fjell, en bedehus-bastion på øya Sotra utenfor Bergen.

Det melder PDK selv i en pressemelding.

PDK: Frp har forlatt nasjonalkonservativ arv

PDK setter overgangen i sammenheng med bråket i Bergen og Oslo Frp.

«Frp har forlatt sin nasjonalkonservative arv og mistet sin identitet. Tillitsvalgte i FrP blir nå brukt for å sikre verdiliberale en politisk karriere. Det viser prosessene i Bergen og Oslo med all tydelighet», heter det i pressemeldingen.

I 2019 vedtok Frps sentralstyre å legge ned lokallaget i Bergen etter det daværende generalsekretær Fredrik Färber kalte «mange og lange interne konflikter». Frps virksomhet i Bergen ble i stedet underlagt Vestland Frp.

Nasjonalkonservativt bråk i Oslo

Nettopp begrepet «nasjonalkonservativ» sto sentralt da Frps sentralstyre i desember 2020 vedtok å ekskludere fylkesleder Geir Ugland Jacobsen og sette Oslo Frp under administrasjon.

Partiet De Kristne mener den tidligere Frp-profilen, Petter Eltvik, nå finner seg bedre til rette politisk hos dem.

«Ann-May og Petter Eltvik har begge lest nøye igjennom partiprogrammet til PDK og dette er et program som ivaretar ideene som Frp ble stiftet på enda bedre enn det Frp gjør i dag», skriver Partiet De Kristne i sin pressemelding.

---

Partiet De Kristne (PDK)

  • Kristenkonservativt parti, som ble stiftet i 2011 på Moster i Bømlo kommune i gamle Hordaland fylke.
  • Initiativtakerne mente at Kristelig Folkeparti gradvis hadde fjernet seg fra tradisjonelle, kristne verdier. En utløsende årsak var at krefter i KrF gikk inn for å fjerne partiets bekjennelsesparagraf.
  • Blant PDKs viktigste saker er støtte til Israel og at ekteskapet skal være forbeholdt mann og kvinne.
  • Siden 2013 har Erik Selle vært partileder.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

– Frp er et liberalistisk folkeparti

Bakteppet for at Oslo-leder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert fra Frp var «en rekke overtramp», ifølge Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Tidligere samme år vakte en resolusjon fra fylkeslaget reaksjoner internt i Frp. Den sa at Frp må bli «en del av Europa og USAs nye høyreside, og være et fyrtårn for patriotiske velgere».

Partileder Siv Jensen stemte mot og betonet i intervjuer at Frp er et «liberalistisk folkeparti», noe landsmøtet har stilt seg bak.

Foruten at det ble oppfattet som at Oslo-lederen utfordret partiets vedtatte retning i media, ble det tatt ille opp at han i et intervju med Finansavisen syntes å utfordre Siv Jensens førsteplass på valglisten i Oslo.

Arendalsuka 2018. Partiet De Kristne. Erik Selle og Marita Moltu. Einar Christensen.

Ønsker misfornøyde Frp-ere velkommen

Geir Ugland Jacobsen har nå meldt overgang til Demokratene. Men Partiet De Kristne ønsker gjerne andre misfornøyde Frp-ere velkommen til dem, skriver de i pressemeldingen:

«Vi har et program og en profil som gjør at beviste mennesker fra KrF, Frp, Høyre til Senterpartiet finner et godt alternativ i PDK. I tillegg tror vi at bompenge-velgere vil kunne kommer over til PDK».

PDK er et lite parti, som faller under kategorien «Andre partier» i meningsmålinger. I februar fikk denne kategorien i snitt tre prosent oppslutning i avisenes galluper, ifølge Poll of polls. Det er om lag et prosentpoeng høyere enn snittet i fjor.

Sterkest på Vest- og Sørlandet

Partiet står sterkest på Vest- og Sørlandet. I 2019 kapret PDK 0,4 prosent av stemmene ved kommunestyrevalget nasjonalt og 0,6 prosent ved fylkestingsvalget.

Partiet stilte lister i 54 kommuner. Størst var oppslutningen i Froland i Aust-Agder med 4,3 prosent, tett fulgt av Bømlo med 4,2 prosent oppslutning. PDK ble representert i seks kommunestyrer, en fremgang på tre.

Ved stortingsvalget i 2017 stilte PDK med lister i alle fylker og fikk 0,3 prosent oppslutning nasjonalt.


Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk