Politikk

Disse kristelige høyskolene har blitt soleklare budsjettvinnere med Solberg og KrF ved roret

PENGEDRYSS: Private høyskoler hatt langt større vekst i bevilgningene enn offentlige. Fire kristelige høyskoler har hatt rakettvekst.

Det viser en gjennomgang kunnskapsavisen Khrono har gjort av statsbudsjettene fra 2017 til 2021.

I Erna Solberg (H) sin andre periode som statsminister har budsjettposten til alle universiteter og høgskoler økt med elleve prosent.

Private høyskoler har derimot kunnet notere seg for en langt større vekst i tilskuddet – hele 40 prosent på fire år. Og aller mest har høyskoler med kristent verdigrunnlag fått.

Rakettvekst for fire kristne høyskoler

Fire kristelige høyskoler kan notere seg for rakettvekst og troner øverst i Khronos kåring av budsjettvinnerne i perioden 2017 til 2021:

  • Ansgar høyskole i Agder har fått den største prosentvise økningen – 94,8 prosent.
  • Høyskole for Ledelse og Teologi, som er knyttet til Baptistsamfunnet og pinsebevegelsen, har fått 68,5 prosent mer i de fire siste budsjettene.
  • NLA Høgskolen har fått 64,7 prosent mer.
  • Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo, som er knyttet til Norsk Luthersk Misjonssamband, kan glede seg over en økning i tilskuddet på 52 prosent.
Fjellhaug Internasjonale Høyskole.

Nær kristelig storeslem

Norge har til sammen åtte private høgskoler med kristent verdigrunnlag, ifølge kunnskapsavisen. Seks av disse er inne på de åtte øverste plassene i deres gjennomgang.

VID vitenskapelig høgskole og Lovisenberg diakonale høgskole kaprer nemlig sjette og syvende plass. De har fått henholdsvis 42 og 41,5 prosent mer fra 2017 til 2021.

Khrono har snakket med rektorene ved Ansgard og Fjellhaug, som gir ulike forklarer på hvorfor de har blitt budsjettvinnere.

KrF: – Villet politikk for mangfold

At KrF har bidratt til at private kristne høyskoler kommer så godt ut, er det imidlertid ingen tvil om, mener rektor Ingunn Folkestad Breistein ved Ansgard Høyskole.

– Det synes jeg de skal ha honnør for, skriver Breistein i en e-post til Khrono.

KrFs parlamentariske leder og skolepolitiske talsmann, Hans Fredrik Grøvan, mener regjeringen bevisst har satset på private for å øke mangfoldet blant landets høyskoler.

– Det er en målsetting å sikre et mangfold hvor det også skal gis plass for verdibaserte høgskoler i vårt samfunn, sier Grøvan på spørsmål om den kristelige rakettveksten.

---

Tallene i kroner

  • Budsjettposten til universiteter og høyskoler har økt fra 36,5 til 40,7 milliarder fra 2017 til 2021.
  • De private høyskolenes andel har økt fra 1,3 til 1,9 milliarder i samme periode. I 2021 utgjør kristelige høyskolers andel av denne potten 1,1 milliarder kroner.
  • Khrono tar forbehold om at det kan ha skjedd mindre endringer gjennom budsjettforlik og reviderte budsjetter, som ikke vises i deres gjennomgang.

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk