Politikk

Ikke bare flyktningstrid – for Siv Jensen inngår nå hele asylfeltet i budsjettkampen

Rett fra nytt toppmøte med Høyre, KrF og Venstre løftet Frp-leder Siv Jensen frem hele asyl- og innvandringsfeltet som stridstema i budsjettkampen.

Oslo 20201125. 
Sylvi Listhaug og FrP-leder Siv Jensen på vei inn til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene på Statsministerens kontor.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Onsdag ettermiddag var ordvalget fra Jensen nytt: I stedet for å trekke nevne «kvoteflyktninger» i omtalen av saker som sperrer budsjettavtale, gjentok Jensen tre ganger at det i rekken av saker handlet om «asyl- og innvandringsfeltet».

Foran jerngitteret rundt Statsministerens kontor uttalte hun først at det handlet om «hele» feltet. Og fastlåste forhandlinger er i følge Frps leder på et mer «konstruktivt» spor.

• LES OGSÅ: KrFs utkast til nytt program: Legger mykere strategi om abort

Løser de floker – eller spisser kampen?

Et merkbart kutt i regjeringens budsjettopplegg for 3.000 kvoteflyktninger neste år, har vært et de fem kravene Frps landsmøte har krevd for å godta budsjettavtale. Jensen pekte også mandag på kvoteflyktninger som vanskelig tema da hun arrangerte egen pressekonferanse om hvor vanskelige forhandlingene var.

Frps nye ordvalg kan utad tolkes to veier:

• At Frp og regjeringen leter etter flere måter løse flyktningflokene på, og at andre asylinnrømmelser kan være aktuelle.

• At Frp skjerper tonen – og pløyer inn tøffere asylkrav for å få regjeringen til å gi seg.

Ramser opp kravene – og asylpolitikk

– Snakker du om mer enn bare kvoteflyktninger nå, altså hele asyl- og innvandringsfeltet?

– Det handler om grensehandel, om asyl- og innvandring, om pensjonister og samferdsel. Det er mye stort og smått, svarer Jensen Vårt Land.

Topptungt fra Frp – ikke like låst som før

Tirsdag kveld forlot Jensen forhandlingsmøtet med statsministeren og Venstres og KrFs ledere etter 25 minutter. Til dagens møte hadde Jensen med seg både nestleder Sylvi Listhaug og partiets generalsekretær Finn Egil Holm.

Møtet varte i over en time. Og Jensen signaliserte at det var en viss fremdrift, men ikke nok.

– Det var en viss bevegelse, men det gjenstår svært mye før vi kan si at regjeringen har kommet oss i møte, sa hun.

Makter ikke partene å lande en løsning i løpet av torsdagen, blir stortingsinnstillingen fredag uten flertall for regjeringens budsjett. Da kan dramaet strekke seg inn i neste uke.

LES OGSÅ:

• Erna Solberg: «Smerten er ekstra stor når noen du er glad i, slår deg»

Forhandlere kastet inn håndkleet - her er budsjett-flokene Solberg og partitoppene må løse

Sp-Vedum fyrer av salve mot Frp-forslag om kirkekutt

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk