Politikk

Partiet De Kristne vurderer å bytte navn

Et utvalg skal se på alternativer til «De Kristne» etter neste stortingsvalg.

På høstens landsmøte vedtok Partiet De Kristne (PDK) å opprette et utvalg som skal vurdere partinavnet etter stortingsvalget neste høst, melder Dagen.

Noen av de mest aktuelle navneforslagene skal være «Blått», «Konservativt» og «Republikanerne», ifølge avisen.

– Det er noen som trekker rullgardinen ned veldig raskt uten å lese programmet vårt på grunn av navnet vårt. Jeg er redd for at hva vi heter tar oppmerksomheten bort fra innholdet i partiet, sier nestleder Thomas Moltu, som er tilhenger av et navnebytte, til Dagen.

LES OGSÅ: Han protesterte mot bombing av sivile. Da fikk han sparken

Stortingsvalget kan avgjøre

Partileder Erik Selle sier valgresultatet ved stortingsvalget i 2021 kan være avgjørende for om dagens partinavn overlever.

Partiet De Kristne er et konservativt parti, stiftet i februar 2011 som en reaksjon mot KrF, som PDK mener har beveget seg for langt unna «sentrale kristne prinsipper».

De Kristne har stilt til valg ved to stortingsvalg tidligere. Ved forrige stortingsvalg i 2017 fikk PDK 8.700 stemmer og 0,3 prosent oppslutning. Det gikk litt bedre i 2013, da partiet fikk 17.731 stemmer og 0,6 prosent oppslutning.

LES OGSÅ: Hun brukte hundre timer på å lese inn nytestamentet – mener ett evangelium utmerker seg

Lite treffsikre alternativer

Valgforsker Bernt Aardal påpeker at navnealternativene «Blått» og «Konservativt» sier like lite om hva partiet står for som «De Kristne».

– Det er ikke sikkert at et slikt navn gjør det så mye enklere å slutte seg til partiet, men på den andre siden kan det være med på å skyve ut de som gikk inn i partiet nettopp fordi det heter Partiet De Kristne. Det kan oppfattes som at man forlater de kristne verdiene som grunnlag for partiet, sier Aardal til Dagen.

LES OGSÅ:

Verdidebatt: Partiet Sentrum er ikke KrF 2.0

Valgforsker med brutal analyse: Partiet Sentrum har liten sjanse

Berit Hustad Nilsen: Å kjempe på en kristen måte

---

Fakta:

---

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk