Politikk

Jeg tar gjerne en kopp kakao med MDG

Partiet ditt fortjener honnør for hvordan dere har løftet miljøsaken, men tre viktige saker skiller Sentrum fra MDG

John Harald Bondevik

Styremedlem i Partiet Sentrum

Kjære Hans Martin Enger.

I ditt innlegg i Vårt Land spør du hvor mange partier vi trenger, og inviterer meg på en kopp kaffe med MDG.

Jeg drikker ikke kaffe. En kopp kakao, derimot, deler jeg gjerne med både deg og andre i MDG. Partiet ditt fortjener honnør for hvordan dere har løftet miljøsaken. Du vet, bedre enn de fleste, at jeg også har rost partiet ditt for å løfte menneskeverdet.

Unngå polariserte USA-tilstander

Likevel havner du i glasshus når du antyder at det ikke er plass til et nytt parti. MDG er selv et nokså nytt parti i norsk partiflora. MDG har selv – heldigvis – «stjålet» stemmer fra de større, mer etablerte partiene. Og flyttet politikk, både lokalt og nasjonalt.

Den norske partifloraen er en viktig del av det norske demokratiet. Ordningen med rom for flere partier er et viktig bidrag til å unngå polariserte USA-tilstander, der velgere må stemme på kandidater og politikk de ikke ønsker, fordi de i realiteten bare har to valg. Jeg mener vi trenger alternativene. Vi trenger Partiet Sentrum.

LES OGSÅ: Sentrum starter ungdomsparti etter enorm respons

Rus, livssyn og næringspolitikk

En av grunnene er ruspolitikken. MDG vil avkriminalisere all rusbruk, blant annet for å spare samfunnet for belastninger. Sentrum mener at samfunnet må tåle belastningen det er å si fra om hvor skadelig rusbruk kan være, både for enkeltmennesket og for samfunnet. Det finnes andre måter å ivareta mennesker i sårbare situasjoner på, enn å tillate all rusbruk.

En annen grunn er livssynspolitikken. MDG fremsnakker livssynsnøytralitet. Partiet Sentrum ønsker et religions- og livssynsåpent samfunn. Der MDG sier at vi må diskutere religionens plass i det offentlige rom, sier Sentrum at religion og livssyn skal ha den plassen. Og det skal selvsagt være rom for alle livssyn; religiøse og ikke-religiøse.

En tredje grunn er vår offensive næringspolitikk. Vi vil at staten og kommunene skal utøve aktivt eierskap. Staten har investert store summer i oljen. Men etterspørselen etter olje synker. Samtidig må vi sikre velferden og sikre folk gode arbeidsplasser. Vi trenger klimavennlig industri. Markedet dreier i riktig retning. Gjennom oljefondet investerer vi allerede i store bærekraftige selskaper utenlands. Nå er tiden inne for å investere også i norske bærekraftige selskaper, så Norge har arbeidsplasser når oljekranene stenges.

Kan bli nære allierte

Dette og mer diskuterer jeg gjerne over en kopp kakao. Mitt håp er at MDG og Sentrum kan bli nære allierte når vi skal trekke norsk politikk mot sentrum – mot en mer inkluderende, mangfoldig og grenseoverskridende politikk.

LES MER OM DET NYE PARTIET:

Kjell Ingolf Ropstad: «Vi skal være det ledende sentrumspartiet»

Lederen for Drivkraft har meldt seg inn i Sentrum. Det kristendemokratiske nettverket kan dermed bli lagt ned

Tidligere Venstre-topp: – Trengs et nytt og ekte sentrumsparti

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk