Politikk

Grande advarte mot «sterke krefter» i asyl og ruspolitikk

Trine Skei Grande advarte sine egne mot maktkamp og tegnet nytt trusselbilde i asylpolitikken. Faren skapes i Høyre, Ap og Frp.

– For alle som tror at kampen for asylbarn er vunnet en gang for alle, så kan jeg avsløre: Sånn er det heller ikke, sa Grande i sin siste landsmøtetale som partileder.

Hun kom med en rekke advarsler mot krefter som kan spolere politikk på asylfeltet og ikke minst den rusreformen Venstre har fått gjennomslag for.

– Vi reddet de barna som de rødgrønne ville sende ut, men det er ingen tvil om at det finnes sterke politiske krefter som vil stenge grensene våre for mennesker som flykter fra nød, krig og elendighet.

Her er de sterke kreftene – også i partner Høyre

I samtale med Vårt Land etterpå utdypet Grande asyl-advarselen:

– Hvilke «sterke krefter» er det du tenker på?

– Jeg merker meg negativ utvikling i Ap, og programforslag fra Høyre og Frp som har ment dette lenge.

Dermed satte hun ord på bekymringen flere politikere sentralt i Venstre har hatt det siste året: At Høyre beveger seg bort fra dem i innvandringspolitikken.

Grande: Neste klimamål blir «mye vanskeligere»

Grandes tale var en revy over gjennomslag partiet har fått i regjering – fra å ha stått liten og avmektig utenfor før 2013. Da styrte de rødgrønne landet. Den avtroppende Venstre-lederen pekte ikke minst på klimapolitikken, men kom samtidig med et varsko der også.

– For alle som tror at det at vi når klimamålene for 2020 betyr at vi kan lene oss tilbake å la ting skje av seg selv, så kan jeg avsløre: Sånn er det ikke, sa hun.

– Målet for 2020 var det enkleste å nå. Målene for 2030 og 2050 er mye større og mye vanskeligere. Det blir en kamp for å nå det, en kamp Venstre må ta med tyngde, med kløkt og med humør, fortsatte hun.

«En tragedie» om rusreform velter

Men det er rusreformen – å gi rusmisbrukere hjelp i stedet for straff – hun i avskjedstalen ytret aller mest frykt for. Grande ville vekke egne til kamp:

– For alle som tror at rusreformen er sikret fordi den står i regjeringsplattformen, kan jeg avsløre at sånn er det ikke.

Flere partier kan komme til å spenne bein på innhold i reformen:

– Det vil være en tragedie for alle de rusavhengige menneskene i landet vårt som virkelig trenger en helt ny politikk for å komme seg ut av den daglige kampen de står i.

Frykter «alle» i opposisjonen vil spenne bein

– Hva står på spill, Grande?

– Rusreformen er den største sosialpolitiske reformen i nyere tid. Det handler om å se på syke mennesker som syke mennesker og ikke kriminelle.

– Hvilke partier er du redd kan ødelegge den?

– Alle opposisjonspartier – og Frp. Alle disse har krefter i seg til å spenne bein på reformen.

Fremst i tankene har hun Ap, Sp og Frp.

En liten dask til Frp

Grande dunket også til mot Frps stadige posisjonering foran høstens budsjettkamp. Regjeringen lever farlig på senhøsten – fordi Solberg-partnerne trenger Frps støtte til statsbudsjettet.

– Når jeg ser hvordan Frp posisjonerer seg foran høstens budsjettforhandlinger, med krav om å slutte å ta imot kvoteflyktninger, så blir jeg bare mer sikker på at Venstres stemme er en helt avgjørende del av det borgerlige prosjektet, sa hun.

Strakk opp sine egne for intriger og maktspill

Men nettopp når Høyre «går til høyre i innvandringspolitikken» og Ap «til venstre i sosialpolitikken» tror hun Venstres rom til å vokse blir større. På podiet foran delegatene ga hun eget parti en oppstrekker:

– Vi må alltid sette laget først, og vinne diskusjoner med argumenter, ikke maktkamp og renkespill, sa Grande, som selv trakk seg etter stridigheter og anonyme presselekkasjer i vinter.

«Vi skal aldri krenke hverandre»

– Jeg vil minne dere alle på, at skal vi bevare takhøyden i partiet vårt, så må vi ta vare på hverandre som mennesker. Vi skal ta de krevende debattene, men vi skal aldri krenke hverandre i kampen. Vi skal brynes mot hverandre i saklig diskusjon, men aldri bryte hverandre ned, sa Grande.

Hareide – «mannen i mitt liv» – kan takke Venstre

Fra den avtroppende partilederen kom lekkasjen om at satsing på jernbanen økes med 20 prosent i statsbudsjettet for 2021. I sum har regjeringens satsinger på miljøvennlig jernbane nå passert 32 milliarder kroner i sum.

– En gang sa jeg at Knut Arild Hareide, samferdselsministeren vår, var mannen i mitt liv, men jeg skal innrømme at det forholdet har vært litt turbulent de siste årene. Men jeg tror Knut Arild kan skrive under på en ting: Når jernbanen blir det neste årets store budsjettvinner, er det fordi han har Venstre å takke for det.

Melby-valg og dødshjelp-strid

Guri Melby velges til ny leder og Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja til nye nestledere i ettermiddag.

Landsmøtet skal i helgen behandle partiets nye prinsipprogram. Det er ventet strid om å åpne for EU-medlemskap, aktiv dødshjelp, abort og livssynspolitikk. Trine Skei Grande advarte i vår mot at partiet åpner for aktiv dødshjelp – eutanasi. Budskapet var at en stat ikke bør ta liv.

Før landsmøtet åpnet, sa hun til Vårt Land at hun under debatten om det nye programmet ville gå på talerstolen i runden om dødshjelp, trolig med et klart advarende budskap. Partiets landsstyre anbefalte å si nei til eutanasi like før sommeren, men enkeltdelegatene i salen kommer til å avgjøre spørsmålet.

LES OGSÅ:

På sin ferd som ny Venstre-leder vil Guri Melby flytte på livssynspolitikk og la trossamfunn betale mer

Nytt Ap-program: Kontroll med trossamfunn er «viktige offentlige oppgaver»

Frp gjør byks på fersk gallup. Valgforsker tror Moria kan ha bidratt

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk