Politikk

Sveriges likestillingsminister krever at alle skal vie likekjønnede

Sveriges likestillingsminister Åsa Lindhagen vil ha slutt på at trossamfunn kan reservere seg mot å vie likekjønnede. Nå foreslår hun og Miljöpartiet å endre den svenske loven.

– Å gifte seg er en av de viktigste dagene i et menneskes liv. Da skal man ikke risikere å bli diskriminert, sier den svenske likestillingsministeren Åsa Lindhagen til avisen Aftonbladet.

Lindhagen tilhører Miljöpartiet som i slutten av juli kom med et nytt lovforslag i Sverige. Forslaget innebærer at pastorer, prester og imamer med vigselsrett er nødt til å kunne vie likekjønnede par – hvis ikke vil de miste vigselsretten.

Fem av 34 vier likekjønnede

Likekjønnede par har fått gifte seg i Sverige siden 2009. Likevel viste en undersøkelse fra den svenske allmennkringkasteren SVT i fjor, at kun fem av 34 trossamfunn i Sverige vier likekjønnede par.

Lindhagen argumenterer for forslaget med at likekjønnede par ikke skal risikere å bli diskriminerte på bryllupsdagen sin. Hun er også tydelig på at forslaget ikke kan sees som en trussel mot religionsfriheten.

– Vi har religionsfrihet i Sverige. Man skal få tro og tenke akkurat hva man vil. Dette handler om den juridiske delen som gjør at man blir gift. Derimot er det selvsagt fritt fram å ha religiøse seremonier av ulike slag.

– Et viktig prinsippspørsmål

På spørsmål fra Aftonbladets journalist om tvang er den rette veien å gå, svarer Lindhagen følgende:

– Vi tvinger ingen til å vie. Men om man utfører en oppgave på statens vegne, så skal man ikke kunne diskriminere.

Miljøpartiet håper nå å få med seg flere partier på lovforslaget.

– Jeg håper det er flere partier som er enige med oss i dette. For vår del er det viktig at man løfter spørsmålet i første omgang. Det er et viktig prinsippspørsmål, sier likestillingsministeren.

Ikke populært blant trossamfunnene

Den norske avisen Dagen har vært i kontakt med generalsekretær Olof Edsinger i Svenska Evangeliska Alliansen. Han tror ingen svenske trossamfunn er interessert i noen vigselstvang.

– Selv i Svenska kyrkan verner man om dette, i og med at man som prest kan ha alle mulige slags grunner til ikke å vie et visst par. Man kan for eksempel ha fått vite noe i sjelesorg som gjør at man betrakter det hele som upassende, sier Edsinger til Dagen.

Han tror at ordningen med vigselsrett for kirkene kommer til å forsvinne på sikt, og viser til at de fleste trossamfunn har innført en ordning der man skiller mellom det juridiske og en velsignelseshandling.

– Da spørsmålet var oppe i 2009, var majoriteten av Svenska kyrkans biskoper positive til en slik ordning, men tross det sa det politisk valgte kirkemøtet nei.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Alf Gjøsund: Først når vi ser at sektmedlemmer er som folk flest, kan vi gjøre noe med problemet

«Filip» og «Sofia» valgte abort i uke 20. Så valgte de å begrave sønnen sin

«Eg skulle ønska Trond Giske hadde sett partiet først»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk