Politikk

Mener regjeringen svikter: Ap vil øke bistanden til trygg abort og kvinnehelse med 360 millioner

Regjeringen svikter kvinners reproduktive rettigheter når norsk støtte trengs som mest, mener Jonas Gahr Støre og Ina Libak. Ap varsler løft i 100 millioner-klassen.

– Norge har ledet an i det internasjonale solidaritetsarbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) for kvinner. Når regjeringen år for år har kuttet i støtten til formålet, så gir Norge fra seg lederrollen, sier Jonas Gahr Støre.

Vårt Land treffer Ap-lederen på hans kontor på Stortinget i anledning den internasjonale kvinnedagen i morgen. Med seg har han AUF-leder Ina Libak.

– Regjeringen har strammet inn abortloven her hjemme og valgt ikke å spille en rolle der ute, sier Libak.

Støre: – Målrettet angrep fra Trump

Det skjer samtidig som norsk pengestøtte til SRHR, deriblant trygg abort og prevensjon, trengs mer enn noensinne, mener Ap-toppene.

I 2017 gjeninnførte nemlig USAs president den såkalte «munnkurvregelen» (se faktaboks). Slik stanset Donald Trump all amerikansk støtte til organisasjoner som tilbyr eller henviser til abort. Totalt medførte det et gigantisk bistandskutt på mangfoldige milliarder. I fjor strammet Trump ytterligere inn.

– Jeg vil nesten kalle det et målrettet angrep på noen av verdens aller mest sårbare mennesker, sier Jonas Gahr Støre.

Samtidig kuttet Solberg-regjeringen 254 millioner i bistand til SHRH i budsjettet for i år. Mens de rødgrønne ga to milliarder til formålet i sitt siste budsjett, for 2013, bruker regjeringen 1,3 milliarder i år.

Ap vil gi 364 millioner ekstra

Nå varsler Støre at Ap vil legge 364 ekstra millioner på bordet i sitt budsjett for 2021. Det er mer en dobling fra partiets alternative budsjett for 2020. Der plusset Ap på regjeringens bevilgning med 150 millioner.

Det er fortsatt et stykke opp til de rødgrønnes 2013-budsjett?

– Jeg kan love deg at hvis vi får flertall i 2021, så skal vi tilbake til 2013-nivå. Men det ikke er realistisk å gjøre det på et år, svarer Støre.

Norge forpliktet seg til å gi 10,4 milliarder til SRHR mellom 2020 og 2025. Til Dagbladet forklarte utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) at løftet skal bli oppfylt, men at støtten kan variere fra år til år.

• Abid Raja: – Selv om likestillingen i Norge er kommet langt, er det en lang vei å gå i noen innvandringsmiljøer

Støre: Beklagelig av Høyre, Frp, KrF og Venstre

Mener Ap at dette har noe med at KrF er med?

– Jeg konstaterer bare at det skjer noe med den regjeringen vi har, med det flertallet Høyre, Frp, KrF og Venstre har. Det er beklagelig, svarer Støre.

Han sier det krever «politisk mot» å stå på for denne formen for bistand, siden temaet er følsomt i «de politiske miljøene som trekker mot høyresiden» internasjonalt.

– Denne støtten blir ofte kuttet for å vise at man står rak i visse verdispørsmål, sier Støre.

Dystert bakteppe for den internasjonale kvinnedagen

Søndag skal de to Ap-toppene feire kvinnedagen. Men det internasjonale bakteppet er dystert, mener de:

– Vi ser en reaksjonær bølge av angrep på kvinnerettigheter vi nærmest har tatt for gitt, sier Støre.

– I år er det 25 år siden FNs kvinnekonferanse i Beijing. Samtidig ser vi at land etter land strammer inn abortlovgivningen, at mange faktisk går i feil retning. For min generasjon er det skremmende. Vi kan ikke godta det. Konsekvensene er så store i menneskers hverdagsliv, sier Libak.

Samtidig er 70 millioner mennesker på flukt i verden. Kvinnene blant disse er særlig sårbare for voldtekt og dårlig oppfølging i svangerskapet, påpeker Støre.

– Vi hører sjokkerende historier om kvinner som mangler rettigheter, prevensjon, primærhelsetilbud og går gjennom livsfarlige aborter. Vi har gode erfaringer med at god bistand kan gjøre en forskjell her, sier han.

Forhistorien: Regjeringen kuttet mellom 2014 og 2017

Fra 2014 til 2017 gikk den norske støtten til FNs befolkningsfond ned med 66 millioner kroner, og budsjettposten kvinner og likestilling med 33 millioner, meldte Vårt Land i 2018.

Samme år viste regjeringen til at de planla å trappe opp støtten med 700 millioner fra 2017 til 2020. Samtidig hevdet Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) at regjeringen brukte «gamle» penger på dette i budsjettet for 2019 og at løftet slik ikke ble reelt det året.

LES OGSÅ:

• Tør ikke gjenta FNs kvinnekonferanse – frykter tap av rettigheter

Alle Giske-varslerne på Stortinget har forsvunnet ut

USAs munnkurvregel fører trolig til flere aborter

---

Munnkurvregel

  • President Ronald Reagan innførte i 1984 et forbud mot at bistandspenger gis til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning.
  • Denne munnkurvregelen («Global Gag Rule») har siden blitt henholdsvis fjernet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske presidenter, slik Donald Trump gjorde i 2017.
  • I 2019 strammet Donald Trump munnkurvregelen ytterligere inn. Nå får organisasjoner som skal motta amerikanske bistandspenger heller ikke lov til å gi penger til andre aktører som tilbyr abort eller informasjon om abort.
  • Kilde: Vårt Land, Open Society Foundations

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk