Politikk

Slik kjempet statsråden og Nav-sjefen mot å bli stemplet som skandalens syndebukk

Anniken Hauglige ville ikke svare på spørsmål om hun har tillit til Nav-direktøren. Begge kjemper for sin versjon av trygdeskandalen.

Begge beklager. Begge sier de tar sin del av skylden. Ingen vil ta det fulle og hele ansvaret.

Det er fasit etter at trygdeskandalens to sentrale skikkelser, Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), ble «grillet» av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går (se faktaboks).

Taus om Sigrun Vågengs skjebne

Etter en times intenst «forhør» svarte Hauglie slik på spørsmål fra pressen om hvordan hun kunne ha tillit til Nav-sjefen:

– Det har kommet en rapport fra Navs internrevisjon, som jeg har bedt om direktørens vurdering av. Det er ingen tvil om at denne saken ikke har vært håndtert på en god måte. Det tror jeg alle kan være enige om.

Hauglie unngikk direkte svar om tillit. Vågengs skjebne synes dermed å avhenge hennes eget tilsvar til statsråden. NAVs egen evalueringsrapport konkluderer med mangel på EØS-kompetanse og svikt i kommunikasjonen internt i Nav.

Selv risikerer Anniken Hauglie at opposisjonen fremmer mistillitsforslag mot henne i Stortinget. Statsråden sto fast på at Nav først varslet henne om alvoret i trygdeskandalen 30. august i år.

– I ettertid ser jeg at flere spørsmål burde ha blitt stilt på et tidligere tidspunkt, vedgikk Hauglie i sin innledning.

Likevel forsvarte hun seg hver gang politikere og presse boret i enkeltsituasjoner. Saken er komplisert og mange har sviktet, var Hauglies budskap.

– Ingen fanget opp feilen, verken Trygderetten eller domstolene. Selv Høyesterett utmålte straff basert på denne lovforståelsen, sa statsråden.

Også Nav-direktøren gikk i forsvar

Nav-direktøren bygget et lignende forsvarsverk på spørsmål om hvorfor Nav ikke innså alvoret eller dro i nødbremsen tidligere.

Trygderetten fremsto ikke som «konsistent» og det var ikke den tyngste formen for kjennelser som gikk mot Navs praksis, påpekte Vågeng og direktørene hun hadde med seg.

Hun brukte uttrykk som «den store, kollektive feiltolkningen» og gjentok flere ganger at «vi trodde vi var i god tro» i avgjørelsene ved de ulike korsveiene i en skandale som utviklet seg gradvis.

Her er Vågengs vurderinger overfor Vårt Land

Slik forsvarer Sigurd Vågeng seg overfor Vårt Land:

Det kan synes som at du sier at man ikke skal feste så mye lit til Trygderetten? Er det en god holdning for forvaltningen å ha?

Nei, nei, nei. Vi fester absolutt lit til hva Trygderetten sier. Men det er rundt 4.000 saker i Trygderetten hvert eneste år. En første kjennelse i 2017 var jo ikke nok til å snu. Så fikk vi altså flere kjennelser i 2017 og brukte det året før vi gikk videre til departementet, svarer Nav-sjefen.

«Alle» hadde vært enige i Navs forståelse av loven så lenge at det ikke var gitt at de skulle endre praksis umiddelbart, mener hun.

LES OGSÅ: Nav-skandalen: «Tiltalte opplevde det etter hvert som vanskelig å ta telefon, åpne posten og åpne e-poster»

Slik var Hauglies versjon av hvorfor alvoret ikke kom frem

Det var først sent i desember 2018 at Nav ba Arbeids- og sosialdepartementet om et møte om dommene fra Trygderetten.

Enden på visa ble at departementet ba Nav rette seg etter Trygderettens praksis i et brev 5. mars. Men Nav endret bare praksis for «kortvarige opphold».

Ifølge Anniken Hauglie uttrykte Nav til henne at det kun var slike saker det gjaldt og tonet ned alvoret. Trygderetten behandler dessuten ikke straffesaker, påpekte Hauglie.

Dermed ble ikke den store skandalen – justismordene på menneskene som Nav hadde anmeldt til politiet for trygdesvindel – oppdaget.

Vågengs opplevelse: «Alle» var enige

Det var først sommeren 2019 at en faggruppe i Nav konkluderte med feil «rettsanvendelse». 30. august ble arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varslet.

Vågeng har sin opplevelse av hvorfor Nav ikke slo full alarm.

– Legger dere listen for høyt for å trekke i nødbremsen? Er det riktig å vente til man er sikker på at rettsanvendelsen er feil når det er snakk om enkeltmenneskers skjebner?

For å trekke i nødbremsen må man forstå at det er fare på ferde. I fem år fikk vi medhold i all vår praksis i domstolene. Da Trygderetten begynte å komme med sine kjennelser, så vi etter et år at nå er det et tydelig mønster at Trygderetten nå dømte annerledes. Generelt har vi har brukt for lang tid i denne saken, fordi vi trodde vi var i god tro, sier Vågeng.

Hva gjør dette med tilliten til Nav?

Anniken Hauglie ga indirekte i høringen uttrykk for at Nav burde sagt i fra tidligere. For våren 2019 vokste usikkerheten innad i Nav. Senterpartiets Nils T. Bjørke konfronterte henne med hva nettopp dette gjør med hennes tillit til Nav.

– I instruksen fra departement til Nav står det at de skal løfte opp spørsmål av prinsipiell karakter. Internrevisjonen konkluderte med at dette ikke var ivaretatt godt nok her, svarte Hauglie.

NAV-høring i Stortinget. Anniken Hauglie

Anniken Hauglie ga i høringen uttrykk for at Nav burde sagt i fra tidligere. Foto: Erlend Berge

Også Nav-direktøren ga uttrykk for at hun gjerne skulle hatt saken på bordet langt tidligere. Hun ble først varslet om det fulle omfanget i skandalen fra faglig hold i direktoratet 28. august.

Solberg: Tilliten til velferdsstaten har fått seg et slag

Da statsminister Erna Solberg avrundet den to dager lange høringen, beklaget hun nok en gang at skandalen har rammet uskyldige enkeltpersoner.

– Saken har vært en vekker for alle som er stolt av velferdsstaten og rettsstaten vår. Den vil være en viktig test på om rettstaten Norge kan rette opp i feilene. Fremover må vi jobbe hardt for å gjøre oss fortjent til den tilliten på ny, som nå har fått seg et slag.

På mange felt avviste Solberg å gi sine vurderinger av hvilke instanser eller personer som hadde feilet. Solberg vil vente til granskingsutvalget har kartlagt skandalen:

– Jeg vil svare Stortinget ut fra fakta og kunnskap. Personlige synspunkter fra meg er ikke riktig nå. Av hensyn til alle de som er blitt fengslet og fått et vanskeligere liv, må vi ta helhetssynet med oss når konklusjoner skal gis.

Statsministeren erklærer full tillit til Hauglie – «fordi hun faktisk rydder i denne saken».

Etter runden i høringssalen konfronterte pressekorpset Solberg med hvorfor hun fortsatt har tillit til arbeidsminister Hauglie:

– Det er fordi hun faktisk rydder i denne saken, sa hun kontant.

NAV-høring i Stortinget. Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg sa at Nav-saken vil være en viktig test på om rettstaten Norge kan rette opp i feilene. Foto: Erlend Berge

Hun reagerte på pressespørsmål om «Hauglies ansvar for rotet».

– Å si at Hauglie har stelt i stand rotet, vil være veldig feil. Det kan være forhold man kunne stilt flere spørsmål ved. Det vil granskingen vise. Men dette er en lang, lang historie, sa Solberg.

Statsministeren ga uttrykk for at hun slett ikke er sikker på at ansvaret for trygdeskandalen til slutt blir tydelig plassert:

– Det er ikke sikkert at det er en personfeil, men en systemfeil. At det er måten det jobbes på som må endres i.

MER OM TRYGDESKANDALEN:

Dette er den virkelige Nav-skandalen, mener erfaren advokat

Mímir Kristjánsson om Nav-skandalen: – Utgangspunktet deres er at alle snylter hele tida

Jurister: Ikke gitt med full frifinnelse i Nav-sakene

---

Trygdeskandalen

  • Siden 2012 har Nav praktisert en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land feil.
  • Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse i tidsrommet 2014-2019, ifølge oppdaterte tall fra Riksadvokaten per 17. desember. 48 personer er idømt ubetinget fengsel.
  • Kilder: NTB, Riksadvokaten, Nav

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk