Politikk

Slik slipper Ropstad og Solberg symboltung splid om «homoterapi» i stortingssalen

KrF ble overkjørt om «homoterapi». Men måten det skjer på, redder Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg fra en symboltung markering av splid i stortingssalen.

– Dette er fint for Erna Solberg. KrF får vist at de er uenig med resten av regjeringen uten at det viser seg i stemmegivning i salen, sier Aslak Bonde.

Som frittstående politisk analytiker følger han partienes ­arbeid på Stortinget tett.

Største verdistrid i regjeringen siden abortsaken

Forrige uke kom nyheten om at Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har overkjørt Kristelig Folkeparti i regjeringen. Likestillingsminister Trine Skei Grande starter umiddelbart en utredning med sikte på at ­«homoterapi» skal være forbudt.

Da hadde Arbeiderpartiets og Miljøpartiet De Grønnes forslag om å forby konverteringsterapi allerede utløst den største verdikonflikten mellom regjeringspartiene siden arbeidet med å endre abortloven i vinter og vår.

I familie- og kulturkomiteen ville heller ikke KrF være med på en utredning med sikte på et forbud, slik Høyre, Frp og ­Venstre samlet seg om.

Grandes finte løser floke for Solberg og Ropstad

Offentlig splid til tross – ved nærmere ettersyn sparer Trine Skei Grandes grep (se faktaboks) både KrF og statsminister Erna Solberg for et symboltungt nederlag.

KrF slipper nemlig å stemme mot egen regjering i stortingssalen. Det bekrefter Høyres ­Kristin Ørmen Johnsen på spørsmål fra Vårt Land.

– Regjeringspartiene kommer til å stemme ned Ap og MDG sine forslag om konverteringsterapi i Stortinget, sier lederen i familie- og kulturkomiteen.

Venstres mann i samme komité, Grunde Almeland, svarer slik:

– Partier i posisjon har ikke for vane å stemme for opposisjonens forslag. Det er ikke nødvendigvis naturlig at vi gjør det her. Det viktige for meg og Venstre er at vi nå signaliserer at vi er i gang med å utrede med sikte på et forbud.

Slik vil KrF markere uenighet om konverteringsterapi

Etter det Vårt Land forstår vil KrF i stedet markere uenighet med regjeringspartnerne i familie- og kulturkomiteen.

Det vil i så fall skje gjennom en egen merknad fra partiet i komiteens innstilling til Aps og MDGs forslag. Fristen for den er 3. desember.

Høyre, Venstre og Frp vil på sin side forsøke å samle seg om en felles merknad, opplyser Kristin Ørmen Johnsen.

De tre partiene har allerede frontet samme standpunkt i ­saken – utredning med sikte på å sikre at konverteringsterapi skal være forbudt.

Det er usikkert når Trine Skei Grandes utredning vil være klar og når eventuelle forslag til lovendringer kan legges fram for Stortinget. Kulturdepartementet sier det er for tidlig å si. Slik svarer Høyres Kristin Ørmen Johnsen når Vårt Land spør om det vil skje før stortingsvalget i 2021:

– Det kan gå. Det tar vanligvis ett til to år å lage en lov. Her skal det ikke lages en NOU eller stortingsmelding i forkant.

Aslak Bonde: Veldig sterkt å stemme mot egen regjering

Dermed slipper både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister Erna Solberg en symboltung markering av splid i stortingssalen enn så lenge.

Politisk analytiker Aslak Bonde mener det ville vært «veldig sterkt» om KrFs representanter stemte mot regjeringens politikk.

Nå har i stedet statsministeren ordene sine i behold, mener Bonde.

– Da firepartiregjeringen så dagens lys sa Solberg at partiene skal ha stor frihet til å si hva de mener og at de kunne være uenige, men at hun forventet at alle stemte for regjeringens politikk i Stortinget, sier han.

Det vil nok være kjærkomment for statsministeren etter flere offentlige basketak mellom regjeringspartiene i år.

Les mer om striden rundt konverteringsterapi:

Regjeringspartnerne overkjører KrF om «homoterapi»

KrF skal ha godtatt utredning om forbud mot «homoterapi». Så snudde de

Ropstad fikk gjennomgå for sitt nei til homoterapi

---

Grandes brev

  • «Homoterapi»-striden mellom regjeringspartiene i Stortingets familie- og kulturkomité ble løst ved at likestillingsminister Trine Skei Grande (V) sendte et brev til komiteen på vegne av regjeringen.
  • Venstre, Høyre og Frp var blitt enige om budskapet i brevet. Dermed overkjørte de KrF i regjering.
  • I brevet varsler Grande at hun «vil igangsette en utredning om hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orientering eller kjønnsidentitet forholder seg» til lover og menneskerettigheter.
  • «Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte med oppfølging av disse spørsmålene og eventuell ytterligere lovendring for å forhindre denne type praksis [...]», skriver statsråden.
  • Kilde: VG

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Politikk