Politikk

MDG tordner mot Ropstad

– Dette er noe av det drøyeste jeg har hørt fra Kjell Ingolf Ropstad, sier Une Aina Bastholm om kritikk av partiets menneskesyn.

– Jeg fikk helt hakeslepp da jeg så hva han sto og liret av seg til landsstyret sitt. Dette er noe av det drøyeste jeg har hørt fra Kjell Ingolf Ropstad, sier Une Aina Bastholm.

Miljøpartiet De Grønnes talsperson og stortingsrepresentant er opprørt over budskapet KrF-lederen kom med på fredag.

– Hva for et absurd påfunn er det som ligger bak? For meg ser det ut som direkte løgn, sier Bastholm.

«Farlig tankegods»

Dette er ordene hun reagerer på:

– Deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer med farlig tankegods: En total avvisning av tanken om menneskets egenverdi, sa Ropstad da han talte til KrFs landsstyre.

I debatten om bioteknologi og aktiv dødshjelp «er menneskesyn avgjørende», fortsatte han.

Bastholm har støttet aktiv dødshjelp. Jeg er bekymret for tankegangen i MDG også, utdypet Ropstad overfor Vårt Land etter talen.

Bakteppet var at KrF-lederen lanserte fire felt der partiet skal gå til verdikamp for å forsvare et kristent menneskesyn «under angrep». Han varslet kamp mot krefter i miljøbevegelsen som mener «mennesket bare er et intelligent dyr»

Konspirasjoner

Bastholm reagerer særlig på anklagen om en «total avvisning av tanken om menneskets egenverdi»:

– Det er en så rå og feil og opprørende påstand at jeg krever en forklaring. Dette er noe nytt fra KrF. Denne formen for usaklighet og splittende retorikk har regjeringen altfor mye av fra før av, sier hun, med adresse til Frp.

I MDGs prinsipprogram står det at «mennesket ikke står hevet over, men er en del av naturen». Bastholm mener Ropstad prøver å bruke MDGs engasjementet for naturen til å påstå at partiet sidestiller dyr og mennesker.

– Det er det ikke hold for i vårt program. Han appellerer til konspirasjonsteorier og fordommer som lever i mørke avkroker av nettet. For eksempel at vi er miljøfascister og egentlig har mindre respekt for menneskeverdet.

Aktiv dødshjelp

Ropstad viste til debatten om bioteknologi og ditt ja til aktiv dødshjelp. Gjør det budskapet hans mer forståelig?

– Nei. For meg, MDG, den grønne bevegelsen og mange andre partier så handler disse spørsmålene om enorme dilemma. Det sier ingenting om vårt syn på menneskets egenverdi. Jeg har uttalt meg om aktiv dødshjelp én gang. Mitt utgangspunkt var at det er snakk om store menneskelige lidelser, svarer Bastholm.

Dette mener MDG som parti om aktiv dødshjelp og bioteknologi:

· MDG har ikke tatt stilling til aktiv dødshjelp. Grønn Ungdom ønsker riktignok en utredning, men går ikke like langt som Unge Venstre, FpU og Unge Høyre som vil åpne for det.

· MDG har programfestet ja til eggdonasjon og at par kan få donert både egg og sæd for å få barn. Samtidig har ikke partiet tatt stilling til bioteknologiske stridsspørsmål som surrogati eller assistert befruktning for enslige. I fjor sa Bastholm til Vårt Land at hun er skeptisk til det første og ikke har tatt stilling til det siste.

– Ingen andre jeg har møtt mener at eggdonasjon handler om menneskets egenverdi, men mer om syn på familien. Mange andre partier har ulike syn på bioetikken.

Tomrens exit

Flere KrF-medlemmer har i seinere år meldt overgang til MDG. Prest og tidligere KrF-politiker, Tom Sverre Tomren, var én av dem. I 2018 meldte han seg derimot ut igjen.

– Det er understrømninger i partiet når det gjelder menneskesyn og religion jeg ikke kan stå inne for, sa han til Vårt Land.

Tomren fryktet MDG var på vei mot å si ja til flere bioteknologiske liberaliseringer, aktiv dødshjelp og forbud mot rituell omskjæring.

– Jeg var uenig med Tom Sverre den gangen. Vi har som alle andre partier debatter om slike spørsmål. Ropstad fremstiller det som at vi skiller oss ut, svarer Bastholm på spørsmål om det.

Selv skriver Tomren på Facebook at Ropstad og KrF heller bør ta en titt i speilet før de «angriper idealister som arbeider for Guds skaperverk».

LES MER OM FORHOLDET MELLOM KRF OG MDG:

• Ropstad: Kristent menneskesyn «er under angrep» – slik går KrF-sjefen til motoffensiv

KrFs «røde» regjeringsforhandler i spissen for nytt partiprogram – vil gi MDG konkurranse

Tom Sverre Tomren melder seg ut av MDG: Bekymret for menneskesyn og religion i partiet

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk