Politikk

Advarer mot å sette sluttdato for oljeutvinningen

Hadle Rasmus Bjuland er innstilt som ny 1. nestleder for KrFU, og er uenig med Simen Bondevik, dagens 1. nestleder og tre fylkeslag om at det må settes en dato nå for å avslutte norsk oljeutvinning.

– Jeg er positiv til å ha en oljekommisjon, men KrFU må ikke henge seg opp i at vi skal ha fullstopp i oljeutvinningen innen 2035, sier Hadle Rasmus Bjuland.

Han er innstilt som 1. nestleder i KrFU, og studerer økonomi og administrasjon på Hauge School of Management ved NLA Høgskolen. Bjuland er opprinnelig fra Jæren i Rogaland, og var i to år fylkesleder i Agder KrFU mens han var elev ved Drottningborg videregående skole i Grimstad.

– KrFU skal være radikale i miljøpolitikken, pushe KrF og være mer offensive enn moderpartiet vårt. Jeg er ikke uenig i intensjonen bak resolusjonsforslaget. Men vi må ikke undervurdere hvor viktig oljenæringen er. Den er levebrød for mange tusen ansatte. Norsk olje og gass er en av de viktigste inntektskildene våre. Vi trenger de pengene til å omstille oss til en grønn næring og grønt næringsliv.

– Vil det ikke være bra for næringslivet å ha en plan for utfasing av oljevirksomheten og mer forutsigbart å ha et tidspunkt å forholde seg til?

– Vi skal ha langsiktige planer. Jeg er bare redd for å vedta en sluttdato. Vi skal fortsette å tenke framover, tenke fornybart, se på nye løsninger, men full oljestopp innen 2035 er ikke realistisk. Vi har et ansvar som ungdomspolitikere å komme med seriøse forslag som blir tatt på alvor i moderpartiene våre.

Bjuland understreker at han ønsker tiltak som gir resultater.

– Spørsmålet vi må stille, er om norsk oljesluttdato reduserer de globale utslippene. Verden slutter ikke å bruke olje og gass selv om vi slutter å produsere den.

Ut av oljealderen

Simen Bondevik, leder for fylkeslaget Viken KrFU, er en av dem som står bak resolusjonsforslaget om å sette sluttdato for oljeutvinning på norsk sokkel i 2035.

– 2019 kan ikke være året da KrFU ikke diskuterer klimakrisen på landsmøtet. Det kan sikkert bli diskusjoner om 2035 er det rette året for å sette sluttstrek, men vi håper denne resolusjonen blir vedtatt og behandlet, og så kommer det kanskje endringsforslag, sier Simen Bondevik, leder for et av tre fylkeslag bak et resolusjonsforslag om oljestans, Viken KrFU.

Han viser til at klimasaken har stått høyt på dagsorden både i politikken og blant skoleelever i år. Men de tre manifestene som landsmøtet skal behandle, tar for seg andre spørsmål: Fattigdom, utdannelse og gründerskap.

Ut av oljealderen

De tre fylkesllagene Viken KrFU, Oslo KrFU og Trøndelag KrFU og 1. nestleder i KrFU, Vegard Heldal, har skrevet resolusjonen som de håper KrFUs landsmøte vil debattere og vedta i helgen: «Norge ut av oljealderen!».

De foreslår å opprette en norsk oljekommisjon etter tysk modell, som forbereder utfasingen av norsk oljeindustri. Bondevik understreker at det er viktig å finne ut hvordan kompetanse fra oljenæringen kan benyttes videre i mer grønne næringer.

Et annet forslag er å avskaffe leterefusjonsordningen som betaler tilbake store andeler av utgiftene for å lete etter olje. I stedet ønsker forslagsstillerne en refusjonsordning for fornybare energikilder.

De tre fylkeslagene og nestlederen krever at det ikke blir gjennomført flere konsesjonsrunder på norsk sokkel nå, og at det etter 2035 ikke lenger blir utvunnet olje på norsk sokkel.

Gå foran

– Noen vil si at dette bare er å sørge for at Norge går glipp av inntekter, mens andre land som Saudi Arabia fortsetter og holder oljealderen gående likevel?

– Med den innstillingen får vi aldri stoppet klimakrisen. Vi må ta noen drastiske grep. Hvis vi skal få med oss resten av verden, kan ikke Norge som et av verdens rikeste land fortsette å pumpe opp olje.

Bondevik mener at det er viktig å sette en sluttdato for oljenæringen for at norsk næringsliv får mulighet til å sette kreftene inn på å bruke teknologi og kompetanse og de ressursene Norge har inn i næringsliv og virksomhet der oljeutvinningen er avsluttet og andre næringer, deriblant fornybar energi, må ta over. Bondevik tror ikke det er nødt til å bety at arbeidsplasser går tapt hvis avgjørelser tas i god tid og overgangen blir forberedt av blant annet en norsk oljekommisjon.

Viken KrFU-lederen håper at moderpartiet KrF i neste omgang tar forslagene inn i sitt partiprogram foran neste stortingsvalg.

– Vi ser en bevegelse i mer klimavennlig retning både i næringslivet og blant de politiske partiene.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk