Politikk

– Amnesti for ureturnerbare asylsøkere er ikke til forhandling

Amnesti for ureturnerbare asylsøkere er ikke til forhandling, ifølge Høyre og Arbeiderpartiet. Heller ikke SP synes amnesti er aktuelt, men de er villig til å drøfte.

Bilde 1 av 3

Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson Heidi Greni sier ureturnerbare asylsøkere er en vanskelig utfordring fordi flere tusen menneskene det gjelder har alle sine ulike grunner til at de ikke kan returneres.

– Man kan ikke si ok til at folk bryter norsk lov. Skal du jobbe i Norge må du ha arbeidstillatelse. I en ideell verden blir alle som får avslag til oppholdstillatelse returnert med én gang.

– Hva tenker du om å gi amnesti til ureturnerbare asylsøkere som har vært her over 10 år?

– Man kan diskutere muligheten for midlertidig arbeidstillatelse når folk blir gående så lenge uten å bli returnert. Det er mindre aktuelt å diskutere amnesti, Har du fått avslag så har du ikke oppholdsgrunnlag.

Saken om Arne Viste, som har gitt arbeid til papirløse, har skapt mye debatt. Nå er han tiltalt og må i retten. Greni i Sp forstår at saken er vanskeleg, men er redd for at folk kan utnytte systemet:

– Skal du da bli belønnet med amnesti fordi du har vært i Norge i ti år uten å bli returnert? sier Greni, som er klar over at det ikke alltid er asylsøkerne selv som har skyld i at de ikke kan bli returnert.

BAKGRUNN: Arne Viste er tiltalt for å ha gitt papirløse innvandrere jobb: – Jeg er villig til å gå i fengsel

Retur er løsningen

Arbeiderpartiet vil ikke gi amnesti eller arbeidstillatelse til ureturnerte. Masud Gharahkhani (Ap) mener at hvis ureturnerbare asylsøkere samarbeidet mer for å gjennomføre en retur, vil de aller fleste kunne returneres.

– Alt annet enn retur vil undergrave asylinstituttet og være urettferdig overfor det store antallet mennesker som faktisk har behov for beskyttelse, sier innvandringspolitiske talsperson.

– Hvorfor skal det være kriminelt å ansette papirløse som vil og kan jobbe?

– Vi kan ikke ha et regelverk som oppfordrer folk til å bli værende i Norge når de har fått avslag og skal reise hjem, sier Gharahkhani.

Han mener heller ikke amnesti for lengeværende ureturnerbare er et alternativ.

– Det vil være veldig urettferdig overfor millioner av flyktninger som faktisk har et beskyttelsesbehov.

LES MER: Risikerer fengsel for papirløse

Frykter uønsket migrasjon

Ove Trellevik frykter at hvis ureturnerbare får arbeidstillatelse vil Norge bli et enda mer attraktivt land for migranter.

Trellevik foreslår at de vestlige nasjonene, spesielt landene innenfor Schengen, bør bli enige om hvilke identifikasjonsdokumenter bør gjelde for asyl eller arbeidstillatelse i Europa.

– Mange søknader blir avvist fordi dokumentene rett og slett ikke er gode nok. I mange tilfeller det også grunnen til at de ikke får gjennomført en retur til hjemlandet, sier Høyres innvandringspolitiske talsperson.

Han mener også at flere skjuler sin virkelige identitet i håp om oppholdstillatelse. Det er en annen grunn til at Høyre hverken vil gi arbeidsrettigheter eller amnesti til ureturnerbare asylsøkere.

– Da kan hvem som helst komme, gjemme papirene sine og få opphold, sier han.

LES OGSÅ: – Fjern statsstøtten til Jehovas vitner

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk