Politikk

Ropstad brøt taushet om «kirkens arvesølv»

Kjell Ingolf Ropstad varslet friske penger til restaurering av historiske kirker – og luftet idé om statlig «oljefond» med handlingsregel for kirkevedlikehold.

– Opplysningsvesenets Fond (OVF) er ingen «Sareptas krukke», ingen uuttømmelig kilde til penger. Avkastingen er langt fra nok til å redde de historiske kirkebyggene som står og forfaller. Det er kirkens penger regjeringen vil bruke til å avlaste kommunenes lovfestede vedlikeholdsansvar. Staten må gå inn med friske penger.

Det var den kraftige advarselen lederen for Kirkerådet (Den norske kirkes «regjering»), Kristin Gunleiksrud Raaum, rettet mot regjeringen i Arendal tirsdag.

LES OGSÅ: Milliardverdier går til Den norske kirke

Brøt tausheten

Til nå har det vært stille fra Den norske kirke og opposisjonen om stortingsmeldingen om eierskap til og bruk av «kirkens arvesølv», OVF, som regjeringen la fram før sommerferien (se faktaboks).

På Arendalsukas andre dag brøt de tausheten da de møtte livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til debatt om regjeringens tros- og livssynsreformer på «kirkeskipet» ved havna i sørlandsbyen.

Regjeringen vil dele fondet mellom kirken og staten, men lovfeste at hele statens andel skal komme kirken til gode i form av restaurering og vedlikehold av kirkebygg.

Landets middelalderkirker i stein, med et vedlikeholdsetterslep på flere milliarder, er en kandidat for slikt pengedryss.

KJELL INGOLF ROPSTAD: «Vi skal sikre våre verdifulle kirkebygg for fremtiden»

Hvilepute

Både Arbeiderpartiet og kirkerådslederen frykter at staten skal bruke OVF-pengene for å slippe å spytte inn friske penger til den nasjonale kulturarven som mange kommuner ikke klarer å vedlikeholde, slik de er lovpålagt.

– Dette må ikke bli et sparetiltak for staten, sa Aps Kari Henriksen i debatten.

– Staten må ikke tro den ved å bruke OVFs penger har gjort sitt. Utfordringen går til Stortinget. sier Raaum til Vårt Land.

Henriksen var imidlertid taus da debatten kom til spørsmålet om friske statlige midler til restaurering av kirker. Ropstad lovet derimot friske midler:

– Ja, jeg har tenkt å gi friske midler i neste års budsjett, sa han.

I år har regjeringen bevilget 40 millioner til steinkirkeløft. På spørsmål fra Vårt Land vil han derimot ikke forplikte seg til friske statlige penger for å avhjelpe vedlikeholdsetterslepet på sikt:

– Vi ønsker å sikre at kirkene settes i stand. Kommunene har ansvaret, statens bidrag er vanligvis null. Det er ekstraordinært at KrF har fått gjennomslag for at staten faktisk bidrar over budsjettet nå og for at OVF skal komme kirken til gode.

LES OGSÅ: Human-Etisk Forbund misfornøyd med at verdiene i OVF havner hos Den norske kirke

Skal utredes

Det springende punktet fremover er presis hvordan OVF skal forvaltes etter at prinsippene er lovfestet, ifølge livssynsministeren.

Dette skal utredes før en egen lovproposisjon fremmes i Stortinget, trolig våren 2021. Svarene denne gir, vil ifølge Ropstad ha betydning for alle de ovenfor nevnte spørsmålene.

Men han sier seg allerede nå uenig med kirkerådslederen i at statens andel av OVF vil være milevidt unna å kunne dekke vedlikeholdssetterslepet på middelalderkirkene i stein.

– Verdien av OVF er vanskelig å anslå. Men si at den er tolv milliarder. Hvis vi setter av ti av dem og innfører en handlingsregel på tre prosent, vil det la oss bruke 300 millioner i året, sa Ropstad i debatten.

LES OGSÅ: Våre skrøpelige steinkirker

Frykter tapping

Dette var én av modellene for forvaltningen av OVF, som Ropstad luftet i tirsdagens diskusjon, og som er omtalt i meldingen fra forsommeren: Selge unna verdiene, skape et slags «kirkeoljefond» og innføre en handlingsregel.

Det synes kirkerådsleder Raaum er «en spennende tanke». Både hun og Ap er nemlig bekymret for at statens del av fondet skal tappes ved at for mye av pengene pøses brukes på vedlikehold på kort tid, fremfor å yte bidrag til vedlikehold nær sagt i evighet.

– Dette må kunne stå seg over tid, sier Raaum.

Kari Henriksen sier at de må vite hva de «konkret går inn i før Ap skal vedta retningslinjene for OVF». Men hun støtter prinsippet om at pengene går til kirken. Henriksen mener de foreløpige skissene til modeller for forvaltningen av midlene er vage og uklare.

– Vi inviteres til å godkjenne at departementet går videre med å finne en løsning vi ikke vet hva vil bli. Vi vil ha mer kjøtt på beina, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Ber politikerne tar grep for å redde steinkirkene

Forsiktig Sp

Senterpartiet var mer tilbakeholdne om OVF i debatten:

– Signalene om OVF er positive. Jeg er glad for at saken landes nå, sa Åslaug Sem-jacobsen.

Partiet har programfestet at OVF bør brukes på kirkevedlikehold. Men Sp-politikeren varslet et nytt element i OVF-debatten fremover – kommuner som ønsker seg areal, noe OVF eier mye av.

---

Kirkefond

  • Før sommerferien presenterte livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) regjeringens løsning den årelange striden om Opplysningsvesenets fond. Fondet forvalter Den norske kirkes historiske eiendommer, pengene går til kirken.
  • Stridens kjerne: Hvem skal eie fondet – kirken eller staten? Og: Hva skal pengene brukes på? Skal kirken få alt?
  • I stortingsmeldingen Ropstad la fram, går regjeringen inn for at «kirkens arvesølv» deles mellom kirken og staten – og at hele verdien av fondet skal komme kirken til gode. Like store verdier som overføres til staten skal brukes på å sette i stand og sikre landets kirkebygg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk