Politikk

Samarbeidspartiene sterkt kritiske til Frp-ultimatum

Fylkesledere i Venstre og KrF reagerer på at Frp prøver å tvinge ned bompengebetalingene. Men alle partier leter etter andre løsninger enn bompenger.

Samarbeidspartiene reagerer på at Frp kan presse fram midler på bordet for å dempe bompengemisnøye midt i en periode.

– Granavollenerklæringa ligger fast. Her er det ikke snakk om å åpne for noen omkamp, sier leder Espen Ophaug i Oslo Venstre.

– Jeg syns det er veldig krevende hvis ett parti plutselig skal endre hele statsbudsjettet eller det reviderte budsjettet, sier leder Astrid Aarhus Byrknes i Hordaland KrF.

Kritisk til Frp-møte

Nestleder Ola Elvestuen i Venstre har slått fast at det er avklart i Granavollen at systemet med brukerbetaling i bypakkene ligger fast ut perioden. Det synet deler KrF, ifølge finanspolitisk talsperson Tore Storehaug, selv om partiet er åpne for å diskutere andre løsninger for finansiering.

LES OGSÅ: Ny rekord for bomlistene på måling

Han er skeptisk til at Frp nå kan sette regjeringserklæringa under press via mulig ultimatum fra landsstyret.

– De er med på å legitimere at det skal være ekstraordinære møter som skal være drivende for regjeringssamarbeidet. Det er fristende for KrF å kalle inn til ekstraordinært møte fordi vi ikke har fått nedgang i C02-utslippene, at fødselstallene er lave og tallene på barn i lavtløntfamilier øker. Det ville jeg heller kalle kriser enn at bompengene øker, sier Storehaug.

Å presse fram ekstra bevilgninger eller lignende er utfordre også fordi partiene har blitt enige om en nasjonal transportplan der noen prosjekter får og noen ikke, og fremdriften på disse, etter KrFs syn.

LES OGSÅ: «Ja til massiv motorveibygging. Nei til bompenger. For Frp har dette lenge vært en vinneroppskrift.»

Avviser omkamp

– Det er mye viktigere å jobbe seriøst med saken enn å snakke om å få penger på bordet nå. I så fall er det andre ting som skal på bordet også, som de andre regjeringspartiene er opptatt av. Det er fire partier, man gir og tar, sånn er det, sier Byrknes.

Hun omtaler dagens system som en «gordisk knute»: Man vil ha biltrafikken ned, og øker derfor bompengene. Samtidig trenger man bompengene til å finansiere både veiutbygging og kollektivutbygging. Flere velger bort bilen, da synker antallet som betaler, så setter man ut flere bomstasjoner.

– Vi må finne gode, tverrpolitiske løsninger. Alle snakker nå om bompengene og at dette er vanskelig, da må vi prøve å gjøre noe med det. Regjeringa, inkludert Frp, burde vært mer opptatt av å finne et bedre system som hjelper enn penger på bordet nå for å få en god valgkamp.

Bekymret for veipakke

Også i Tromsø står bompengene nå høyt på dagsorden. Leder Irene Dahl for Troms og Finnmark Venstre er bekymret for at politikere flere steder nå vraker såkalte byvekstavtaler som vil innebære økte bompenger på grunn av sterke reaksjoner.

– Vi skal forhandle om en byvekstavtale i løpet av høsten. Det er veldig viktig at det ikke settes i spill. Tromsø er en by som tidvis har dårlig luftkvalitet, vi trenger bedre kollektivtrafikk og renere luft, sier hun.

LES OGSÅ: Vårt Lands maimåling: Ap går sterkt tilbake - borgerlige vokser

Leder Tom Georg Indrevik i Vestland Høyre legger ikke skjul på at bompengesaken er krevende for partiet og befolkninga på Vestlandet.

– Det som skjer i Frp er nok også et uttrykk for det vi ser i befolkninga og innad i Høyre, nemlig at måten veifinansieringa gjøres på må vurderes på nytt. Om det skal komme etter forhandlinger internt i regjeringa eller en større debatt, får andre diskutere, sier han.

Indrevik sier det ikke er noe ønske i Høyre om å gå helt bort fra at bilistene bidrar gjennom brukerfinansiering, men mener innretninga bør diskuteres. Han mener det bør gjøres etter grundig arbeid fra et uavhengig utvalg med eksperter. Indrevik tror ikke politikerne klarer å løse situasjonen alene.

– Prosjektene som er satt i gang må betales okke som. Vi må gå i dialog for å finne en løsning, og jeg tror vi som politikere trenger hjelp.

---

Krisemøte

  • Frp skal onsdag 5. juni avholde et ekstraordinært landsstyremøte om bompengeopprøret.
  • På møtet er det ventet forslag om hvordan Frp skal håndtere saken. Det kan bli et krav at landsmøtevedtaket om å bruke 100 milliarder av oljepengene på å fjerne bomstasjoner skal fremmes i Stortinget. Dette advarte Roy Steffensen mot mandag.
  • Enkelte fylkesledere i Frp har tatt til orde for at partiet bør gå ut av regjering om regjeringa ikke legger penger på bordet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk