Politikk

– Et rent politisk utspill fra en venstrevridd forsker

Frps Jon Engen Helgheim avviser at Norge har satset for tungt på autoritære «tvangsmidler» i integreringspolitikken.

– Dette er et rent politisk utspill fra en venstrevridd forsker, sier Jon Engen Helgheim (Frp).

Forskeren som får passet sitt påskrevet, er Fafos Anne Britt Djuve.

Det er samme forsker som i 2017 på oppdrag fra regjeringen leverte en rapport om norskopplæring for flyktninger til Frps integreringsminister, Sylvi Listhaug.

LES OGSÅ: Integreringen er blitt autoritær

Roper varsko om autoritær utvikling

I tirsdagens Vårt Land ropte Djuve varsko om det hun ser som en autoritær utvikling i norsk integreringspolitikk.

Dette er budskapet hennes:

• Oppslutningen om autoritære virkemidler for å integrere innvandrere har økt og vekslende regjeringer har levert. Siden innføringen av introduksjonsordningen for nyankomne flyktninger og familiegjenforente i 2003 har det ene «tvangsmiddelet» kommet til.

• Dette virker ikke. Forskning viser at norskopplæring og utdanning får innvandrere i arbeid. En linje preget av krav, kontroll og sanksjoner har ingen effekt, viser den lille forskningen som er gjort på slikt. Likevel har Norge satset tungt på akkurat det, men bare «flikket på» selve kvalifiseringstiltakene.

• Dermed er det ikke innvandrere som har endret «våre» verdier. Det er «vi» som har endret verdier i vårt forsøk på å integrere «dem».

LES OGSÅ: – Innvandrere tilpasser seg norske verdier

– Hun ønsker seg en mislykket linje

Fremskrittspartiet har i en årrekke vært den fremste pådriveren for å stille tydelige krav til innvandrere – og advart mot innvandringens konsekvenser for norske verdier.

– Dette er helt snudd på hodet, sier Helgheim, om Djuves utspill.

– Vi har tidligere bare prøvd å tilpasse oss dem som kommer. Nå stiller vi noen få krav. Vi er ikke i nærheten av noe autoritært eller illiberalt, fortsetter han.

Frps integreringspolitiske talsperson mener forskeren «ønsker seg en SV-linje, hvor det ikke stilles noen krav».

– Det har vi forsøkt. Det var mislykket. Vi ser at krav fungerer.

LES OGSÅ: Kirkeseniorer legger press på Solberg: – Hent hjem norske IS-barn

– Knalltøff linje aldri forsøkt

– Forskningen viser tvert imot at det er språk og utdanning som virker mens kravlinjen verken har positiv eller negativ effekt på innvandreres arbeidsdeltakelse, ifølge Djuve?

– Ja, men hun sier også at vi kan ha blitt bedre uten at det vises i statistikken på grunn av de store endringene i arbeidsmarkedet. Det er åpenbart at det ikke har noen negativ effekt. Ingen forskning sier det, fordi det aldri har blitt prøvd, sier Helgheim.

Han mener Norge aldri har prøvd «en linje med knallharde krav».

– Carl I. Hagen ble kalt rasist for å foreslå krav om norskopplæring på 1990-tallet. Hvis hun er kritisk til økningen kravet til antall timer norskopplæring man må ta, da plasserer hun seg i selskap med dem som kastet egg på Hagen den gang.

LES OGSÅ: Barn i verden har det bedre – med ett stort unntak

– Innvandring truer våre frihetsverdier

Dette med timeantall er det første trinnet i utviklingen Djuve kritiserer. I dag har vi obligatorisk statsborgerskapsprøve og regjeringen vil at innvandrere skald skrive under på en samfunnskontrakt – eller bli møtt med sanksjoner. Hvordan harmonerer denne linjen med Frp som et liberalistisk frihetsparti?

– Den største trusselen mot våre frihetsverdier er innvandring. Forskjellige kulturer følger med innvandringen, som står for ufrihet mot kvinner og autoritær religion. Vi må stille knallharde krav om at de må tilpasse seg samfunnet, ikke omvendt.

Men innvandrere endrer verdier. Det tar bare tid. I snitt beholder første generasjon verdiene sine mens andre generasjon nærmer seg majoritetens verdier. Det viser forskningen til Fafos Jon Horgen Friberg.

– Og det er bra. Hvis ikke hadde vi hatt et alvorlig problem. Vi har problemer nok som det er, og innvandrere endrer seg ikke raskt nok. Derfor ser vi store problemer med at den oppvoksende generasjonen lever under sterk sosial kontroll i Oslo og store byer.

LES OGSÅ: – Kristendom knyttes til nasjonale verdier

Regjeringen skal reformere introduksjonsordningen

– Forskningen er tydelig på at norskopplæring og utdanning har effekt på arbeidsdeltakelse. Djuve sier at vekslende regjeringer bare har «flikket på» de faktiske tiltakene her. Har dere en vei å gå der?

– Det er det eneste stedet hun er inne på noe. Frp mener introduksjonsprogrammet ikke er godt nok. Nå er vi i regjering, og i gang med å reformere ordningen. Vi skal arbeidsrette den mye mer. Alle skal ikke ha det samme opplegget. Vi vil fjerne kravet om et visst antall timer norskundervisning. For noen trenger mindre, andre mer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk