Politikk

Varsler abortkamp som kan gjøre MDG til et av Stortingets mest abortliberale parti

Grønn Ungdom må droppe abortfremstøt på helgens landsmøte. Varsler kamp for å gjøre MDG til et av Stortingets mest abortliberale parti i 2021.

– Tiden er moden for en mer liberal abortlov, sier Teodor Bruu, nasjonal talsperson i Grønn Ungdom.

Da toppene i Miljøpartiet De Grønne (MDG) møtte pressen til landsmøteoppvarming på Stortinget tirsdag, ble det derimot klart at ideen får modne seg litt til.

Ungdomspartiets abortresolusjon nådde ikke opp i «grasrotavstemningen» – et nytt grep fra MDG – om hvilke som skal behandles på helgens landsmøte (se faktaboks).

PER ANDERS HOEL: Slik kan røde la abort-tap bygge valgkamp

Varsler abortkamp inn mot 2021

Nå varsler Bruu at omkampen først kommer «inn mot 2021». Da er det valgår, og det er ventet at opposisjonen vil angripe regjeringens mye omtalte endringer i abortloven. På vårparten vedtar partiene nye program.

Børster Grønn Ungdom støv av resolusjonen sin i 2021, og vinner fram, kan MDG bli et av Stortingets mest abortliberale parti.

Ungdomspartiet tar nemlig ikke bare til orde for å reversere endringene i abortloven. Det vil også:

• Utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. «Abort før uke 18 bør være kvinnens valg».

• «Inkludere tidlig ultralyd og NIPT-test i det offentlige helsevesenet som et frivillig tilbud til alle gravide» Dette for å sikre at kvinnens avgjørelse «er så informert som mulig»

Ingen stortingspartier har programfestet en slik kombinasjon av tidlig fosterdiagnostikk og selvbestemmelse fram til uke 18, etter det Vårt Land kjenner til.

LES OGSÅ: Ap lover omkamp om ny bioteknologilov

KrFU: – Legger veien åpen for sorteringssamfunnet

Slik bør det forbli, mener KrFU-leder Martine Tønnessen:

– De legger veien åpen for sorteringssamfunnet, der de aktivt går inn for å lete etter avvik ved barn gjennom fosterdiagnostikk og deretter fjerner rettsvernet barnet får med dagens abortlovgivning. Jeg vil utfordre GU på hvilke etiske grenser de har tenkt å sette for denne politikken, skriver hun i en e-post.

Det er ikke abortpolitikken «som sørger for at vi ikke får et sorteringssamfunn», svarer Teodor Bruu:

– Vi kan ikke legge ansvaret for det på kvinner i en vanskelig situasjon. De må få all mulig informasjon, så må de ta et valg for seg og sin familie. Så må vi sørge for inkluderende politikk ellers.

Han sier Grønn Ungdom ikke tar et nytt standpunkt om livets begynnelse.

– Hovedsaken er at det er dårlig sosialpolitikk å tvinge kvinner som vurderer abort inn i abortnemnd etter 12. uke, sier Bruu.

LES OGSÅ: Grønn Ungdom går inn for 18 ukers abortgrense

Møter motbør fra egen partiledelse

Han kan imidlertid ikke regne med støtte fra nasjonal talsperson i moderpartiet, Une Aina Bastholm, i 2021:

– Jeg deler ikke Grønn Ungdom sitt syn.

Hun er ikke klar for å si ja til allment tilbud om NIPT-test i offentlig regi:

– Testen kan gi tilgang til genetiske egenskaper. Det er feil å tilby det til alle kvinner før vi har trukket opp de etiske skillene for hvordan den skal kunne brukes, sier Bastholm, som også har medisinske innvendinger.

NIPT er en mindre risikabel form for fosterdiagnostikk. Ved en blodprøve i uke 9-11 kan en «se etter genetiske sykdommer hos fosteret», ifølge Bioteknologirådet.

LES OGSÅ: 2018 – Året da ungdomspartiene tok til orde for å utvide abortgrensen

Liberal bølge i ungdomspartiene

Flere ungdomspartier har i senere tid gått inn for å utvide grensen for selvbestemt abort – og med det skrote dagens nemndsystem.

På vårens Ap-landsmøte fikk dessuten et fremstøt om å utvide til uke 18 mye oppmerksomhet.

Slik forklarer Bruu denne trenden:

– KrF skjøt seg selv litt i foten ved å dra abortdebatten opp igjen. Den har ligget død. Med regjeringens innskrenkninger blomstret den opp igjen. Vi i ungdomspartiene var ikke del av kompromisset da loven ble laget. Vi ser ikke verdien av å opprettholde det, spesielt i en tid der det fortsatt er land som innskrenker rettighetene. Ungdom i Norge er heldigvis ganske progressive.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk