Politikk

Én av disse kan ryke ut av KrFs nye sentralstyre

Møre og Romsdal vil fremme forslag om å erstatte et av de foreslåtte medlemmene i det nye sentralstyret med Randi Walderhaug Frisvoll. Blå Tove Welle Haugland og røde Karin Bjørkhaug lever farlig.

– Møre og Romsdal KrF, som er et av partiets største fylkeslag, har nå vært uten en fast representant i sentralstyret i åtte år. Vi håper derfor på landsmøtets forståelse for at det nå er vår tur til å få en av våre inn, skriver stortingsrepresentant Steinar Reiten i en tekstmelding til Vårt Land.

Derfor kommer stortingsvara Simon Molvær Grimstad til å fremme benkeforslag om at fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll må inn på fast plass i KrFs nye sentralstyre. Valget finner sted på KrFs landsmøte i Stavanger lørdag.

– Vi er landets 2. eller 3. største KrF-fylke, hvis du ser på velgertall eller medlemstall. Derfor er det urimelig at vi ikke har hatt plass i sentralstyret på så lang tid, skriver Frisvoll i en tekstmelding til Vårt Land.

LES OGSÅ: Dette er Ropstads lederprosjekt

Går mot voteringsdrama

Vårt Land får opplyst at det ikke finnes noen regler som sier at man må peke på hvilken av de innstilte kandidatene man ønsker å erstatte. Men forslagsstiller vil mest sannsynlig bli avkrevd å «benke» mot noen, ifølge KrFs landskontor.

Simon Molvær Grimstad i Møre og Romsdal tar derimot utgangspunkt i at de ikke behøver å peke på noen. Fylkeslaget har ikke bestemt seg for hvem de eventuelt vil benke Randi Walderhaug Frisvoll mot.

KrF har uansett en regel som krever 60/40 kjønnsbalanse. Det er umulig å oppnå uten at det er like mange kvinner og menn i sentralstyret på åtte personer.

For å ivareta kjønnsbalansen i det nye sentralstyret må Frisvoll derfor erstatte Agders Tove Welle Haugland eller Trøndelags Karin Bjørkhaug. De to andre kvinnene i det nye styret vil nemlig være KrFs nestledere.

Skulle Frisvoll likevel velges på bekostning av en mann, vil det bli omvalg. I 2007 ble Unni Hennum Lie fra Buskerud først valgt inn i sentralstyret for så å ryke ut da kjønnsfordelingen ble skeiv.

LES OGSÅ: Bedehusfolket som snur ryggen til KrF

Kan vekke røde reaksjoner

Tove Welle Haugland og Karin Bjørkhaug sto på henholdsvis blå og rød side i den opprivende retningsstriden i fjor høst. Hvis blå Frisvoll benkes mot røde Bjørkhaug, vil det ventelig vekke sterke reaksjoner.

Bjørkhaug er en av de mest sentrale røde KrF-erne som har valgt å ta gjenvalg til sentralt verv etter retningsstriden.

Hvis Møre og Romsdal til sist benker Frisvoll mot én av de to, kan følgende ha betydning for hvem de velger:

• Tove Welle Haugland kommer fra Agder. Det gjør også påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad. Dermed vil sørlandsfylket ha hele to av åtte sentralstyreplasser.

• Karin Bjørkhaug var en svært uttalt tilhenger av at KrF skulle velge Sp og Ap. Spenningene mellom de to fløyene forduftet ikke da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen. Det er ikke utenkelig at noen i Møre og Romsdals delegasjon kan ønske å kvitte seg med et slikt rødt sentralstyremedlem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk