Politikk

– KFUK-KFUM er høyrefiendtlig

Tidligere KFUK-KFUM-ere er provosert av organisasjonens politiske retning. De føler seg ikke hjemme lenger.

– KFUK-KFUM er åpenbart mer politisk enn før, sier Sveinung Stensland (H).

Han er stortingsrepresentant for Rogaland og har vært aktiv i KFUK-KFUM hele livet.

– Men jeg føler meg ikke hjemme der lenger. Organisasjonen er ikke lenger politisk nøytral, sier han.

LES MER: Mener kirken er venstrevridd.

Provosert

Særlig provosert ble han da Øystein Magelssen, som er generalsekretær i Norges KFUK-KFUM, gikk ut og støttet Knut Arild Hareide i hans mye omtalte retningsvalg i fjor høst.

– Det provoserte meg enormt. Jeg synes det er helt feil at lederen i en kristen barne- og ungdomsorganisasjon støtter et bestemt politisk prosjekt på denne måten, sier Stensland.

KFUK-KFUM speiderne og Norges KFUK-KFUM er i dag selvstendige organisasjoner, men står sammen bak utviklings- og solidaritetsorganisasjonen KFUK-KFUM Global. Alle organisasjonene tilhører World YWCA og World alliance of YMCAs.

LES MER: Strides om folkekirken er høyre eller venstrevridd.

Høyrefiendtlig

Ørjan Apeland har vokst opp i KFUK-KFUM, og har vært særlig aktiv i speideren.

– Jeg er litt redd for å høres ut som en homofob Trump-tilhenger eller et miljøsvin når jeg sier dette. Og det er jeg virkelig ikke. Jeg er opptatt av miljø, befinner meg i midten av det politiske spekteret og er opptatt av homofiles rettigheter, forteller han.

Likevel mener Apeland det er problematisk at det «ikke er rom for ulike politiske meninger i KFUK-KFUM».

– Organisasjonen er ikke bare venstrevridd, den er også høyrefiendtlig. Mesteparten av arrangementene vi er med på skjer i samarbeid med Rød Ungdom, Sosialistisk ungdom, AUF eller Changemaker og Natur og Ungdom, sier han.

LES MER: Fikk inn mindre penger på OD-dagen.

Problematisk

– Det er mange som sier at Jesus hadde vært med i SV, og det er kanskje noe sant i det. Men det betyr ikke at alle som er med i KFUK-KFUM må være for boikott av Israel, for eksempel. Jeg synes det er problematisk at KFUK-KFUM konsekvent markerer seg i svært politisk betente saker, sier Apeland.

– Hvorfor er det et problem? Kan ikke ungdommer med et annet politisk syn bli med i andre kristne organisasjoner?

– Ungdomsorganisasjonene skal være trygge, kristne fellesskap der politikken kommer i andre – ikke første – rekke. Det blir feil hvis de blir motpoler mot hverandre. Vi bør heller prøve å danne en slags felles grunn.

LES MER: Demonstrerer for klima-saken.

Rom for meninger

Sølve Syve Etnestad, talsmann for Tensing Norway kjenner mange med ulike politiske ståsteder som har KFUK-KFUM som base, og mener det er rom for ulike meninger i organisasjonen.

– Vi står for noen tydelige verdier, som for eksempel miljø, solidaritet og rettferdighet. Dette er verdier som begge sider av det politiske landskapet i Norge er opptatt av.

Etnestad mener imidlertid at KFUK-KFUM har fått en mer utpreget politisk, men ikke partipolitisk, profil på grunn av KFUK-KFUM Global.

– Global kanskje drar oss litt raskere i en retning enn det vi ellers hadde gjort. Det utfordrer oss. Likevel mener jeg det er enighet om hvor vi vil.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk