Politikk

KrF vil tuppe ut Orbáns parti

KrF og Høyre slutter seg til konservative partier som vil ekskludere Ungarns regjeringsparti fra deres europeiske partiorganisasjon.

– KrF vil støtte en utestengelse av Fidesz. Jeg håper en utestengelse vil sende et viktig signal om hva som forventes av et demokratisk parti i et demokratisk land, skriver fungerende partileder Olaug Bollestad til Vårt Land.

Det var NTB som først meldte om KrFs standpunkt.

LES OGSÅ: Han bevitnet demonteringen av Ungarns demokrati

Mobilisering

Dermed slutter både KrF seg Høyre seg til rekken av partier som tar til orde for å ekskludere partiet til Ungarns omstridte statsminister, Viktor Orbán, fra den europeiske sammenslutningen av konservative partier – European Peoples Party (EPP).

– Høyre ber om at Fidesz blir ekskludert fra EPP og ber andre medlemspartier om nødvendig støtte for å iverksette en eksklusjonsprosedyre, skriver Høyre-leder Erna Solberg i et brev NTB har fått tilgang til.

I Sverige krevde nylig Moderaterna og Kristdemokraterna at Fidesz sparkes ut av EPP. Også medlemspartier fra Finland, Belgia, Nederland, Luxembourg og Portugal mener Fidesz enten må suspenderes eller kastes ut.

Ifølge nettstedet Politico kan krefter som ønsker å ekskludere partiet, nå ha nok støtte til å starte prosessen.

LES OGSÅ: I 1989 kjempet Péter Molnár med Viktor Orbán for et demokratisk Ungarn

– Uakseptabelt

Lørdag møtte Vårt Land András Kádár, jurist og talsperson i Den ungarske Helsingforskmité.

– Regjeringen har siden 2010 systematisk underminert eller tatt kontroll over aktørene som begrenser deres handlingsrom og går dem kritisk etter i sømmene – motvektene til den utøvende makten, fastslo han.

Nylig slo organisasjonen Freedom House fast at Ungarn ikke lenger kan regnes som et fritt, men bare som et delvis fritt land.

– Orbáns økende kontroll over mediene, angrep på demokratiske institusjoner og ikke minst måten han og Fidesz angriper og stempler flyktninger, er helt uakseptabelt. Dette går på tvers av de felles verdiene som samler partiene i EPP. Jeg håper en utestengelse vil sende et viktig signal om hva som forventes av et demokratisk parti i et demokratisk land, skriver Bollestad, som forteller at Kristdemokraterna kontaktet KrF om saken forrige uke.

Også Erna Solberg tar et oppgjør med Fidesz i brevet til EPP:

– Det er rimelige og alvorlige grunner til å konkludere med at Fidesz bryter EPPs verdier og prinsipper. Partiet har krysset røde linjer og ikke overholdt forpliktelsene som det er enighet om, skriver Solberg.

LES OGSÅ: Flyktning-frykt løfter Orbán

EØS-penger

Bekymringen for utviklingen i Ungarn gir seg også andre politiske utslag: Norge har nektet å utbetale sin andel av EØS-midlene til Ungarn for perioden 2014 til 2021.

Mens Norges krever at pengene skal forvaltes av en operatør som er uavhengig av myndighetene, krever Ungarn politisk kontroll, ifølge NTB. Det nekter regjeringen å godta.

– Det er veldig viktig at pengene blir distribuert til ungarsk sivilsamfunn uten innblanding fra ungarske myndigheter, sier András Kádár til Vårt Land.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk