Politikk

KrF-ere med gryende asylopprør mot egen regjering

Drivkraft ber regjeringen ta imot flere flyktninger. Samtidig fremmer flere KrF-politikere forslag som ber Norge ta mer ansvar for å sikre en human asyl- og flyktningpolitikk i Europa.

Bilde 1 av 2

Ta ansvar

Mandag kveld stemte bystyret i Stavanger over en anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) om bosetting av flyktninger for 2019. Nesten en rutine for norske lokalpolitikere.

Men flertallet i bystyret benyttet anledningen til å også sende en anmodning tilbake, hvor de ber regjeringa samarbeide med EU for å løse utfordringene i flyktningleirene i Europa. Det står også i uttalelsen at de mener Norge må øke sitt bidrag og at Stavanger er villig til å ta imot flere.

LES OGSÅ: Jan Egeland: «Ligningen går ikke opp»

Moria på Lesvos

Forslaget var stilt av KrF og Venstre. I tillegg til disse partiene stemte også Ap, Høyre og SV for forslaget. Flere av dem har særlig pekt på en uverdig situasjon i flyktningleiren Moria på Lesvos i Hellas, som Norge finansierer.

– Jeg var ikke overrasket, men spent på om det ville få så bred tilslutning. Stavanger har en lang tradisjon for å stille opp og være rause og ha perspektiv utover våre egne grenser. Vi har en ordfører fra Høyre som i 2015-2016 gikk foran både i kommunen og nasjonalt når det gjelder å legge forholdene til rette, være åpen og inkluderende, sier KrFs Inge Takle Mæstad.

LES OGSÅ: Helgheim om asylopprør: – Totalt uansvarlig og kunnskapsløst

Mot egne partier

Forslaget er også en form for kritikk mot en regjering Høyre, Venstre og KrF sitter i. Mæstad sier beskjeden går til hele regjeringen.

– Denne meldingen gjelder uavhengig av hvem som sitter i regjering. Den kommer på grunn av situasjonen i våre nærområder, som imkluderer Hellas. Alle regjeringsplattformer må ta innover seg det som er den politiske situasjonen rundt oss. Alle punkter i erklæringa må tilpasses virkeligheten, også punktet om antallet kvoteflyktninger som skal tas imot. Situasjonen er nå så dramatisk at vi må gjøre mer, sier han.

LES OGSÅ: Flere trekker seg og melder seg ut av KrF

Mæstad mener dette er en prinsippsak der KrF må vise ansvar.

– Jeg ønsket et annet retningsvalg i høst. Men partiet har valgt som de har gjort og det forholder jeg meg til. Alle har sagt at uansett veivalg er politikken og verdiene våre de samme. Da tenker jeg at vi må stå opp for dem når det er viktig og nødvendig. Det er det nå. Hvis vi tar på alvor at politikken og verdiene er like må vi synliggjøre det, ikke viske dem ut fordi vi nå er i det politiske samarbeidet vi er i, sier han.

Opprop

Samme dag som Stavanger vedtok sin anmodning gikk nettverket Drivkraft ut med en kampanje i sosiale medier. Der ber de den norske regjering bedre forholdene i europeiske flyktningleirer, og ber også om at regjeringen i første omgang må gi 500 flyktninger opphold på humanitært grunnlag.

– Initiativtakerne har tatt initiativ til oppropet. Vi har blitt enige om og foreslår dette med innholdet og bosetning av 500 flyktninger. Så enkelt er det, sier en av initiativtakerne, Kristin Walstad. Med initiativtakerne mener hun de 12 personene som har gått sammen om å danne Drivkraft.

LES OGSÅ BERIT AALBORGS KOMMENTAR OM DRIVKRAFT: KrF og den brede kristenhet

– Er dette utspillet tatt opp i KrF i forkant?

– Drivkraft er ikke KrF. Det er flere som ønsker å sette søkelyset på dette. Vi ble rett og slett inspirert av forslaget i Stavanger, og vil oppfordre andre kommuner til å gjøre et vedtak. Vi har lagt ut en tekst med eksempelformuleringer for kommunene som vi håper folk vil bruke, sier Walstad.

Trondheim neste

Og asylopprøret ser ut til å spre seg: Onsdag informerer Geirmund Lykke i Trondheim KrF at de planlegger å fremme et tilsvarende forslag som interpellasjon i neste kommunestyremøte.

– Grunnen er nøden vi har fått beskrevet. Det er ikke en strategi fra meg, Drivkraft eller noen andre. Det handler om hva som er rett og den hjerteskjærende virkeligheten, sier han.

LES OGSÅ: Clemet tar et oppgjør med Hareide-kritikken

Lykke sier han forventer at en bred allianse med partier vil samle seg om en slik uttalelse. Han har følgende oppfordring til sitt eget parti i regjering:

– Jeg håper de finner ut at de har et handlingsrom og kan ta tak i det. Hele EU strever med fordeling av denne byrden. Norge kan bruke sine internasjonale kanaler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk