Politikk

Drivkraft krever 500 flyktninger bosatt i opprop

Nettverket Drivkraft har tirsdag startet et opprop for flyktninger i leirer i Europa. Spesielt trekkes forholdene i flyktningleiren Moria fram. De fastholder at oppropet retter seg mot alle regjeringspartier, også KrF.

«Opprop til den norske regjering – for en mer human situasjon for flyktningene på Moria» er overskriften på oppropet Drivkraft la ut tirsdag.

– Vi bruker bare sosiale medier. Man kan se omfanget utover kvelden ved å se hvor mange som har likt og delt, sier Kristin Bødker Walstad. Det er dermed ikke snakk om direkte signering, men om å spre og tilslutte seg oppropet digitalt.

LES OGSÅ: KrF og den brede kristenhet

Moria er en omstridt flyktningleir på øya Lesvos i Hellas som er kritisert av flere for kummerlige kår for flyktningene som bor der. Den norske artisten Marthe Walle er en av flere nordmenn som har engasjert seg i forholdene i leiren.

500 flyktninger

Oppropet lyder:

1. Vi ber den norske regjering umiddelbart bidra til å bedre forholdene for de som lever i flyktningeleirene ved Europas yttergrenser.

LES OGSÅ: Dragkamp om KrFs sjel

2. Vi ber den norske regjering ta initiativ til en løsning som får flyktningene ut av leirene. I første omgang må Norge gi 500 flyktninger opphold på humanitært grunnlag og ta initiativ til at andre land gjør det samme.

– Initiativtakerne har tatt initiativ til oppropet. Vi har blitt enige om og foreslår dette med innholdet og bosetning av 500 flyktninger. Så enkelt er det, sier Walstad. Med initiativtakerne mener hun de 12 personene som har gått sammen om å danne Drivkraft.

Ikke KrF

– Er dette utspillet tatt opp i KrF i forkant?

– Drivkraft er ikke KrF. Det er flere som ønsker å sette søkelyset på dette. Vi ble rett og slett inspirert av forslaget i Stavanger, og vil oppfordre andre kommuner til å gjøre et vedtak. Vi har lagt ut en tekst med eksempelformulering for kommunene som vi håper folk vil bruke, sier Walstad.

LES OGSÅ: Hareide: Vi ville fått større gjennomslag med Ap og Sp

Forslaget hun sikter til ble mandag frontet av KrF-representant Inge Takle Mæstad og partiet Venstre i Stavanger. Forslaget sier at Stavanger kommune mener flyktningkrisen krever økt innsats og bedre arbeidsfordeling, og oppmoder til samarbeid med EU for å få løst akutte utfordringer i flyktningleirene. Forslaget slår også fast at:

«Stavanger kommune mener Norge må øke sitt bidrag, og vil samtidig signalisere at vi i en slik situasjon har både kompetanse og kapasitet til å bosette flere enn det det anmodes om i denne omgang.»

– Fristtående nettverk

– Det kan oppleves som å gå ut mot «egen» regjering som også KrF sitter i, når dere kommer med dette oppropet?

– For det første er vi et frittstående kristendemokratisk nettverk. I helga hadde vi konferanse som var åpen for alle. Av de som hadde partitilhørighet var det ikke bare KrFere. Jeg er selv aktiv i KrF, det samme gjelder flere, men ikke alle. For det andre har KrF og Venstre frontet dette forslaget i Stavanger, så det spørsmålet kan like gjerne rettes mot dem, sier Walstad – som bekrefter at oppropet retter seg mot alle regjeringspartiene, også KrF.

Walstad ber nå flere tilslutte seg Drivkrafts opprop.

– Vi utfordrer også biskopene til å bli med på dette oppropet.

LES OGSÅ: Tre generasjoner Bondevik på Drivkraft: – Ville meldt meg inn igjen om KrF hadde valgt rød side

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk