Politikk

Hareide: – Vi ville fått større gjennomslag med Ap og Sp

Knut Arild Hareide fikk stående applaus på Drivkraftkonferansen lørdag. Han var tydelig på at han trodde partiet ville fått mer slagkraft med samarbeid til venstre, men skrøt av partiets ministre og forhandlingsdelegasjon.

Den nylig avgåtte KrF-lederen talte for Drivkraftkonferansen lørdag. I talen fokuserte Hareide på det han mener er de grunnleggende utfordringer i samfunnet – økende ulikhet, barn og ungdom som sliter, utenforskap og synkende tillit.

Kritiserte Frp skrøt av Ulstein

Han kom også med et stikk mot regjeringspartner Frp.

– Jeg vil gi honnør til vår nye utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Han fikk beskjed fra Frp om at man skulle tvinge fram returavtaler med bistandspolitikken, og true med å trekke bistand om land ikke gikk med på det. Det var beskjeden fra Listhaug og Helgheim. Ulstein sa: «vi skal aldri bruke utviklingspolitikken for å få noe tilbake. Det er ikke egeninteressen som skal styre den.» Det er et bredt politisk ønske om å fremforhandle flere returavtaler, men Ulstein satte skapet forbilledlig på plass, sa Hareide.

Den tidligere KrF-lederen kritiserte også Frp indirekte ved å snakke om hvor viktig en anstendig debatt og retorikk er. Han uttrykte bekymring for hatprat og hets i samfunnsdebatten. Han knyttet også #Meoo til anstendighet og det å behandle hverandre bra.

LES OGSÅ: Hareide-fløyen i nettverket Drivkraft vurderer å bli en medlemsorganisasjon

Spark til begge sider i abortdebatten

Hareide ga uttrykk for at han ikke syns abortdebatten som de siste månedene har definert samfunnsdebatten var konstruktiv.

– Abort er et viktig tema jeg syns fortjener en saklig og god debatt. Jeg syns begge sider har overdrevet i denne saken. Det ble ingen historisk mulighet. Men jeg blir også provosert av å høre Støre snakke om fosterreduksjon slik han gjør. Får vi en lovgivning nå kan vi få en likhet med nabolandene, og jeg håper vi får et lovverk som står seg uavhengig av hvilke regjeringer vi får framover, sa han om den saken.

En av dem som skrøt av Hareides tale lørdag, var Kjell Magne Bondevik.

– Jeg syns han videreførte engasjementet han skapte i høst. Vi som er her i dag står for holdningene han fremmet i sin tale. Så vil jeg understreke at dette ikke er spiren til et nytt parti, eller noen splittelse. Det kan tvert imot være noe som sørger for at folk ønsker å bli i KrF, sier han.

Tapt vindu for Ap-samarbeid

Hareide trakk fram kampen mot fattigdom, ulikhet og for solidaritet som sentral. Han advarte mot voksende ekstremisme og enkle løsninger.

– Populismen skyller mot oss både fra høyre og venstre. Menneskerettighetene er på vikende front i flere land vi trodde var stabile demokratier. Nå virker løsninga å være at enhver skal jobbe for seg selv. Trumps budskap er: Amerika først. Mitt budskap er: vi er ikke oss sjøl nok. Når egeninteressen styrer er det de svakeste som taper. Folk flest lengter etter nærhet, frihet og samarbeid lokalt og globalt. Norges stemme må være på de fattiges side, på klimaets side, sa Hareide i talen.

Hareide skrøt av KrFs forhandlere og hva de hadde fått til – men fastslo at han trodde de ville fått større gjennomslag med Ap og Sp-samarbeid. Og at muligheten for dette nå kunne være vekk.

– Jeg tror det var et spesielt tidsvindu og en spesiell mulighet i høst til å få Ap til å velge sentrumssamarbeid med KrF og Sp. Det ville blitt en regjering uten fløyparti for første gang siden 2005. Det er mange gode Krf-gjennomslag i plattformen. Men jeg tror vi hadde fått enda større gjennomslag i en regjering bestående av sentrum og Ap. Det svaret får vi ikke i denne omgangen. Men det tar ikke fra innsatsen til dem som har forhandla, sa han.

LES OGSÅ: Hareide-venner lager nettverk og konferanse

Støtte og takk

Han uttrykte også en takknemlighet til dem som satt i salen, og støtte til samlinga på konferansen.

– Jeg vet at mange her støtta meg ved høstens veivalg. Jeg må si tusen takk. Når vi sitter på aldershjemmet får vi tenke hva det kunne ha blitt. Noen av dere har gått aktivt inn i KrF og stiller på lister. Noen trenger en pause. Noen har takket for seg. Og noen har aldri hatt et aktivt forhold. Det må være lov å bruke tid, sa Hareide – som også sa at han ikke angrer på veivalget han selv tok. Han angrer bare på at han ikke tok det tidligere.

LES OGSÅ: Tre generasjoner Bondevik samlet på Drivkraft

– Jeg angrer ikke på at jeg utfordra KrF til å ta et valg, jeg mente vi måtte det. Vi har en identitet – et sentrumsparti, og en borgerlig identitet. Jeg tror at avhengig av hva man vektlegger mest var det avgjørende for hvor man valgte å lande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk