Politikk

Skepsis blant KrFs partnere til Hareide i nøkkelrolle

På høyt hold blant KrFs regjeringspartnere er det skepsis til Knut Arild Hareide som parlamentarisk leder. Også i egen stortingsgruppe må enkelte overbevises.

Hovedpersonen selv ønsker å fortsette som leder for KrFs stortingsrepresentanter (stortingsgruppe), melder NTB.

Det til tross for at han så sent som torsdag forrige uke argumenterte mot den nye regjeringsplattformen i KrFs landsstyre.

På høyt hold i andre regjeringspartier er det derimot skepsis til Hareide som parlamentarisk leder, erfarer Vårt Land. Men det finnes også dem som ikke vil mene noe om spørsmålet og sier de ikke vil legge seg opp i KrFs saker.

LES OGSÅ: – Vil være å bære Hareide ut av politikken

Bindeledd mellom KrFs på Stortinget og regjeringen

Som parlamentarisk leder i et regjeringsparti vil Hareide ha en nøkkelrolle. Han vil være bindeledd mellom regjeringen og KrFs stortingsgruppe, delta på uformelle møter med regjeringen og på ulikt vis trekkes inn i dens arbeid.

Han vil også måtte forsvare regjeringens politikk overfor opposisjonspartiene Ap og Sp, som han egentlig ønsket å gå i regjering med.

Til nå har Hareide vært selvskreven som parlamentarisk leder, fordi han også har vært partileder. Forrige uke gikk han imidlertid av etter at landsstyret med knappest mulig flertall anbefalte å si ja til den nye regjeringsplattformen. Dermed er fremtiden hans mer uviss.

LES OGSÅ: Drama bak lukkede dører da KrF sa ja til regjering

Motstridende signaler fra KrF-ere

Geir Jørgen Bekkevold, den eneste av KrFs stortingsrepresentanter utenom Hareide som stemte nei til plattformen på landsstyemøtet, har uttrykt støtte til ham som parlamentarisk leder.

Geir Toskedal, som trer inn i KrFs stortingsgruppe etter at Olaug Bollestad ble landbruks- og matminister, er derimot skeptisk og må overbevises før han sier ja. Han sto på blå side.

– Det er et spørsmål om entusiasme og engasjement, sier Toskedal til NTB.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har ikke ønsket å si hva han mener om saken, ifølge Fædrelandsvennen.

KrF-nestleder og nyslått barne- og familieminister sier han ikke vil legge seg opp i stortingsgruppens valg:

– Hareide er en av de beste vi har, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Tre av de fire KrF-erne som skal meisle ut ny religionspolitikk tilhører samme frimenighet i Oslo

KrF må balansere flere hensyn

KrF må balansere flere hensyn når de skal velge parlamentarisk leder – forholdet til regjeringspartiene og samling av eget parti etter den opprivende retningsstriden. Onsdag meldte TV2 at skuffede, røde KrF-tillitsvalgte krever at Hareide får fortsette i rollen.

– Hvis KrF ikke velger Knut Arild Hareide som parlamentarisk leder, vil det være å bære ham ut av politikken, sier Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen ledelse, til Vårt Land.

KrFs presseavdeling formidler følgende budskap på vegne av Hareide:

– Stortingsgruppa til KrF har satt ned en valgkomité. Dette er et valg stortingsgruppa skal ta. Knut Arild Hareide har hele tiden sagt at han vil gjøre en jobb for KrF.

Avgjørelsen ventes tidlig i neste uke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk