Politikk

Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

Tore Storehaug, Espen Andreas Hasle og Ingelin Noresjø svarer.

– Alvorspreget.

Slik beskriver stortingsrepresentant Tore Storehaug gårsdagens landsstyremøte i KrF.

Torsdag kveld, mange timer på overtid, sa landsstyret med knappest mulig flertall – 19 mot 17 stemmer – ja til å gå inn i Erna Solbergs regjering.

LES OGSÅ: Flere trekker seg og melder seg ut av KrF

– Snudde egentlig ikke

I høstens retningsstrid var det rødt flertall i landsstyret. På gårsdagens landsstyremøte snudde derimot fire røde landsstyremedlemmer og sikret én stemmes flertall for regjeringsplattformen. Størst overraskelse vakte det kanskje at Storehaug fra Sogn og Fjordane stemte ja.

Også fylkeslederne i Oslo og Nordland, Espen Andreas Hasle og Ingelin Noresjø, samt KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland snudde.

Nå snakker Storehaug ut:

– Jeg snudde ikke. For både jeg, landsmøtet og partilederen har sagt at det er viktig at KrF tar et skikkelig retningsvalg. Jeg mener fortsatt at det beste hadde vært å gå til venstre, men landsmøtet har pekt i en annen retning. Jeg kan ikke se at vi har noe godt alternativ hvis vi skal ta et skikkelig retningsvalg nå. Og i hvert fall ikke når regjeringsplattformen er så god.

Dermed er det et splittet KrF som slutter seg til Høyre, Venstre og Frp i den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985. Knut Arild Hareide stemte nei til regjeringsplattformen. Geir Jørgen Bekkevold var den eneste av de øvrige stortingsrepresentantene som gjorde det samme.

De to sikret imidlertid enstemmighet da stortingsgruppa tok den endelige beslutningen etter landsstyremøtet. Samme kveld gikk Hareide som varslet av som partileder.

LES OGSÅ: Her er KrFs verdiseiere – og litt bismak

Mener et nei hadde satt KrF i en umulig situasjon

Det røde flertallet i landstyret var en av årsakene til at KrFs retningsvalg ble avgjort på et ekstraordinært landsmøte 2. november. Der vant de blå med fire stemmer.

Før avstemningen om sidevalg, vedtok landsmøtet dessuten med stort flertall at KrF vil i regjering, at det ikke ønsker en fortsatt tilværelse i opposisjon og uavklart sidevalg.

Tore Storehaug mener det hadde vært enda vanskeligere for KrF hvis landsstyremøtet hadde sagt nei til regjeringsplattformen:

– Hva skulle vi gjort da? Da måtte stortingsgruppa ha tatt stilling til at landsstyret med knapt flertall stemte nei etter at landsmøtet med knapt flertall hadde stemt ja, sier stortingsrepresentanten fra Sogn og Fjordane.

Det ville være som å åpne Pandoras eske, mener han. Ut ville det strømmet vanskelige spørsmål, som hvor godt store blå fylker er representert i landsstyret sammenlignet med landsmøtet.

– Det er vanskelig å si hvordan stortingsgruppa hadde forholdt seg til det. Det ville gitt oss mange dilemma. Hadde vi sagt nei ville vi måtte ta hele diskusjonen vi har vært gjennom på ny.

BERIT AALBORG: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad står foran en nesten umulig oppgave

Sterke reaksjoner i Nordland

NRK melder om sterke reaksjoner i Nordland KrF på at fylkesleder Ingelin Noresjø bidro til det syltynne flertallet for å gå inn i regjeringen:

– Det er en stor skuffelse og noe jeg synes utrolig lite om, det at Noresjø har skiftet side. Jeg fatter ikke hvorfor hun gjør dette. Det er som å snu kappa etter vinden, sier idligere fylkesleder for KrF i Nordland, Per Pedersen, som i dag er ordfører på Træna.

– Jeg er særlig overrasket over våre egen fylkesleder. Vi har lovet at vi ikke skal gå i samarbeid med Frp, og allikevel velger vi, med et splittet parti, å gå inn i nettopp det samarbeidet. Det er på mange måter et svik mot folket, sier Jahn Sahl, som satt 12 år på stortinget for KrF.

Ingelin Noresjø sier til statskanalen at hun fortsatt ville anbefalt å se til venstresiden og sitter med blandede følelser etter gårsdagen:

– Det er helt klart et valgløfte vi bryter når vi nå går inn i regjering sammen med Frp, men nå har vi levert på politikken og skal gjøre det best vi kan fremover. Mitt ansvar nå er å bygge partiet og politikken, sier fylkeslederen.

LES OGSÅ: Disse kan bli KrFs lag av statsråder

Hasle avviser at han har sviktet

Oslo-leder Espen Andreas Hasle bekreftet torsdag kveld overfor Vårt Land at han stemte ja. Natt til fredag avviste han på sin Facebook at han hadde snudd om retningsvalget. Posten tyder på at han har fått reaksjoner fra skuffede, røde KrF-ere. Hasle skriver at fortsatt ville anbefalt å se til venstre:

– Men det er ikke lenger et valg mellom regjeringsalternativer. Valget vi tok i dag var om vi ville godkjenne den fremforhandlede plattformen og gå i regjering, eller bli stående utenfor. Jeg har hele tiden sagt i denne prosessen at jeg tror KrF får mer gjennom i regjering enn utenfor. Det er hovedgrunnen til at jeg stemte for. Vårt mål er å få gjennomslag for vår politikk, det gjør vi best ved å søke makt.

Hasle mener Kejll Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Erik Lunde «har gjort en imponerende forhandlingsjobb». Han mener resultater er over forventning. Blant annet barnereform mot barnefattigdom, likeverdsreform som sikrer dem med spesielle behov verdige liv og kristent verdigrunnlag i innledningskapittelet til regjeringsplattformen «gjorde valget lettere», skriver han.

– Har jeg svikta? Nei, jeg opplever det ikke sånn. Vi sto sammen i kampen til landsmøtet gjorde sitt valg. Knut Arild kunne selvsagt ikke stemme for en avtale som innbar at han går av som partileder, men han har vært tydelig på at nå må partiet samles bak det valget som er tatt. Retningsvalget skjedde på landsmøtet, i dag handlet det om avtalen var god nok. Det er det min vurdering at den er, med god margin, skriver Oslo-lederen.

LES OGSÅ: KrF tar plass hos Solberg – beklager aborttapet

Storehaug: Har fått mange reaksjoner

Tore Storehaug bestemte seg ikke før han hadde hørt hele diskusjonen i landsstyret.

– Det var et veldig vanskelig valg å ta. Mange ting talte for å stemme nei, men jeg kjemmer meg til syvende og sist trygg på beslutningen.

Har du fått mange reaksjoner?

– Ja, ganske mange og ulike. Noen er støttende, andre er veldig skuffet og noen lurer på hvordan jeg har det.

Hvordan har du det?

– Veldig fint, men det er klart noen av overskriftene går inn på meg. Nå gjelder det å levere på forventningene på en skikkelig måte.

Hva vil du si til de som er skuffet over deg?

– Jeg har forståelse for at folk tenker ulikt om dette. KrF kunne ikke forbli i den posisjonen vi var i. Jeg tro på Trygve Slagsvold Vedums kaffekoppstrategi: å ta en kaffekopp og snakke om det. Det håper jeg å få gjort mer av.

Har noen presset deg?

– Nei.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug storfornøyd: Den nye regjeringen åpner for å redusere antall kvoteflyktninger

Foreløpig punkt i mangeårig politisk drama

Det er et splittet KrF som nå slutter seg til Høyre, Venstre og Frp i den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985.

Et foreløpig punktum er satt for et mangeårig politisk drama. Men allerede torsdag kveld begynte meldingene om utmeldinger og tillitsvalgte som trekker seg å tikke inn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk