Politikk

Rød referansegruppe blir ikke rådført, flere reagerer

KrFs referansegruppe, der det er rødt flertall, blir ikke tatt med på råd og får ikke se en ny regjeringserklæring før landsstyremøtet på torsdag. Knut Arild Hareide dro imidlertid til Granavollen.

Bilde 1 av 2

Onsdag ettermiddag fikk Vårt Land bekreftet at partileder Hareide skulle til Granavolden Gjæstgiveri i løpet av dagen. Vårt Land er ikke kjent med om Hans Fredrik Grøvan, i egenskap av å være parlamentarisk nestleder, vil få se en ny plattform på forhånd.

Det er like fullt klart at det ikke vil komme noe samlet råd fra den røde referansegruppa, dersom et forhandlingsresultat legges fram for KrFs landsstyre torsdag ettermiddag. Det har Vårt Land fått bekreftet fra flere kilder. Siste møte mellom forhandlerne og referansegruppa var på lørdag. Da skal lite ha vært landet.

NRK meldte onsdag morgen at KrF og Venstre har kalt inn til landstyremøter torsdag klokka 14. Der vil de tillitsvalgte trolig få presentert en ny regjeringsplattform, som de skal ta stilling til.

LES OGSÅ: Røde KrF-ere nøler om ny regjeringsplattform

Forventer signaler fra referansegruppa

Mens KrFs forhandlingslag har blått flertall, er det klart rødt flertall i referansegruppa. Den ble satt ned for å gi råd til forhandlingsdelegasjonen og ledes av Knut Arild Hareide. Bakteppet for grepet med en referansegruppe med rødt flertall, er KrFs opprivende retningsstrid og et ønske om å få hele partiet med på det borgerlige regjeringsprosjektet.

Et knapt flertall i landsstyret støttet Knut Arild Hareides anbefaling om å sondere regjeringsmakt med Ap og Sp i fjor høst. Flere av dem sa i går til Vårt Land at signalene fra referansegruppa vil være viktig for om de vender tommelen opp eller ned til en ny regjeringsplattform.

Nå ligger det altså an til at referansegruppa ikke kommer med et samlet signal og ikke konsulteres igjen før landsstyremøtet.

LES OGSÅ: KrF satser på «bioseier» i regjeringsforhandlingene

Bekkevold reagerer

KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som ikke er med i referansegruppa, reagerer på at gruppa ikke er mer brukt.

– Det er litt rart. Dette er blitt et følsomt tema, sier han til NTB, som har fått bekreftet Vårt Lands opplysninger om referansegruppa.

Bekkevold mener landsstyremøtet torsdag kunne gått smidigere om referansegruppa hadde fått kikke på plattformen.

– Det kommer til å bli et langt møte, slår han fast.

– Burde kanskje vært samlet

Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland KrF, sitter i referansegruppa og sier hun ikke er overrasket over at de ikke får se den nye plattformen.

– Men jeg registrerer at andre har hatt forventninger om dette og er skuffet, så vi burde kanskje ha vært samlet, sier Noresjø.

Gruppemedlemmene kan fortsatt si sin personlige mening og stemme som de vil i landsstyret, på linje med alle andre der. Etter det Vårt Land forstår var referansegruppa ikke ment som et godkjenningsorgan.

Etter at landsstyrene i KrF og Venstre har sagt sitt, er det stortingsgruppene som har siste ordet. Men landsstyrenes anbefalinger vil veie tungt. I Frp er det landsstyret som avgjør. Høyre nøyer seg med å samle sentralstyret og stortingsgruppa.

LES OGSÅ: Hvem av disse blir KrFs nye statsråder?

Dette er referansegruppa

Slik fordelte KrFs referansegruppe seg i fjorårets retningsstrid:

• Rød side: Knut Arild Hareide (partileder), Tore Storehaug (stortingsrepresentant, Sogn og Fjordane), Solveig Ege Tengesdal (fylkesordfører i Rogaland), Hilde Ekeberg (sentralstyremedlem, Oppland), Ingelin Noresjø (fylkesleder i Nordland), Dag Ivar Belck Olsen (leder for KrFs stortingssekretariatet).

• Gul, med blått andrevalg: Hans Fredrik Grøvan (parlamentarisk nestleder, Agder)

• Blå: Hans Olav Syversen (tidl. stortingsrepresentant, Oslo)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk