Politikk

Fortsatt aborturo på rød side i KrF

Røde fylkesledere mener Kjell Ingolf Ropstad vil være svekket hvis han ikke leverer på abortlovens paragraf 2c.

– Bjørnstjerne Bjørnson telegraferer til Christian Michelsen: «Nu gjelder det at holde sammen». Christian Michelsen svarer: «Nu gjelder det at holde kjeft».

Akershus-leder Arne Willy Dahls anekdote er fra forhandlingene om oppløsningen av unionen med Sverige på begynnelsen av 1900-tallet. Men den setter fingeren på tausheten sentrale tillitsvalgte normalt møter journalister med under regjeringsforhandlinger.

Denne gangen er derimot noe annerledes. Det er fortsatt aborturo blant fylkesledere som sto på rød side i KrFs opprivende retningsstrid, samtidig som forhandlingene er i gang på Granavolden Giæstgiveri på Hadeland.

LES OGSÅ: Støtter KrF-krav om eget utviklingsdepartement

Selbekk: Ropstad må få abortinnrømmelse

Vårt Land har spurt fylkeslederne på rød side og enkelte fra blå side om den mye omtalte abortparagrafen, om hvor avgjørende den er for regjeringsforhandlingene og KrFs vei videre.

Nylig gikk nemlig Vebjørn Selbekk ut på lederplass i Dagen og erklærte at KrF få «innrømmelser om abortlovens paragraf 2c». «Abortenigheten mellom KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og høyreleder Erna Solberg var tungen på vektskålen i det rekordjevne interne KrF-oppgjøret», skriver Selbekk.

Sjefredaktøren har heiet fram valget av borgerlig side, dels på grunn av abortsaken. Nå mener han manglende gjennomslag om 2c vil øke splittelsen i partiet, «klart svekke Ropstads posisjon», true regjeringsprosjektet og gi røde i KrF god grunn til å «føle seg grundig lurt og ønske omkamp om KrFs valg av regjeringspartner».

Deler fylkeslederne den analysen?

LES OGSÅ: Stortingsvara forlater KrF – mener partiet begår løftebrudd

Mener Ropstad vil være svekket

Rød side er splittet i to leire: de som har lagt abortballen død, og de som ikke har det.

Jeg tror det vil svekke Ropstad. Han gikk veldig høyt ut. For mange var saken avgjørende for retningsvalget. Hvis vi ikke får noe gjennomslag, var det lite å hente for en ganske høy pris, sier Jon Norman Tviberg i Trøndelag.

– Det vil gå utover Ropstads autoritet. Han skapte store forventninger. Det var kanskje det som avgjorde på landsmøtet. Får vi ikke gjennomslag, tror jeg ikke det blir ordentlig ro, sier Oluf Maurud i Hedmark.

– Jeg har forståelse for resonnementet til Selbekk, men vil ikke si mer enn det, sier Dag Sele i Hordaland.

Han har tidligere krevd at blå side pent må levere forventningene de har skapt om abortgjennomslag.

– Får ikke KrF noe gjennomslag vil premisset for retningsvalget oppleves falskt og uten verdi. Da er Ropstads viktigste argument for å velge høyresiden borte, sier Erik Næs i Telemark.

Vil det føre til splittelse og svekke Ropstad?

– Jeg ønsker ikke å diskutere ledervervet før etter forhandlingene, svarer Næs som har en litt annerledes analyse av abortsaken:

– Skal vi endre abortlovens 2c, må vi ha støtte i befolkningen. Noe annet vil være udemokratisk. Og det har vi ikke. Tvinger vi gjennom en endring, risikerer vi at grensen for selvbestemt abort flyttes til uke 16 eller 18. Dermed står vi i en catch 22-situasjon. Begge deler blir feil. For Ropstad sa i høst at KrF hadde en historisk mulighet og Solberg støttet opp om dette.

Ingen Vårt Land har snakket med maner til omkamp om veivalget eller vil skrote et forhandlingsresultat på 2c alene. Nær alle sier helheten avgjør. Men enkelte på rød side viser til at KrFs plan B er å sondere regjeringsmakt med Ap og Sp.

LES OGSÅ: Borgerlige forhandlinger i gang

Østfold-topp reagerer kraftig

På rød side er det også flere som har valgt å legge abortsaken død.

– Jeg har gått videre. For meg er abortforebygging viktigere enn abortloven. Vi må få på plass økonomiske ordninger som gjør at flere finner det forsvarlig å bære fram barnet de bærer på, sier Espen Andreas Hasle i Oslo.

Svein Iversen i Finnmark mener det nesten kan virke som at Selbekk vil hindre at forhandlingene kommer i mål:

– Alle i partiet har et ansvar for å holde partiet samlet. Landsmøtet har fattet sitt vedtak.

På blå side reagerer Brynjar Høidebraaten kraftig på Selbekks utspill og avfeier alle advarslene hans:

– Vi er ikke avhengig av den abortsaken. Selbekk kan gjerne mene saker og ting han. Han sitter nå ikke ved dette forhandlingsbordet. At de røde vil føle seg lurt, er sånn Selbekk-språk. Vi skal absolutt respektere de som er skuffet, men jeg tror ikke de røde føler seg lurt.

Han er frustrert over at det skal være så vanskelig å drøfte en lov som har stått uendret i 40 år:

– Vi ønsker å drøfte loven. Det er helt merkelig at det ikke kan gå an! Underlig! Det er villigheten til å snakke om abortsaken som er det historiske. Kunne vi fått et forbud mot abort av friske tvillingfostre, så hadde det vært en stor seier for KrF. Det hadde ikke gått an med venstresiden. Høyresiden kan vi snakke med.

Også Hege Irene Fossum i Buskerud og Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal avviser at tap på 2c vil svekke Ropstad og føre til rød omkamp:

– Det kan være noen få røde som henger igjen på dette. Abort er viktig for partiet, men når det er fire partier som skal bli enige, må man gi og ta. Får vi ikke endret 2c, kan vi få andre store gjennomslag, sier Frisvoll.

– Får vi ikke gjennomslag, så svekker ikke det hans posisjon. Jeg har full respekt for andres skuffelse og for at vi er delt. Vi kan ikke ta for gitt at man får til det man prøver på, sier Fossum.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk