Politikk

Rød skepsis til Ropstad

Lederdebatten er i gang. – Kjell Ingolf Ropstad kan være utfordrende, sier rødt landsstyremedlem.

«Tviler på at noen på rød side ser Kjell Ingolf Ropstad som en samlende lederkandidat», skriver en sentral tillitsvalgt på rød side til Vårt Land.

Etter at blå side vant kampen om KrFs veivalg, har diskusjonen om hvem som eventuelt blir Knut Arild Hareides etterfølger begynt. Klarer nestleder Ropstad å forhandle fram en regjeringsplattform som også rød side kan leve med, går partilederen av.

Selv om Olaug Bollestad som 1. nestleder tradisjonelt skulle stå før ham i køen, regner mange Ropstad som en åpenbar etterfølger – først som konstituert og deretter som valgt leder.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg fra Frps disk

Rød skepsis

Nå sår en undersøkelse NRK har gjort blant «KrF-ere på fylkes- og lokallagsnivå» tvil om det. Den tyder på rød skepsis til Ropstad som ny partileder.

Mens syv av ti på blå side ønsker Ropstad, peker omtrent halvparten av de røde på Hans Olav Syversen. Den mangeårige stortingsrepresentanten fra Oslo støttet blå side, men holdt en lav profil i retningsstriden. Syversen avviser at han er en kandidat. Trolig er han kun aktuell hvis partifellene ber ham innstendig om å stille som kompromisskandidat. Dermed blir spørsmålet: Hvor stort er trykket blant topptillitsvalgte for det?

Få på rød side svarte på Vår Lands henvendelser mandag. Landsstyremedlem fra Hordaland, Jarle Skeidsvoll, tror imidlertid at Ropstad «kan være utfordrende for en del».

– Han var leder for halve partiet i samarbeidsprosessen. Nå er det viktig å være samlende. Å ha stått i striden gjør det nok vanskelig for noen å tenke at han er den beste for samling. Sånn sett er det kanskje bedre å hente noen fra utsiden, sier han.

– Vil det bli kjørt fram andre kandidater?

– Det kan godt hende, men jeg vil avvente valgkomiteen.

Skeidsvoll understreker at Ropstad er en dyktig og godt likt politiker, og at det er flere hensyn å ta ved ledervalg.

– Folk er nok glade for at det er en stund til vi skal ta stilling til dette. Følelsene er fortsatt ganske sterke. Det vil ta en god del tid å komme over dette.

LES OGSÅ: Rød side kan si nei til resultat av forhandlinger

Kronprins Ropstad

Skjebnemøtet 2. november blottla et splittet parti. Skuffede røde delegater likte dårlig hvor hardt Ropstad hadde kjørt på abortutspillet til Erna Solberg og kontakten han hadde hatt med Høyres kommunikasjonsenhet.

Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus mener derimot at «bølgene har begynt å legge seg» etter landsstyremøtet sist helg. Der sa folk sin ærlige mening etter dramaet partiet har vært gjennom.

– Det er veldig viktig at en ny leder oppleves samlende, men møtet ga verken grunnlag for å si at partiet er splittet eller at Ropstad er en splittende figur. Jeg hadde forventet et bråkemøte. Det ble det ikke, sier Dahl, som sto på rød side.

Han foretrekker likevel Hans Olav Syversen som leder, dersom muligheten byr seg:

– Jeg opplever Syversen som en samlende person med mye erfaring. Jeg har bygget opp en viss tillit til ham over tid, sier fylkeslederen.

LES OGSÅ: Full strid om kvoteflyktninger

Tango for to

Etter det Vårt Land kjenner til er det heller ikke i gul leir motforestillinger mot Ropstad som leder, selv om man også her snakker varmt om Syversen.

Blant dem som ønsket å forbli i opposisjon, men på «ikke-sosialistisk» side, var det flere som la vekt på å holde partiet samlet.

Det må to til for å danse tango og de færreste som var involvert i prosessen virker samlende nå, er tonen der.

Leder for KrFs valgkomité, Solveig Ege Tengesdal, ønsker ikke å kommentere ledervalg nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk