– Etter lokalvalget neste høst blir jeg partiløs, sier Marit Øien Sæverud.
Vårt Land treffer lokalpolitikeren og styremedlemmet i Møre og Romsdal KrF på Aker Brygge i Oslo dagen etter at KrF vedtok å søke seg inn i Erna Solbergs regjering. Snart forlater Sæverud hovedstaden – og partiet.
LES OGSÅ: Melder seg ut ved høyresving
Historisk måned
Fredag ble det satt punktum for en historisk måned i norsk politikk:
• KrFs ekstraordinære landsmøte vedtok med fire stemmers flertall å søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.
• Knut Arild Hareide varslet at han vil gå av som partileder når en regjeringserklæring er klar.
KrF har fått over 2.600 nye medlemmer etter at partilederen anbefalte å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Nå strømmer varslene om utmeldinger på i sosiale medier og i pressen (se faktaboks).
LES OGSÅ: Hareide tror KrF-vekst vil glippe
Bortkastet sjanse
– Å samarbeide med Frp strider helt mot min overbevisning. Det er i tillegg så krevende å drive valgkamp når vi er i kompaniskap med dem at jeg ikke er villig til å bruke tid og krefter på partiet lenger enn ut denne perioden, sier Maren Øien Sæverud, som forteller at hun har stått hardt på at KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier.
«Så lenge dere støtter Frp, er ikke KrF et parti for oss», var holdningen hun ble møtt med i lokalvalget i 2015.
– Folk var så kritiske. Det var omtrent umulig å få noen til å stille som kandidat for oss.
Hareides samarbeidstale til landsstyret 28. september ble et vendepunkt, forteller Sæverud:
– Plutselig ble KrF et parti som berørte veldig mange. Folk tenkte: Ja! Endelig kan jeg også stemme på KrF. Mange har tatt kontakt og vært begeistret for KrFs politikk og Hareides forslag. Jeg ble sterkt berørt av talen selv.
Sæverud mener KrF har skuslet bort muligheten til å vokse igjen etter at partiet så vidt berget seg over sperregrensa i fjor.
– Hareide pekte på en klok vei å gå hvis partiet skal få nye velgere. Nå vil entusiasmen dø ut. Jeg er svært bekymret for fremtiden til KrF.
– Kan det ikke vekkes entusiasme blant andre velgere nå?
– Jeg tror ikke det. Når folk ikke vil nærme seg et parti som støtter Frp, vil KrF bli et parti for snevre særinteresser.
LES OGSÅ: KrF-toppene varsler tøffe verdikrav til regjeringen
Bibelbelteparti
Sæverud får støtte fra førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.
– Den underliggende visjonen til Hareide om å modernisere og fornye KrF for ikke å være helt avhengig kjernetroppene, er skutt ned. Sannsynligvis blir KrF i større grad et kristent særinteresseparti, sier valgforskeren.
Etter fjorårets krisevalg har KrF nesten bare representanter fra bibelbeltefylkene på Sør- og Vestlandet.
– Nå vil nok det bildet forsterke seg, sier Tuastad.
Fem av KrFs åtte representanter kom inn på utjevningsmandat i fjor.
– De henger i en tynn tråd, for de krever velgere fra hele landet. På Østlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge vil færre stemme på KrF. Partiet blir avhengig av en ganske stor fremgang i kjerneområdene for å holde seg over sperregrensa.
Søndag ettermiddag hadde KrF fått 135 innmeldinger i bastionen Rogaland.
– Det kan tyde på at de kan vokse litt der, men jeg tror ikke de vil se samme vekst som talen til Hareide ga. De er avhengig av at høyresidevelgere som har tvilt på KrFs blå sinnelag flokker seg om partiet, sier Tuastad, som tror endringer i abortloven har svært begrenset appell også på høyresiden:
– KrF er nok i trøbbel velgertaktisk.
LES OGSÅ: Dette sa KrF-delegatene på skjebnemøtet
Abortloven
Marit Øien Sæverud synes den seirende sidens argumentasjon var mangelfull. Håpet deres om å endre abortloven sammen med Erna Solberg er naivt, mener hun.
– Selv da KrF hadde statsministeren, klarte de ikke å endre abortloven. Jeg har likt Erna Solberg veldig godt, men synes hun har gjort grove overtramp i måten hun har blandet seg inn i KrFs valgkamp på, sier Sæverud, som selv øynet mulighet for bedre klima- og distriktspolitikk i samarbeid med Ap og Sp.