Politikk

– Aldri sett noe så opprivende i norsk politikk

Partiveteraner har aldri opplevd noe lignende det politiske dramaet som har utspilt seg den siste måneden. De er like splittet om veivalget som resten av partiet.

I dag skjer det. Klokka elleve sparkes det ekstraordinære landsmøtet i KrF i gang. Kun én sak står på programmet – veivalget.

Den siste måneden har Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet snudd norsk politikk – og eget parti – på hodet. KrFs veivalg har blitt et fenomen.

Journalistene har talt delegater, skrevet spaltekilometer om taktikkeri og ideologi. Publikum har latt seg hypnotisere av direktesendte fylkesårsmøter.

Nå har avgjørelsens time kommet og spørsmålet melder seg: Hvor spesielt er det politiske dramaet vi er vitne til? Vi har spurt fire KrF-veteraner – to fra hver side.

LES OGSÅ: Vondt blod bak stemmekrangel i KrF

En epoke for to profilerte, kristne stortingsprofiler er over. I dag er siste møtedag på tinget og blant dem som rydder kontoret og takker for seg, er er Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa og KrFs Laila Dåvøy.

Laila Dåvøy

– Jeg har aldri sett noe så opprivende i noe norsk parti, sier Laila Dåvøy, som vil inn i regjeringen Solberg.

Den tidligere statsråden i Kjell Magne Bondeviks to regjeringer ble fullstendig tatt på senga av partilederens landsstyretale 28. september.

– Det kom så plutselig. Jeg og mange andre ble overrasket over at han gikk til et så stort skritt som å skifte side og kaste Erna Solberg i løpet av én måned. Det synes jeg er fryktelig vanskelig. KrFU hadde det ikke i tankene en gang da de hadde landsmøte noen dager før.

Blå side leder med fem delegater. Rød side håper å snu tvilere på landsmøtet. Dåvøy er kritisk til prosessen – at partiet bare fikk én måned på seg til å diskutere og at det ikke var klare retningslinjer for møtene fra dag én. Hun frykter splittelse, men blir med videre uansett utfall.

Når hun vil inn i Solberg-regjeringen, skyldes det personlig erfaring:

– Under de rødgrønne kjempet jeg for pleiepenger og brukestyrt personlig assistanse til funksjonshemmede. Det var først med Erna at det kom på plass, sier hun.

Dåvøy ser Sp som nærmeste allierte om abort og bioteknologi, med Høyre på andreplass. Hun ser Høyre som en alliert i kampen for kontantstøtten.

LES OGSÅ: Nye velgere melder seg ut ved høyresving

Noresund  20181022.
KrF-leder Knut Arild Hareide hilser på Reidun Brusletten, landets første bistandsminister, nå lokallagsleder i Nes KrF,  før det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Reidun Brusletten

– Er noen i KrF så enfoldige at de tror at Erna Solberg alene, for hun står helt alene, kan sørge for endringer i abortloven, undres Reidun Brusletten.

– Du kan tro jeg kjempet mot abortloven. Men nå må vi i KrF åpne øynene og se at den er utdebattert og vedtatt. Det kan KrF aldri gjøre noe med. Den store jobben er nå å tilrettelegge for at unge kan bære fram sine barn, fortsetter hun.

Brusletten ble Norges første bistandsminister da KrF trådte inn i Kåre Willochs regjering på 1980-tallet. 22. oktober i år gikk hun på talerstolen på Buskerud KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte og argumenterte for å følge partielderens råd.

– Det vil være et paradigmeskifte, men vi lever i en tid med mange endringer og et veivalg er ikke for alltid.

For henne handler veivalget om den overordnede retningen i landet.

– Vi har berget regjeringen i budsjetter og med tiltak mot barnefattigdom og i skolen men står ribbet tilbake. Samtidig har vi gjort oss medskyldige i den sterke høyredreiningen og sentraliseringen av landet vårt. Og da har jeg ikke begynt å snakke om landbruket.

Sist, men ikke minst, handler det om Frp for Brusletten:

– Erna Solberg har ikke vært dyktig nok eller villet se på sine medspillere i regjeringen og sørge for at den enkelte statsråd kan holde seg til normal folkeskikk. Slik har hun skapt et miljø som er surt og frastøtende, ved ikke å ta tak i de elementene i egen regjering som har ødelagt mulighetene for at jeg kan ønske videre samarbeid med regjeringen. Slik tror jeg det er for Knut Arild også.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

oslo symposium anita apelthun sæle og per sævik

Per Sævik

Jeg har aldri sett noe lignende utspille seg i noe norsk politisk parti. Dette er KrFs mest alvorlige beslutningen noen sinne. Det vil være særdeles alvorlig for oss uansett utfall, sier Per Sævik.

Rederen var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal fra 1989 til 1993.

– Ledelsen ba om medlemmenes syn. Svaret viser et splittet parti. Nå er loddet kastet og vi må ta et valg. Jeg tror ikke Grøvans opposisjonslinje, sier Sævik, som vil til høyresiden.

– For meg er det vanskelig å skulle tilhøre et parti som er avhengig av SV for å regjere. Historisk har KrF vært plassert i sentrum/høyre. Jeg mener vi får størst gjennomslag der.

Men valget som førte til KrFs lange vei mot sperregrensa er egenetlig for lengst tatt – og ikke bare at Knut Arild Hareide, mener Sævik.

– Vi har alltid hatt en høyre- og venstreside i KrF. Men vi har hatt et verdifundament, et lim som gjorde at vi klarte å forene kreftene når det ble som verst. Det er i dag nedtonet. Da blir dette resultatet.

Hva sikter du til?

En filosofi som vokste fram om at det skulle være så ubegripelig mange nye velgere å få fatt i bare partiet ble mest mulig likt alle andre partier. Vi har mistet en stor del av partiets tidligere kjernevelgere og de nye velgerne har uteblitt.

Uansett sidevalg: Alle forstår at det er «krise deluxe» i KrF nå, sier Sævik, som håper de klarer å stå samlet.

– Venstresiden er et gedigent eksperiment.. Sp greide å skifte side og vokse, men ikke nødvendigvis vi. Hareide fikk god respons etter talen, men veldig dårlig uttelling på meningsmålingene. Sist i går.

Han viser til at en stor del av KrFs velgergrunnlag er på Sør- og Vestlandet.

– Der finner vi størst innslag av den haugianske arven. Bønn og arbeid.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Trondheim 28.04.2017. KrF sitt landsmøte. Solveig Sollie. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Solveig Sollie

«Kontantstøttens mor», Solveig Sollie, kaller veivalget for historisk og skjebnevalg:

– Vi må tilbake til kampen mellom Kåre Kristiansen og Kjell Magne Bondevik for å finne noe lignende. Men det var aldri snakk om å gå så radikalt til verks som Hareide nå foreslår.

Den tidligere Telemark-representanten frykter å miste de nær 3000 nye medlemmene som har strømmet til den siste måneden:

– Nå sier en del de vil melde seg ut hvis vi velger blå side. Vi som støtter Hareide ønsker jo at KrF skal være et sentrumsparti, som appellerer til nye velgere og medlemmer. Jeg er også redd for å miste partilederen vår, som vel vil skje hvis blå side vinner. Det vil være veldig trist å miste en så dristig, modig og fremsynt partileder.

At partiet er splittet, er ikke nytt, mener Sollie:

– Jeg ønsker et parti for hele landet, ikke bare noen få fylker på Sør- og Vestlandet. Der er de veldig blå. Nå har vi bare representanter derfra og det har gått nedover i mange år. Da må en innse at det er nødvendig med nye grep for å nå nye velgere som ser verdien av å gå mot sentrum og venstre. Da får vi mest sentrumspolitikk – kampen for de svakeste. De siste årene har vi måttet gå for mye til høyre. Det sitter jo nesten tre høyrepartier i regjering nå.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk