(Akershus): Det er klart etter at Akershus, Vestfold og Oslo valgte sine delegasjoner mandag kveld. De møter på fredagens ekstraordinære landsmøte. Der avgjøres KrFs veivalg.
Blå side leder nå med åtte delegater og mangler kun én for flertall. Stillingen er 95 mot 87, ifølge VGs kartlegging.
Kampen om KrFs veivalg er dermed inne i sluttfasen. Østfold avslutter KrFs møtemaraton tirsdag. Der er flertallet ventet å gå i blå retning. Fylkesleder Brynjar Høidebraaten har allerede flagget for blå side.
Akershus sender fem røde og fire blå til KrFs skjebnemøte. Vestfold sender fire blå og tre røde delegater. Det samme gjør Oslo.
LES OGSÅ: Sps Marit Arnstard ut mot Ropstad og Solbergs abortutspill
Litt blåere enn ventet i Akershus
I Vestfold var det blå flertallet knappest mulig – 23 mot 22.
I Oslo ble det 32 blå mot 28 røde. Én av de blå delegatene vil først stemme for å være i opposisjon på ikke-sosialistisk side, siden ni hadde det «gule» alternativet til parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan som sitt førstevalg.
På Akershus sitt møte i Nittedal stemte derimot 36 for å søke regjeringsmakt med Ap og Sp. 29 vil inn i Erna Solbergs regjering.
På rød side i Akershus var man nok litt skuffet:
– Jeg håpet på å kapre seks delegater, men er glad vi fikk flertall. Den blå siden har ledelsen nå, men mye kan skje før fredag, sier Simen Bondevik.
Lederen i Akershus KrFU stiller på landsmøtet for de røde.
Fylkesledelsen hadde innstilt på tre blå og seks røde delegater. Det røde flertallet ble altså knappere.
Knut Arild Hareide trodde på forhånd at det ville bli jevnt og sa til Vårt Land at han ville si seg godt fornøyd med flertall.
LES OGSÅ: Nervedrama på oppløpssiden
Hareide har fortsatt troen
Før møtestart sa Hareide at det fortsatt er åpent på fredagens skjebnemøte, selv om medienes kartlegginger viser at det går mot et knapt blått flertall.
– Hvorfor har du fortsatt troen?
– Jeg vet at enkelte delegater er oppriktig i tvil. Jeg tror mange som er valgt av fylkene, vil kjenne en forpliktelse til å stemme det de er valgt inn på å stemme i tråd med det de er valgt inn på. Men det er jo delegater som og har tilkjennegitt at de er i tvil. Naturlig nok vil det bli spenning helt fram mot landsmøtet 2. november, svarte Hareide, før han gikk på talerstolen.
Det er skriftlig avstemning på landsmøtet.
Akershus stemte først over om partiet bør gå i regjering eller forbli i opposisjon. 50 stemte for regjering, 13 ville forbli i opposisjon, to stemmer ble forkastet.
Tidligere KrFU-leder Ida Lintveit Røse ble valgt som blå delegat:
– Jeg er fornøyd med resultatet. Det var forventet at det ville bli jevnt, sier hun til Vårt Land.
LES OGSÅ: Derfor kan KrF gjøre Frp-livet grått
Kom med stikk til Rogaland
Fylkesleder Arne Willy Dahl kom med et stikk til Rogaland KrF i sin åpningstale
– Vi må ikke ende opp med en Rogaland-modell hvor flertallet nærmest tilintetgjør mindretallet, sa Dahl, som vil til rød side, i sin åpningstale.
Mandag kveld var det krisemøte i sørvestlandsfylket. Der hadde det røde mindretallet krevd flere delegater, etter at det blå flertallet valgte en nær helblå delegasjon på årsmøtet tidligere denne måneden. Kravet vant ikke fram, melder NTB.
– Nå frykter jeg stemmene til Rogaland skal avgjøre på landsmøtet. Det de gjorde ødelegger prosessen til partiet. Jeg er glad vi sender en delegasjon som speiler meningene i salen, sier Simen Bondevik til Vårt Land.
LES OGSÅ: Bråkemøte dagen før KrF-dramaet
Stor medlemsvekst i Akershus
Akershus KrF har fått en tidel av medlemsveksten etter at Knut Arild Hareide kom med sin anbefaling. 2.700 har meldt seg inn per nå.
Det var flere talere som fortalte om nye begeistrede medlemmer, som også møtte opp på lokallagsmøter. De advarte mot å slukke engasjement som var vakt.
Knut Arild Hareide kom også inn på dette i talen sin:
– Jeg mener vi må følge min anbefaling for at KrF skal være et landsdekkende parti. Det er et regjeringssamarbeid mellom det moderate venstre og sentrum, ikke med et fløyparti. Vi har fått 2.600 nye medlemmer, 270 bare i Akershus, sa han.
BERIT AALBORG: KrFs veivalg handler om mer enn Erna eller Jonas
Kvitterte med sorteringssamfunn
Kjell Ingolf Ropstad kvitterte slik i sin tale:
– Jeg er lei av nedsnakkingen av gjennomslagene vi har fått med dagens regjering. Er dere ikke stolte, sa nestlederen.
Han ramset opp seiere i samarbeid med regjeringen, viste til Erna Solbergs åpning for å forhandle om abortloven og advarte om at venstresiden vil ha et livssynsnøytralt samfunn.
Deretter hastet de to KrF-toppene videre til Oslo for å levere talene på nytt.
I Akershus fortsatte derimot debatten. Talere på blå side argumenterte med at KrF vanskelig ville få gjennomslag i kampen mot sorteringssamfunnet i en mindretallsregjering med venstresiden.
– Da vi gikk inn på møtet her sto våre potensielle samarbeidspartnere i demonstrasjonstog mot å endre abortloven, sa tidligere KrFU-leder Ida Lintveit Røse.