Politikk

Blå Kors støtter avkriminalisering av narkotika

Blå Kors sier ja til avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika. Samtidig advarer de kraftig mot legalisering.

– Vi går inn for at bruk og besittelse av narkotika fortsatt skal være ulovlig, men det skal ikke straffes med bøter eller fengselsstraff. Man skal heller få alternative reaksjonsformer, sier Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors.

Avholdsorganisasjonens nye linje ble avgjort i landsstyret 12. september: En avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika (se faktaboks). De støtter videre opp om regjeringens arbeid med rusreformen der målet er å flytte reaksjonen ved narkotikabruk fra straff til hjelpetiltak.

– Vi må legge til rette for en mer verdig behandling av dem som er avhengige av tunge, narkotiske stoffer, sier 
Elverum.

LES OGSÅ: Helseminister Bent Høie varsler historisk skifte i ruspolitikken

De store snur

Dermed går en av de tyngste organisasjonene på rusfeltet inn for avkriminalisering. Det skjer bare uker etter Actis – Rusfeltets samarbeidsorganisasjon også gikk inn for avkriminalisering. Actis representerer 32 organisasjoner på rusfeltet, mens Blå Kors har 22 kristne organisasjoner som medlemmer.

Både Actis og Blå Kors er regnet blant de restriktive stemmene på rusfeltet og har lenge vært tilbakeholdne med å bruke begrepet «avkriminalisering». Nå er det derimot nye takter.

– Jeg tror det er viktig å ta i bruk begrepet avkriminalisering og fylle det med riktig innhold. Samtidig må vi være krystallklare på at avkriminalisering ikke er legalisering, sier Elverum.

LES OGSÅ: KrF-bråk om avkriminalisering

Rusreform

Siden den norske ruspolitikken ble utformet på 1960- og 70-tallet var det et prinsipp om at bruk og besittelse av narkotiske stoffer skulle bli straffet med bøter eller fengsel. Men de siste to årene har flere av de politiske partiene nærmest snudd 180 grader i ruspolitikken. Før stortingsvalget i 2017 gikk de fleste stortingspartiene, med noen unntak, inn for avkriminalisering. «Hjelp fremfor straff» ble det nye mantraet i ruspolitikken. Både Arbeiderpartiet og Høyre snudde på sine landsmøter.

Etter vedtak fra Stortinget er Regjeringen nå godt i gang med arbeidet med en storstilt reform av norsk ruspolitikk.

– For oss er det viktig å støtte opp om dette arbeidet for å skape så gode løsninger som mulig, sier Elverum.

LES OGSÅ: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad tror avkriminalisering vil føre til mer rusbruk

Portugal-modellen

Som en del av nytenkningen i ruspolitikken, har norske politikere stadig vist til den såkalte Portugal-modellen som et eksempel til etterfølgelse. Rusreformen Portugal gjennomførte i 2001 innebærer at man ikke lenger risikerer fengselsstraff dersom man blir tatt med brukerdoser av narkotiske stoffer. Det blir heller vurdert om den som blir tatt skal gis behandling eller rehabilitering.

Å dyrke, produsere og selge narkotika er imidlertid fortsatt straffbart i Portugal.

Elverum mener at Norge bør se til Portugal.

– Ja, samtidig må denne tilpasses norske realiteter, med et allerede godt utbygd hjelpe- og behandlingstilbud, sier Elverum som peker på at det forebyggende arbeidet fortsatt er viktigst.

LES OGSÅ: Portugal - landet Norge vil lære av

Legalisering

Samtidig som Elverum vil avkriminalisere narkotikabruk, kommer han med en kraftig advarsel til dem som tar til orde for legalisering. Han mener debatten om legalisering bidrar til en farlig alminneliggjøring av bruk av cannabis og andre narkotiske stoffer.

– Det er store utfordringer i debatten om legalisering. Mange lar seg friste til å føre en argumentasjon som ufarliggjør narkotiske stoffer. Det er en utvikling vi er svært betenkte over, sier Elverum.

Han mener det er mange ungdommer som nå tror det foregår en legalisering av narkotika.

– Den største kampen nå blir å opprettholde forbudet. Vi må ikke la oss friste av lettvinte poenger og argumentasjon for legalisering. Skal vi greie å hindre at framtidige generasjoner får større problemer med narkotiske stoffer, må samfunnet ta sitt ansvar nå, sier Elverum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk