Politikk

Her driver nazi-gruppen valgkamp i gågaten

Nasjonalsosialister har inntatt den lille byen Ludvika og vil bite seg fast i lokalpolitikken. Fra en valgkiosk deler de ut materiell – til fortvilelse for innbyggere og kirke.

Bilde 1 av 3

Grupperingen som ­kaller seg ­kaller seg Den ­nordiske Motstandsbevegelsen (NMR) sprer uro med nazimarsjer i nabo­landet – og sjokkerte nordmenn da de i fjor marsjerte i Kristiansand. Nå har et hopetall av dem flyttet til byen Ludvika i ­Dalarna, ett av tre steder i Sverige der de stiller til valg ved høstens ­kommunevalg.

Vårt Land møter dem i valgboden med grupperingens tegn: «tyr-runen». NMR er tydelig synlig i småbyen, og står mellom Modaraternas og Miljöpartiets stand. For flere vi snakker med er det tøff kost. Trykket fra nazi-gruppen på lokalsamfunnet har nemlig vært stort i det siste.

– Målet med å stille til valg, er å få gjennomført politikken vår. På riksnivå vil vi ha et ­enhetlig ­Norden, vi vil stoppe masse­innvandringen og forlate EU. Mye av dette går igjen i lokalpolitikken. Vi vil ha et trygt og fritt Ludvika, sier Markus Nordh, sjette­kandidat på NMRs liste.

LES OGSÅ: Nynazismen vokser i Sverige

Vold i rekkene

Han og kollegene på standen opptrer rolig – og snakker «polert». I Ludvika oppleves dette nå som strategien til nasjonalsosialistene: Være en del av lokalsamfunnet – og oppføre seg som folk flest.

Det er i skarp kontrast til ­gruppas historiske register. Det rommer voldsdommer for ­enkelte, noen har bakgrunn fra skinhead­gruppen Vitt Ariskt Motstånd.

Det handler om konfrontasjoner med politiet – og ­marsjer der de paraderer iført hvite ­skjorter med sine grønne og svarte ­nasjonalistflagg. Omgitt av sitt eget borgervern, med plastskjold og hjelmer.

Mai-marsj

Nettopp ­lille ­Ludvika var 1. mai i år åsted for en av bevegelsens største ­mønstringer hittil: NMR ­marsjerte gjennom byen, som medlemmer nå flytter til. I forrige uke ­fortalte flere lokalaviser at den kjente svenske nazisten Vera ­Oredsson (90) også har gjort ­dette. På 1970-tallet ledet hun det ­nazistiske Nordiska rikspartiet.

I Ludvika har NMR sin ­eneste lokalpolitiker, Per Öberg. Han ble valgt inn på Sverigedemokraternas liste i 2014, men sto siden frem som nasjonalsosialistenes mann. Det er dette ­mandatet som ­Markus Nordh og fem ­andre sortkledde nasjonalister jobber i gågaten for å redde. De trenger rundt 350 stemmer for å beholde en slik talerstol inn i hverdagslivet.

LES OGSÅ: Kristenvelgere gir sterkere applaus til Åkesson

«Levende landsbygd»

Når Vårt Land spør Nordh om ­hvilke saker de vil vinne valget på, er fortellingen totalt på siden av den harde nasjonalsosialismen ­partiet formulerer.

– Vi vil avskaffe Frändskapshuset i Ludvika, svarer Nordh.

Det er et flerkulturelt hus 
– og Nordh vil at «pengene skal brukes til å sende folk tilbake til hjemlandet».

– Vi jobber for en levende landsbygd – og for å redde byskolene. Vi fikk samlet inn 13 prosent av innbyggernes underskrifter til dette formålet, forklarer Nordh, og trekker frem kampen for trygghet.

– Men dere skapte jo frykt med den marsjen 1. mai?

– Det er media som skaper ­bildet av at folk er redde for oss. Det er noe annet enn hva vi selv opplever når vi står på gaten.

Nazifisere Ludvika?

Motstandsbevegelsen sentralt vil ­skape en nordisk, nasjonal­sosialistisk republikk. I ­materiell omtaler de seg ikke selv som ­nazister, men nasjonal-
sosialister. I programmet vil de stoppe all utenomeuropeisk inn­vandring – og skape en sterk, autoritær stat.

– Dere anklages for å splitte folk i Ludvika?

– Det blir jo slik med ytringsfrihet. Da kan man jo komme og vise agg mot oss.

Nordh poengterer at valg­kampen bare er en liten gren av NMRs arbeid. Organisasjonen står bak radiosendinger, TV og nett­avisen Nordfront.se.

– Vi driver aktivisme hver dag, hele året rundt, i hele Norden. Vi sprer propaganda om hva som er målet vårt.

LES OGSÅ: «KrF-søster» kjemper mot lekk skute

Marsjerte i Kristiansand

– Det 
finnes frykt for at dere skal nazifis­ere Ludvika. Skal byen bli starten på et nazistisk samfunn?

– Vi er for folkefellesskap. Og kan vi begynne med å ­skape det fellesskapet her i ­Ludvika, så er det jo helt fantastisk. Det ­praktiserer vi jo i NMR – vi hjelper hverandre på de måter vi kan. Er man uten bosted, så hjelper vi. Og vi passer hver­andres barn.

Nordh var forrige helg med i ­nazi-mønstringen i ­Stockholm. Og han svarer ja når Vårt Land spør om han også deltok da ­nazister ­marsjerte i gågaten i Kristiansand. Hendelsen ­skapte store over­skrifter. Men den ­stille og åpne valgkampen i ­Ludvika får pågå uten tung debatt i ­svenske medier.

Kirkelig motmedisin

Innenfor frivillige organisasjoner og i den lokale Svenska kyrkan ­hersker det vemod og ­fortvilelse. Prost ­Gunnar Persson og presten Daniel ­Jansson i Ludvika ­forteller en lang ­historie om hvordan de jobber for å ­imøtegå frykten som nazi-­aktivismen ­skaper. De ­forteller om hvordan folk ­reagerer på at NMR eksempelvis filmer innbyggere, for å bruke det på sine nettsider.

Kirkens motaksjon er å skape alternative rom. Som 1. mai – da kirken, Røde Kors og en rekke andre organisasjoner lot menighetens lokaler bli et møtested for barn og voksne mens ekstremistene marsjerte. Det var pølser og brus – og gratis tøyleker fra IKEA til barn.

– Vårt engasjement som ­kirke har et diakonalt ­perspektiv. Jeg ­aksjonerer ikke for å jage nasjonal­sosialister. Men for meg som kirke­leder kan jeg ikke svikte oppdraget om å si at alle ­mennesker har like stor verdi, sier Persson.

En liten lapp

Og frem til ­valget vil Svenska Kyrkan, Kors­kyrkan, Equmeniakyrkan og Røde Kors gjennomføre kampanjen «Medmennesker i valgtider». Sammen vil de være på plass i byens hovedgate fredager og lørdager – gaten der også NMR står.

– Det handler om å være ­tilstede. Og så kan folk få skrive en liten post-it-lapp til oss om det å være medmenneske, forklarer Daniel Jansson.

Lappene samler han – i sum 
gir de et bilde av et annet ­Ludvika.

– Kirkens budskap er tydelig: Vi kan ikke på noen måte stille oss bak nazistene. Det går ikke i hop. Derimot kan vi stille oss bak menneskene. Som menneske, er man elsket, sier Jansson.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk