Politikk

Kristenvelgere gir sterkere applaus for Åkesson

Klappsalvene sitter løst når Sverigedemokraterna nå snakker seg frem blant frikirkelige velgere. Spesielt når partileder Jimmie Åkesson går løs på islamske bønnerop.

Bilde 1 av 3

Se video lenger nede i saken

– Svært mange betrakter oss nå som det mest troverdige verdikonservative partiet, sier Åkesson når Vårt Land treffer ham på valgkamp i Vårgårda øst for Gøteborg.

Timen senere skal lederen for innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) innta talerstolen på Vårgårdamøtet – det store, frikirkelige stevnet som samler over 2000 tilhørere hver kveld. Alle svenske partiledere inviteres dit før et riksdagsvalg. Og ingen takker nei.

Da Åkesson debuterte der før valget i 2014, var det anspent i stevnehallen. Bare hans egen tilhengerskare klappet han frem. Nå – fire år senere – er alt ganske annerledes.

– Jesus flyktet jo ikke til Sverige, men til det nærmeste sikre landet. Asylretten bygger på at man søker seg til det nærmeste sikre landet, sier Åkesson og høster solid applaus fra benkeradene.

De rommer både entusiaster – og kristne flyktningvenner med ansikter som lyser skepsis. Publikummet er delt, men støtten til Åkesson vokser markant blant kristenvelgere i Sverige.

LES OGSÅ: Nå handler alt om Jimmie Åkesson

Jordskjelv

Etter forrige riksdagsvalg viste en undersøkelse at SD knapt ville blitt representert i Riksdagen dersom det var aktive kristne som fikk bestemme. I år avdekket derimot en undersøkelse publisert av den svenske avisen Dagen et jordskjelv i velgergruppen:

18 prosent av tradisjonelle kirkevelgere ville stemt på Åkesson og partiet hans. Oppslutningen er nær like høy som blant svensker flest. Også blant frikirkelige velgere – der engasjement for flyktninger mange steder er høyt – foretrakk 12 prosent SD.

Blant disse har KrFs svenske søsterparti – Kristdemokraterna (KD) – forøvrig sunket fra et nivå på 70 til «lave» 26 prosent.

Kristenfrieri

Åkesson inntar nå flere scener for å snakke til kristne velgerne. Forrige mandag var han gjest hos den norske kjendispredikanten Runar Søgaard, sangstjernen Carolas eks-mann. Kveldens møte i Vårgårda i det svenske «bibelbeltet» er større. Han er dessuten på hjemmebanen til KrFs søsterparti.

– Hvorfor tror du støtten fra kristenvelgerne nå øker?

– For meg er ikke dette så rart. Brenner man for kristne verdier, så søker man det mest troverdige, verdikonservative partiet, svarer Åkesson.

– Men kristne forsamlinger rommer også sterk støtte til en liberal migrasjonspolitikk?

– Det er en lei splittelse i svensk kristenhet om disse sakene. I bunn ligger budskapet om at man skal elske fremmede og hjelpe flyktningene. Jeg er enig i det. Men vi må gjøre det på en annen måte enn hittil. SD vil hjelpe flere flyktninger med sin politikk enn de andre. Ikke i Sverige, men i nærområdene.

LES OGSÅ: Svensk «KrF»-nestor gråt over kald asyldebatt

«Da gråt jeg»

I juni skapte Kristdemokraternas eks-leder og store profil, Alf Svensson, overskrifter etter en TV-debatt. Absolutt ingen av dagens svenske partiledere hadde der imøtegått Åkesson og budskapet om at «landet ikke trenger flere flyktninger».

– Da gråt jeg, fortalte Svensson – enkelt og sterkt.

– Hva tenker du om reaksjonen fra Alf Svensson?

– At jeg er glad han ikke lenger er politiker, svarer Åkesson.

– I politikken må man være rasjonell og kunne fatte kloke beslutninger. Det fungerer ikke å begynne å gråte. Jeg betviler ikke hans godhet og han er et fantastisk menneske på alle vis, men Alf Svensson tar feil og han og hans kolleger drev en ineffektiv flyktningpolitikk.

En «svensk kultur»

Hos predikantkjendisen Sögaard mandag uttalte Åkesson at «er det noe parti som står vakt om kristendommens stilling, så er det Sverigedemokraterna».

– Hvordan da? Vil det bli annerledes om dere fikk regjere?

– Svensk kultur har jo utviklet seg i symbiose med kristendommen i tusen år. De eneste som erkjenner at det eksisterer en svensk kultur, det er jo vi. Og vi er de eneste som sier at mennesker som kommer fra andre land, må tilpasse seg kulturen vår. De andre partiene mener ikke det. Kristendommen skal fortsatt ha en særstilling i det svenske samfunnet.

– Handler det om å jakte velgere fra Kristdemokraterna?

– Vi står hverandre nær i synet på verdiers betydning for samfunnet vårt. Vi kan komme overens om ganske mye, men har ikke mål om å ta velgerne deres. Men de har jo ikke så mange igjen, svarer SD-lederen.

LES OGSÅ: Svenskene kan få valgsjokk og kaos

Det klappes

På pressemøtet like før møtestart langer Åkesson ut mot den tradisjonelle, svenske folkekirken. Den styres av «mennesker som ikke har noe med kristne verdier å gjøre, snarere sosialistiske». Og han gjentar utsagnet han ofte kommer med: «Å plukke kristendommen ut av det svenske samfunnet, er som å plukke egget ut av sukkerkaken»

Inne i stevnehallen «griller» en av møtelederne ham om motstanden mot bønnerop fra moskeer. Åkesson imøtegår dem som mente at dette ikke kom til å bli aktuelt i Sverige.

– Men nå har vi slikt flere steder. Et bønnerop er et religiøst uttrykk, men også et monument over islam: Det skal høres og lyde over nærområdet, og vise at det er muslimsk. Men Sverige er ikke muslimsk, sier Åkesson og selv de moderate frikirkelige i salen klapper.

Forlater KrF-søster

Bakerst i hallen strømmer interesserte til Sverigedemokraternas valgbod etterpå. Vårt Land snakker med flere som har forlatt KrFs søsterparti KD og heller velger seg Åkesson.

– Det er på grunn av andre partiers støtte til palestinerne og Hamas, sier pinsevennen Lena Burman.

– Jeg stemte på KD før på grunn av familiepolitikken, selv om jeg ikke er kristen. Men nå må vi redde landet og da er bare SD troverdige, forklarer Ewa Saxendorp.

Regjering? Ikke viktig

For Åkesson er det store målet å samle så mange at han leder Sveriges største parti valgnatten 9. september. Men i samtalen med Vårt Land nekter han for at det å få regjeringsmakt er viktig.

– Det viktige er å ha innflytelse over regjeringens politikk.

– Er Frps deltakelse i den norske regjering noe forbilde?

– Det er klart Frp er interessant eksempel, men dette er jo et parti som skiller seg mye fra oss.

– Hvordan da?

– Frp er i grunnen et sosialliberalt parti. Siv Jensen vil jo profilere det slik, og i Sverige har de søkt samarbeid med Liberalerna. Personlig har jeg kontakt med enkelte parlamentarikere i Frp, noen personer som føler de står nær oss. Men som partier skiller SD og Frp seg mye fra hverandre.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk