Politikk

KrFUs nestleder forsvarer Bekkevold

Etter to dager med kritikk av Geir Jørgen Bekkevold tar nestlederen i KrFU til motmæle. – Mange støtter ham, men ønsker ikke å ytre seg.

– Det er helt uproblematisk at Geir Jørgen viet Mona og kona. Det er flott at han ville feire kjærligheten sammen med en KrF-ansatt og hennes kone, sier Jarle Aarbakke Tollaksen, nestleder i KrFU.

Onsdag gikk KrFs stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, ut og kritiserte partiets familiepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold for å ha viet KrFs lesbiske kommunikasjonssjef, Mona Høvset, tidligere denne måneden.

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk internt i KrF

Konservativ kritikk

– Dette burde vært ugjort, og det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra, sa Grøvan til NRK Sørlandet.

Fylkesledere i konservative KrF-fylker som Rogaland og Østfold sluttet seg til kritikken om at det skaper usikkerhet blant velgerne om partiet fortsatt står for at ekteskapet skal være forbeholdt mann og kvinne.

Nå tar nestlederen i Kristelig Folkepartis Ungdom bladet fra munnen, for å gi en stemme til de som tier i saken:

– For meg er det nå viktig å signalisere støtte til Geir Jørgen og valget han tok. For det har vært ensidig i pressen. Jeg vet at mange støtter Geir Jørgen i dette, men ikke ønsker å ytre seg. Mitt inntrykk er at meningene i KrF er mye mer balanserte enn det som har kommet fram til nå, sier Tollaksen.

På spørsmål om Grøvans valg om å gå offentlig ut mot en partifelle, svarer han:

– Det er ulike syn i KrF. Saken fortjener egentlig verken oppmerksomheten den har fått eller kommentarer fra noen av sidene. Det må være mulig å forstå at rollene som stortingsrepresentant, og som prest og venn, er to ulike. Det er ikke noe problem at KrF har ett ståsted om ekteskap, mens Geir Jørgen som prest har et annet teologisk syn, sier Tollaksen.

LES OGSÅ: Hareide nekter for trangere KrF

«Trist»

KrFUs fylkesledere i Rogaland og Agder støtter derimot Grøvans kritikk:

– Det var en uklok avgjørelse av Bekkevold. Som stortingspolitiker kan han ikke bare hoppe inn og ut av roller. Han må tenke over signaleffekten av at det ikke sammenfaller med KrFs ekteskapssyn. Han burde skjønt at det ville bli reaksjoner, sier Jonas Andersen Sayed i Rogaland.

Han sitter i fylkesledelsen i Rogaland KrF og sier det har vært «godt trykk der de siste dagene». KrF har mottatt et 50-talls utmeldelser etter vielsen, men deler av dem var begrunnet med manglende samarbeidsavklaring.

Hadle Rasmus Bjuland i Agder sier Bekkevold burde forholdt seg til programmet, særlig siden KrF har brukt så lang tid på å samles om en formulering om ekteskap:

– En kan ikke skille mellom rollen som politiker og privatperson her. Jeg synes dette er trist og forstår at KrF-velgere blir usikre. Dette burde ikke vært gjort, sier han.

LES OGSÅ: Velgerne er urolige i presset KrF

Mennesker

Tollaksen får derimot støtte fra Hanne Marie Iaursulëiel Frostlid, en av grunnleggerne og tidligere leder av KrFs homonettverk. Hun er kritisk til Grøvans offentlige refs av Bekkevold:

«Tenker Grøvan at det skaper god partikultur når han henger ut sin partifelle og partiansatt på denne måten?», skriver hun på Facebook.

Frostlid spør om Grøvan virkelig mener at «alt det KrF-tillitsvalgte gjør i privatlivet sitt skal kritiseres ... hvis det går på tvers av partiprogrammet». «Når ble KrF en menighet?», spør hun.

Frostlid utdyper overfor Vårt Land:

– Når han går ut og kritiserer Bekkevold, går han jo også på paret. Jeg synes det er ordentlig ufint. Han burde tatt det på kammerset, tatt hensyn til at det er mennesker det handler om. Dette er mennesker som står i en sårbar og vakker overgang i livet.

Selv sluttet Iaursulëiel å være aktiv i KrF for fire år siden og etter hvert også å betale kontingent. Men hun er fortsatt støttemedlem i KrFU og sier hun er «virkelig glad i partiet».

– All oppmerksomheten har vært på de 50 utmeldelsene. Hvorfor skriver man ikke om alle dem som har meldt seg ut eller sluttet å være aktive, fordi de ikke orker de dårlige sidene ved partikulturen? Både jeg og andre kjente det på kroppen når det gang på gang kom reaksjoner fra viktige deler av partiet i sårbare spørsmål som ekteskap for homofile og abort. Det var derfor jeg trengte en pause fra KrF. Jeg ble med i et idealistisk parti som jobbet for miljøvern og menneskeverd, ikke for dette.

«Hersketeknikk»

Enkelte i den verdkonservative fløyen i KrF gir uttrykk for at de opplever seg presset og at det kan være vanskelig å flagge en del standpunkt. Hva tenker du om det?

– Det er en hersketeknikk. De kan ikke alltid spille offerkortet når de opplever motstand fra liberal fløy. KrF har vedtatt et partiprogram. Mindretallet må selvfølgelig bøye seg for flertallet. Men de konservative må tenke på hvordan denne fløyen har opptrådt opp gjennom historien overfor en gruppe som har vært veldig liten. Man må trå varsomt, for det er mennesker man kritiserer, sier hun.

LES OGSÅ: Sp er lite lystne på mistillit

I utlandet

Hans Fredrik Grøvan er i utlandet og hadde ikke anledning til å svare på kritikken fredag. Partileder Knut Arild Hareide har verken villet fordømme eller forsvare Geir Jørgen Bekkevold, men i stedet sagt at han respekterer skillet mellom rollene som prest og stortingsrepresentant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk