Politikk

KrFU kan si ja til å gå inn i regjeringen

Landsstyret innstiller på at KrF må holde seg utenfor regjering. Men landsmøtet kan ende på et ja.

Dermed brygger det opp til dramatikk når landsmøtet skal vedta Kristelig Folkeparti Ungdoms endelige anbefaling til moderpartiet helgen 21.-23. september.

For selv om landsstyret med et par stemmers overvekt innstilte på ikke å gå inn i regjeringen denne perioden, stemte tunge fylkeslag som Rogaland og Hordaland for å gå i regjeringsforhandlinger. Og på landsmøtet er fylker med mange medlemmer bedre representert. Dermed kan flertallet vippe andre veien igjen.

– Landsstyret delte seg langs de klassiske linjene. Sørvestlandsfylker som Rogaland og Hordaland stemte for mens flere av østlandsfylkene var skeptiske, sier 1. nestleder Jarle Aarbakke Tollaksen.

LES OGSÅ: – Ap mangler respekt for KrFs kjernesaker

Nestlederen snudde

Da Arbeiderpartiet snuste på 40-tallet og samarbeidsflørten med KrF var på sitt mest intense, var han blant dem som ønsket å orientere seg den veien. Nå har han snudd.

– Vi stemte over om vi skulle gå inn i regjeringen eller forbli i en fri opposisjonsrolle, fordi vi anser sentrum/Ap-alternativet som lite sannsynlig nå. Den politiske situasjonen er årsaken til at jeg mener vi bør søke innflytelse i regjeringen. Ap har ikke det store ønsket om å samarbeide med oss nå og har i stedet orientert seg mot venstresiden etter at en del ga KrF-flørten skylden for deres dårlige valg, sier Tollaksen.

Leder Martine Tønnessen ønsker ikke å si hva hun stemte på.

– Jeg stiller meg bak landsstyrets innstilling og landsmøtets endelige beslutning. Det er ikke sikkert landsmøtet følger signalet fra landsstyret, siden dette er en vanskelig sak for partiet og det er veldig ulike meninger. Det har vært viktig for meg at fylkene ikke skal binde delegatene sine, sier hun.

Det kan med andre ord være delte meninger internt i fylkenes delegasjoner – også i sørvestlandsfylkene. Vårt Land har tidligere skrevet om mangfoldet i Hordaland KrF.

– Når KrF tar den endelige beslutningen i høst, forventer jeg at partiet klarer å lande så vi slipper at alle lurer på hva KrF skal gjøre.

LES OGSÅ: Her er Hareides nye strategi

Økende press

Etter at Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i vinter, har presset økt på vippepartiet KrF om å avklare om de vil følge etter.

KrF har varslet at de vil ta stilling til samarbeidsspørsmålet før jul. Dette er siste trinn i en strategiprosess der politiske prioriteringer først blinkes ut, før en gjør et samarbeidsvalg. I april sluttet landsstyret seg til ledelsens «diskusjonspakke» med forslag til tre hovedsøyler i KrFs politiske prosjekt. Siden har de vært på høring i partiet.

Det er derfor knyttet spenning til signalene når KrFs landsstyre samles igjen 28. september – én uke etter at KrFUs landsmøte lander sin anbefaling. KrFU er representert i KrFs viktige organer. Ungdomspartiet var en pådriver for at KrF ikke skulle lukke døra for Frp i årene fram 2013.

KrFU-ledelsen regner ikke med at moderpartiet tar stilling til annet enn ja eller nei til regjering i høst. En samarbeidsavklaring før 2021-valget ligger et godt stykke fram i tid, tror de.

Fylkesleder Jonas Andersen Sayed i Rogaland hadde derimot ønsket seg et tydelig retningsvalg fra KrFU og håper moderpartiet leverer det i høst:

– Folk kan lese et nei til Frp som et ja til Ap. Vårt fylkesstyre sa enstemmig ja til å gå i regjering.

Fylkesnestleder Edel-Marie Haukland i Nordland er derimot glad for signalet fra landsstyret:

– KrF bør fortsette utenfor regjering som nå. Vi har fått mange gjennomslag ved å samarbeide begge veier. For eksempel flere kvoteflyktninger, opptrappingsplan i kampen mot vold mot barn, lærernorm, matkastelov, økt bistand og bedre skogsvern. Vi skal få til KrF-prosjektet i opposisjon.

LES OGSÅ: KrF strever med å velge bort saker

KrF ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk