Politikk

– Jødetesten er irrelevant på muslimer

Ap-politiker hevdet Frps Per-Willy Amundsens omtale av muslimer ikke består jødetesten. Men både jødisk forstander og forsker mener testen er ubrukelig.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen består ikke jødetesten, hevdet Utøya-overlevende Per Anders Langerød i Aftenposten 25. juli.

Konklusjonen trakk bystyremedlemmet for Arbeiderpartiet i Oslo etter å ha byttet ut ordet «muslimer» med «jøder» i et Facebook-innlegg fra den tidligere justisministeren.

SAMME TEMA I DAGENS AVIS:

• Ervin Kohn mener det er farlig å advare mot «muslimsk folkevandring»

• Innvandringen økte, høyreekstreme drapshendelser sank

Muslimsk folkevandring

«Jeg forbeholder meg retten til å ytre at folkevandringen fra muslimske land bør opphøre», skrev Amundsen der.

Innlegget var et svar på kritikk fra ekstremismeforsker Lars Gule ved OsloMet, som hevdet at Frp etter 22. juli må ta et oppgjør med hat mot innvandrere, muslimer og meningsmotstandere i egne rekker og omland.

Men er jødetesten relevant å bruke på debatten om innvandring fra muslimske land?

Nei, den er helt irrelevant, mener både Ervin Kohn og Johannes Due Enstad.

– Jødeforfølgelse er en annen og unik historie. Å blande den sammen med gruppetenkning om muslimer tjener ingen formål. Antisemittismen krever ikke jødisk tilstedeværelse, men er en forestillingsverden om jøder, sier Kohn.

Han er 2. nestleder ved Antirasistisk senter og forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

– Jødetesten har dessuten mistet sin kraft. For man er ikke så veldig engstelig for hva man sier om jøder for tiden, fortsetter han.

LES OGSÅ: Slik ble «jødenesen» til

– Fordummende

Enstad, som er postdoktor tilknyttet Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, kaller på sin side jødetesten for «fordummende».

– Jødetesten fjerner all relevant kontekst. Den er fordummende og forkludrer mye mer enn den forklarer. Det foreligger ikke noe problem med jødisk innvandring, segregering eller terror mot sivilister slik som med islamistisk terror, sier han.

I går skrev Vårt Land på lederplass at selv om jødetesten henspiller på opptakten til Holocaust, at jødene som gruppe ble tillagt negative egenskaper og fremstilt som en samfunnsfare, bør man være på vakt mot å relativisere nazistenes handlinger ved å trekke denne historien inn i andre sammenhenger.

Johannes Due Enstad er kritisk til at noen i dag hevder at muslimer er dagens jøder:

– Jøder er fortsatt dagens jøder. Undersøkelser viser at de føler seg utrygge i Europa. Unge muslimske menn er overrepresentert i statistikken over vold mot jøder og undersøkelser viser at antisemittiske holdninger er mer utbredt blant muslimer. Det finnes noen strukturelle likheter mellom muslim- og jødehat. Men jødetesten sier oss lite om dette, sier Enstad.

LES OGSÅ: Skremmende virkelighetssyn om islam og Europa

Særskilt vern

Per-Willy Amundsen hevder i sitt svar til Per Anders Langerøds jødetesting i Aftenposten 30. juli at jødene er en folkegruppe med behov for et særskilt vern.

Det samme kan ikke sies om muslimer, mener han, siden muslimer ikke er én folkegruppe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk