Politikk

Rusmisbrukere faller gjennom i menighetene

Tidligere rusmisbrukere opplever menigheter som lite inkluderende. – De er for opptatt av seg selv, og ser ikke nøden hos andre.

– Vi blir godt tatt imot når vi kommer på møter som grupper og holder vitnesbyrd. Kommer vi alene, faller vi gjennom. Menighetene er lite inkluderende, sier Joar Kaasa.

Han er nytilsatt avdelingsleder i Stiftelsen Kraft for den nye pårørende og brukerorganisasjonen «Det nytter». Det er første kristne organisasjon av sitt slag og skal være et supplement til andre pårørende- og bruker­organisasjoner.

Kaasa har selv vært rusmisbruker i to omganger, men kom seg ut av misbruket gjennom blant annet Frelsesarmeen og Evangeliesenteret.

Troen ble en drivkraft

– Det var på gata jeg møtte Jesus i form av mennesker som brydde seg om meg, selv om jeg var møkkete og bodde ute. Siden snudde Gud på alt og ga meg drivkraft og motivasjon til å gjøre en forskjell, forteller han.

Han oppfordrer menigheter til å legge ekstra til rette for at mennesker med hans bakgrunn skal føle seg inkludert.

– Som tidligere rusmisbruker har man sosial angst, og det tar tid å bygge opp de sosiale antennene, sier Kaasa.

Allerede kort tid etter oppholdet på gata ble han invitert med på å utarbeide en ruspolitisk handlingsplan for Fredrikstad kommune der han bor. Siden har han også vært tilknyttet Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Kirkens Bymisjon. Han
jobber også på distriktspsykiatrisk poliklinikk.

– De vonde erfaringene er gjort til noe positivt. Noen ganger møter jeg meg selv i døra, men andre ganger er det en trygghet for brukerne at jeg vet hva jeg snakker om, sier han.

– Savner fellesskapet fra rehabiliteringen

Det er Stiftelsen Kraft som står bak Det nytter. Kraft er en paraplyorganisasjon for kristne rustiltak – blant annet Marita-stiftelsen, Shalam og P22.

Stiftelsen har i lengre tid
ønsket å gjøre mer for brukere og pårørende. Før jul vedtok styret å etablere en kristen interesseorganisasjon for disse gruppene. Etter en ekstrabevilgning over statsbudsjettet ble det også rom for å ansette Kaasa som avdelingsleder.

– Hvorfor trengs det en egen organisasjon, kan ikke menighetene selv ta seg av disse?

– Mange tidligere rusmisbrukere har opplevd et sterkt felles­skap i rehabilitering. Men så kommer de ut og opplever at verden ikke er slik. Mange har travle liv og menighetene kan fort bli et sted man bare møtes til gudstjeneste. Disse menneskene trenger mer enn bare ett møte. De trenger tid, samtale, veiledning og bli sett, sier daglig leder i Stiftelsen Kraft, Marte Yri Evensen.

Tro avgjørende for endring

For tiden
arbeider hun med en masteroppgave der hun har intervjuet tidligere rusmisbrukere om det åndelige vendepunktet som førte til den radikale endringen
i livet. For disse menneskene vil et kristent miljø være avgjørende.

– Gudsnærværet, tilgivelsen og den legedommen som ligger i det, har hatt stor betydning for selvbildet. De føler seg akseptert, tilgitt og elsket, noe som gjør at de kan akseptere, tilgi og elske seg selv og andre. Det er et viktig aspekt i kristen rehabilitering, sier hun.

Ifølge Evensen er tilhørighet, håp og mening viktige trender som er på vei inn i rusomsorgen.

– Man er mindre opptatt av
eksperter og diagnoser. Dette står godt sammen med opplevelsen til mange av de vi har kontakt med, som sier at det åndelige og kristne fellesskapet betyr mye for veien ut av rusmisbruket, sier hun.

Bønn, bibel og samtaler

I første omgang blir det startet en gruppe i Oslo. På sikt skal det også skipes lokale foreninger. Målet er å ha ukentlige samlinger.

Lederne for gruppene vil selv ha erfaringer som misbrukere eller pårørende. Samlingene
vil ha kristne aktiviteter som bønn og bibellesing i tillegg til samtaler. Til sommeren vil
det bli holdt et eget sommerstevne.

– For oss som jobber på feltet sitter de pårørende og brukerne på viktig kompetanse. De gir en bredde i arbeidet, sier hun.

Det nytter/Kraft vil også drive påvirkning- og informasjons­arbeid overfor politikere, institusjoner, menigheter og andre aktører på rusfeltet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk