Politikk

Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Seks fylkeslag i Høyre har klare flertall for eggdonasjon, tre har vedtatt ja-resolusjoner med knapt flertall mens tre anslår at de er delt. Foreløpig sier ingen nei til eggdonasjon.

– Hvis KrF vil ha en påvirkning i dette spørsmålet, så får de skynde seg inn i regjering, ler Anders Kiær.

Han er nestleder i Trøndelag Høyre, et av tre fylkeslag som med overveldende flertall har sagt ja til eggdonasjon på sine årsmøter i år. I Sogn og Fjordane var vedtaket enstemmig, i Buskerud var det «stort flertall».

Vårt Land har snakket med samtlige fylkeslag i Høyre. Blant dem som har vedtak å vise til eller er kjent med at det er et klart flertall i laget, sier ni ja til eggdonasjon.

Blant de resterende er det ingen som sier nei. De fleste av disse er derimot delt i spørsmålet. I flere av disse igjen anslås det å være et knapt ja-flertall.

LES OGSÅ: Høyre innstiller på nei til eggdonasjon

Avgjørende landsmøte

Det er imidlertid delegatene som møter på landsmøtet i begynnelsen av april som avgjør om Høyre sier ja eller nei til eggdonasjon. Ingen fylkeslag vil binde sine delegater.

På landsmøte skal Høyre ta stilling til flere brennbare bioteknologiske spørsmål – deriblant eggdonasjon. Hva Høyre lander på, vil bli avgjørende når Stortinget skal vedta ny bioteknologilov i vår. Det er allerede flertall for eggdonasjon på Stortinget. Sier Høyre ja, blir det tillatt i Norge.

På fjorårets Høyre-landsmøte ble eggdonasjon det store stridsspørsmålet. Til sist ble saken utsatt i påvente av en mer grundig behandling i forbindelse med utmeislingen av nytt prinsipprogram. Mandag denne uka la nestleder Jan Tore Sanner fram resultatet av denne behandlingen i form av en «storresolusjon» om bioteknologi. Der anbefalte et flertall på seks mot tre å si nei til eggdonasjon.

LES OGSÅ: I fjor utsatte Høyre eggdonasjonsstriden

Sier ja

Trøndelag, Sogn og Fjordane og Buskerud tar derimot med seg klare ja-vedtak til landsmøtet.

– Signalene jeg har fått tyder ja-overvekt på landsmøtet, sier Anders Kiær i Trøndelag, som har tvilt seg fra et nei i fjor til et ja i år.

– På årsmøtet på søndag vedtok vi enstemmig ja til eggdonasjon. Alle landsmøtedelegatene var der. Man kan jo trekke sine egne konklusjoner ut fra det, sier fylkesleder Vidar Grønnevik i Sogn og Fjordane.

– Buskeruds årsmøte vedtok denne helgen ja til eggdonasjon med stort flertall, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Andre fylker har tidligere gjort ja-vedtak, men ikke tatt stilling i år. Hedmark og Oppland Høyre vedtok begge ja-resolusjoner med stort flertall i fjor, opplyser tidligere leder i Oppland Høyre, Magnhild Bolstad. Nå har de derimot blitt til Innlandet Høyre, som ennå ikke har behandlet saken.

LES OGSÅ: Partiet som aldri kan bli enig med seg selv i verdispørsmål

Oslo og Akershus

– I Akershus var det i fjor et klart flertall på årsmøtet for å tillate eggdonasjon, sier fylkesleder Hårek Elvenes.

Fylket skal ta stilling til den nye resolusjonen fra sentralt hold på et representantskapsmøte 17. mars. Selv er Elvenes imot å tillate eggdonasjon.

I Oslo anslår fylkesleder Heidi Nordby Lunde at det er klart flertall for eggdonasjon. Fylkeslaget har et gammelt vedtak om ja til eggdonasjon. Hun tviler på at resolusjonen fra partiet sentralt vil endre på det, selv om det også i Oslo er ulike syn i saken.

– Jeg tror det var ja-flertall i landsmøtesalen i fjor og vil være det på årets landsmøte. Jeg forventer at delegatene som velges av Oslo Høyre forholder seg til Oslo Høyres vedtak, sier Nordby Lunde, som likefullt ikke vil binde enkeltdelegater «med sterke overbevisninger».

Hun har ikke talt over hva landsmøtedelegatene mener om saken.

LES OGSÅ: I fjor mobiliserte Høyres verdikonservative fløy før landsmøtet

Skiftet syn

Andre fylker forteller om mer knappe flertall. I Møre og Romsdal beskriver Dag Olav Tennfjord et stemningsskifte i fylkeslaget siden landsmøtet i fjor.

– Vi har gått fra et klart nei i fjor til et knapt ja-flertall i år. Det har vært omstridt, men en grundig prosess. Vi binder ikke delegatene, men som fylkesleder føler jeg jo at jeg bør forsvare vår resolusjon.

Fra Troms vil det sannsynligvis møte en delegasjon der et flertall støtter eggdonasjon, forteller fylkesleder Geir Inge Sivertsen.

Fylkesstyret stadfestet nylig en tidligere resolusjon om ja til eggdonasjon. Det var med et «ikke overveldende flertall». Nå skal saken opp på årsmøtet neste helg.

LES OGSÅ: Denne våren vedtar Stortinget ny bioteknologilov. Kirken og Kvinnefronten advarer mot ja til eggdonasjon

Delte fylker

Flere fylkeslag har ennå ikke drøftet eller konkludert om bioteknologi og eggdonasjon før landsmøtet. Alf Johan Svele i Vestfold Høyre verken klarer eller tør anslå hvor landet ligger i fylket og nasjonalt.

Andre i denne gruppen forteller at de er delt i spørsmålet og ikke vet hvor flertallet ligger. Grethe Monica Fjærvoll sier at Nordland hadde en større bioteknologidiskusjon på årsmøtet i november fjor:

– Der fikk vi ikke noe unisont flertall i den ene eller andre retningen. Jeg kan heller ikke si hvilken vei delegasjonen vil helle ut fra den debatten, for en del av delegatene var ikke sil stede.

Selv er fylkeslederen fortsatt i tenkeboksen. Hun advarer imidlertid mot å tro at det var flertall i salen i fjor.

– De sterke og engasjerte ja-stemmene fra Unge Høyre og Kvinneforumet kan fort gi inntrykk av at det er et flertall. Men det er langt fra sikkert hvis saken var blitt realitetsbehandlet.

Østfold Høyre skal debattere bioteknologi og eggdonasjonsspørsmålet på sitt årsmøte 3. mars.

– På fjorårets landsmøte var delegasjonen delt i saken, sier fylkesleder Rene Rafshol.

Han aner ikke hva fordelingen mellom ja og nei-stemmer i delegasjonen blir i år, men tror det går mot flertall på landsmøtet:

– Jeg hørte på debatten i fjor. Da var det veldig mange som sa at de hadde landet på et ja-standpunkt, men kunne akseptere en utsettelse, sier Rafshol.

Selv har han hellet mot nei. Nå er han mer usikker.

Elin Schanche i Rogaland Høyre anslår at fylkeslaget er helt delt i spørsmålet. Hun har både forhørt seg med landsmøtedelegasjonen og andre i fylkeslaget. Selv heller hun mot et ja. Sentrale figurer som Bent Høie og Sveinung Stendslang er imot.

LES OGSÅ: Her er den blåblå regjeringens stortingsmelding om bioteknologi

Knappe ja-flertall

Andre fylkeslag som er delt i spørsmålet, har landet på et knapt ja-flertall når spørsmålet har kommet opp til avstemning.

– På årsmøtet endte det med et knapt flertall for eggdonasjon. Selv er jeg imot, sier Harald Furre i Agder Høyre.

Telemark Høyre er og var delt i spørsmålet, forteller fylkesleder Gunn Marit Helgesen, før hun må legge på fordi flyet hennes skal lette. Nestleder Per Lykke plukker opp tråden:

– I fjor gikk årsmøtet med knapt flertall inn for eggdonasjon. Personlig er jeg for. Jeg kan godt tenke meg at fjorårets landsmøtedelegasjon var ganske splittet. Vi har ikke valgt årets delegasjon, sier Lykke, som er usikker på hvor vinden blåser i partiet som helhet.

Avventende

Fylkesleder Tom Georg Indrevik i Hordaland Høyre avventer fylkets behandling av saken.

De fleste fylkeslederne vektlegger at eggdonasjon er et spørsmål uten klare svar og snakker mye om tvil og behov for klare kriterier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk