Politikk

Venstre kan ta «livssynsministeren»

Krefter i Venstre trykker på for å få Trine Skei Grande som kulturminister. Da får «nøytralitetspartiet» styre livssynspolitikken.

Både i Venstre og Frp bekreftes det at landsstyrene har beredskap kommende helg for å ta stilling til et resultat fra regjeringsforhandlingene på Jeløya. Deretter kommer styrkeprøven partiene imellom om hva slags statsråder de skal ha. Venstres venter seg tre – men pressen har også spekulert i fire.

Internt i Venstre mener flere at nettopp partileder Grande selv bør velge seg kulturministerposten – og ikke nødvendigvis en tyngre post som eksempelvis kunnskapsminister.

Liberale markeringer

Da høstens sonderinger pågikk, ble det fra Venstre-toppen overfor Vårt Land sagt at det kunne bli viktig for partiet å skaffe seg kulturministeren. Der kunne partiet gjøre en politisk forskjell – og markere seg som et liberalt parti på en rekke felt der ikke nødvendigvis handlet om bevilgninger.

Partiprofilen Sveinung Rotevatn ble nevnt som et aktuelt navn. Nå trekkes Grande selv frem. Men i kampen om statsrådspostene handler det ikke om å velge selv. Statsminister Erna Solberg har et «siste ord».

LES OGSÅ: Giske får støtte fra de politisk ukorrekte

Sette spor

KrFs partileder Valgerd Svarstad Haugland var i sin tid kultur- og kirkeminister da hun satt i Bondevik 2-regjeringen. Denne statsrådsposten ga rom for å håndtere partiledervervet, men hun satte også spor etter seg på departementets kjernefelt. Ikke minst ved å få iverksatt en strengere spillpolitikk.

For Venstre kan det gi nye markeringsmuligheter å få statsrådsansvaret for livssynspolitikken. Venstre gikk til valg med et fyldig program for en nøytral og sekulær stat. To år i forveien fikk nettopp Venstre vedtatt et stortingsforslag om å få utformet en ny og mangfoldig livssynspolitikk.

Grande: «Altfor sakte»

Det handlet om å få «Stålsett-rapporten» om et livssynsåpent samfunn opp av skuffen. Men fra dagens kulturminister, Linda Hofstad Helleland, mangler det ennå noe som stortingspolitikere kan behandle.

– Prosessen går altfor sakte, spesielt når vi jo nå har avviklet statskirkeordningen. Religionspolitikk hadde trengt et trykk innenfra en regjering, sa Venstre-leder Grande til Vårt Land i august i fjor.

I dette intervjuet varslet Grande at nettopp arbeidet med en ny, nøytral livssynspolitikk ville skyte fart om Venstre inntok en blågrønn regjering.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

Få lekkasjer

Alle hovedkapitler skal nå være ferdigforhandlet en første omgang på Jeløya. Men bare partitopper og sentralt involverte i de tre partiene har oversikt over hva som er på plass. Lite lekker ut fra forhandlingsrommet – bortsett fra rapporter og snakk om «god stemning».

Fra ulike kilder får Vårt Land imidlertid opplyst at livssynspolitikk var forberedt som et forhandlingstema der Venstre ønsket å få satt merke etter seg i en regjeringsplattform.

Venstres tradisjoner

Kilder i Venstre sier at Grande selv slett ikke avviser tanken om å bli kulturminister. Profiler i stortingsgruppen sier at de ikke er overrasket om dette blir resultatet.

For Venstre kan denne statsrådsposten markere både det gamle «Tradisjons-Venstre» og det nye, sosialliberale kulturpartiet. Kulturdepartementet har blant annet ansvar for frivillighetspolitikken, idrettspolitikk, mediepolitikk, språkpolitikk og spillpolitikk. Samt det som ennå heter «Lov om trudomssamfunn, og ymist anna».

Statsrådsposten anses også som en nøkkel til å styrke seg i Distrikts-Norge: Tilstedeværelse – og mulighet til å vri kultursatsinger bort fra Oslo.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Til uken?

Også Høyre har varslet sentrale tillitsvalgte om mulige møter om regjering til helgen. Dersom ikke forhandlingene sporer av i sluttfasen, tror kilder at en ny regjering og plattform blir presentert uti i neste uke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk