Politikk

Krever abortgrense i uke 18

Unge Venstre mener det er en «ypperlig anledning» å endre abortgrensen til uke 18 og innføre aktiv dødshjelp, når «bremseklossen» KrF er ­utenfor regjeringsforhandlingene.

Mens Venstre trolig er på vei inn i regjeringskorridorene går Unge Venstre ut med en rekke punkter hvor de krever en norsk verdi-reform.

– Nå som KrF har stilt seg på sidelinjen, er det en ypperlig ­anledning for de borgerlige partiene for å få fart på saker som vi er enige om, og der KrF tidligere­ har vært en bremsekloss, sier leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark.

Øyner mulighet

Unge Venstre håper nå å dra det norske samfunnet i en tydelig liberal retning. De har derfor laget en kravliste til moderpartiet:

Unge Venstre ønsker å:

  • Tillate fri abort fram til uke 18.
  • Åpne for assistert selvmord.
  • Kommersiell surrogati.
  • Assistert befruktning, også uten ekteskap.
  • Fjerne ekteskapsloven.
  • Fjerne lov om helligdagsfred.
  • Søndagsåpne butikker.
  • Forskning på befruktede egg.

LES OGSÅ: SV ønsker å skrote abortnemndene.

Vil påvirke

På Venstres landsmøte i oktober ble Sondre Hansmark valgt som ny leder for Unge Venstre.

– Dette er et veldig sterkt ­signal om at Unge Venstre ønsker en verdireform i Norge. Vi håper Venstre tar sakene opp i regjeringsforhandlingene og dermed sørger for å være en progressiv sprengkraft som kan bringe ­Norge i en mer liberal retning, sier han.

Utspillet er også et forsøk på å påvirke moderpartiets politikk i forkant av landsstyremøtet som holdes i mars neste år.

– På landsstyremøtet neste år skal vi blant annet skal diskutere fremtidens teknologi og bioteknologi, sier han og legger til:

– Vi begynner denne kampen allerede nå og vil slik sørge for at Venstre åpner opp for bruken av mer teknologi.

LES OGSÅ: Venstre skal avklare kva dei meiner om tidleg ultralyd.

Abortgrensen

I spørsmålet om selvbestemt abort vil Venstre beholde dagens lovgivning, som er abort inntil uke 12 av svangerskapet. Deretter må kvinnen søke en nemd. Dette har Unge Venstre lite sans for.

– Spørsmålet er hvor vanskelig man skal gjøre livet for kvinner. I dag må man møte en abortnemd for å få innvilget ønsket om selvbestemt abort etter uke 12, sier han,

– Vi ønsker å fjerne nemd-­ordningen og la alle ta abort fram til uke 18.

Persen mener dagens grense på 12 uker er «som tatt rett ut av luften»:

– Det er ikke et medisinsk grunnlag for denne grensen. ­Dagens regelverk har derfor rom for ytterligere liberalisering, sier han.

Ser mot FpU

På tross av ­politiske uenigheter rundt klima-politikk og innvandring, stemte Venstre sist vårsesjon det samme som Fremskrittspartiet i hele 80 prosent av sakene som ble lagt frem i Stortinget.

Hansmark mener at Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) kan være en god partner:

– Vi kan gå sammen om å fjerne en del tåpelige regler. FpU har også gjort en god jobb i å få moderpartiet til å innta liberale standpunkter i en del spørsmål, sier Hansmark.

LES OGSÅ: Utfører 25 millioner farlige aborter

Får støtte fra FpU

Formann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, stiller seg positiv til Unge Venstres «verdireform».

– Jeg har ikke noe problem med å si at Unge Venstre og FpU er enige i det meste hva gjelder verdispørsmål, sier han.

– Vi har ikke hatt noen stor ­intern diskusjon i FpU med tanke på om abortgrensen skal heves til uke 18, men det er et spennende punkt. Hva gjelder de øvrige punktene vil jeg ønske Unge Venstre velkommen etter, sier han.

– Vil dere jobbe sammen for å påvirke moderpartiene i en liberal retning?

– Ja. Unge Venstre og FpU har en god dialog om viktige verdispørsmål. Dersom de tre partiene kommer frem til et forhandlingsresultat som alle er fornøyde med, må vi bruke vår mulighet til å påvirke politikken til den nye regjeringen, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk