Politikk

– Frp er fortsatt et høyrepopulistisk parti

Ketil Raknes, forfatter av Høyrepopulismens hemmeligheter, er uenig i valgforsker Anders Todal Jenssens påstand om at Fremskrittspartiet ikke lenger kvalifiserer som et høyrepopulistisk parti.

– Jeg mener Anders Todal Jenssen drar det for langt. Høyrepopulisme handler om hva du sier og gjør, og ikke bare hvilke kjennetegn velgerne dine har, sier Ketil Raknes, høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania til Vårt Land.

I går meldte Vårt Land at valgforsker Anders Todal Jenssen mener Fremskrittspartiet ikke lenger er et høyrepopulistisk parti. Høyre og Frps velgere har dessuten blitt likere hverandre, konkluderer NTNU-professoren i artikkelen «Norsk høyrepopulisme ved veis ende?» i siste nummer av Nytt norsk tidsskrift.

LES OGSÅ: – Frp er ikke lenger et høyrepopulistisk parti

Høyrepopulisme

Valgforsker Jenssen peker på tre kjennetegn på høyrepopulisme: «beskrivelse av folket som homogent, eksklusjon av utgrupper og elitekritikk». I dag er det kun utdefinering av nyankomne innvandrere og muslimer som gjenstår av disse kjennetegnene, mener Jenssen.

Tall fra stortingsvalgundersøkelsen i 2013 viser dessuten et markant skifte blant Frps velgere sammenlignet med tidligere valg. Forskjellene mellom Frps og Høyres velgere var forsvunnet eller kraftig svekket:

• Frps velgere var blitt mye mindre politisk kyniske det året de for første gang gikk inn i regjering enn tidligere.

• Frps velgere var dessuten blitt mindre innvandringskritiske, Høyre-velgerne mer.

• For første gang var Frp-velgerne de mest markedsliberale av partiene. Utdannings- og inntektsforskjellene mellom dem og Høyre-velgerne var redusert.

Frp må derfor heller regnes som et markedsliberalt parti, konkluderer Todal Jenssen, som påpeker at det åpner et politisk rom for misnøyegrupper på Frps flanke.

LES OGSÅ: 30 år siden Carl I. Hagens Mustafa-brev

Innvandringskritiske

Det er riktig at Frps velgere er mindre innvandringskritiske og mer markedsliberale enn høyrepopulistiske partier i mange andre land, men det er fortsatt udiskutabelt at de mest innvandringskritiske velgerne i Norge stemmer Frp. Innvandring er den viktigste saken for disse velgerne. At de er blitt litt mindre innvandringskritiske fra 2009-2013 endrer ikke dette bildet, skriver Raknes i en e-post.

Den tidligere SV-rådgiveren har skrevet boken Høyrepopulismens hemmeligheter, om høyrepopulistiske partier i Europa. Han mener Todal-Jenssen legger for lite vekt på hva Frps politikere sier og gjør:

– Hvis man går inn på facebooksiden til Sylvi Listhaug så finner man en rekke empiriske eksempler på både elitekritikk og ekskluderende nasjonalisme. Vi har også en justisminister som tar til orde for å kastrere pedofile og at folk som er anmeldt for vold skal kunne utstyres med fotlenke. Dette oser av autoritær verdiorientering, som er et klassisk kjennetegn på høyrepopulisme, skriver Raknes og legger til:

– For alle som har fulgt med i årets valgkamp der statsråder vil sette menneskerettighetene til side, anklager politiske motstandere for imamsleiking og kjører en kampanje for å frata innvandrere velferdsrettigheter så tror jeg Todal Jenssens analyse er ganske mangelfull.

Anders Todal Jenssen påpeker selv i sin artikkel at Frp fortsatt har politikere som behersker høyrepopulistisk retorikk, og som kan mobilisere velgere med den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk