Politikk

– Høyre ligner mer og mer på Ap

Høyre velger oftere statlig styring over valgfrihet for familier, mener partiledelsen i KrF, som også frykter et mer liberalt Høyre i biopolitikken.

– Det er ikke overraskende at Arbeiderpartiet stemte mot forslaget vårt om å forby tvillingabort. Men Høyres håndtering er desto mer skuffende, sa partileder Knut Arild Hareide i sin tale.

– Jeg har hatt noen sjokkartede opplevelser. Jeg har debattert med Høyres Tina Bru og fått flashbacks til diskusjonene mine med Aps Karita Bekkemellem Orheim i gamle dager, sa nestleder Dagrun Eriksen til Vårt Land.

Utspillene kom under Kristelig Folkepartis landskonferanse i januar. I KrF ser ledelsen med uro på utviklingen i Høyre, som tradisjonelt har blitt ansett som en verdikonservativ venn i bio- og familiepolitiske merkesaker.

LES OGSÅ: Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Frykter liberalisering

Også Høyres helsepolitiske talskvinne, Tone Wilhelmsen Trøen, er urolig, skrev Vårt Land tirsdag. Hun ser klare tegn på at partiet er på vei bort fra sin verdikonservative tradisjon til fordel for en verdliberal linje i bio- og familiepolitikken.

Bekymringsmeldingen kommer før en landsmøtevår der Høyre kan komme til å si ja til eggdonasjon og gå løs på kontantstøtten og barnetrygden, men etter at en samlet Høyre-stortingsgruppe bidro til å åpne for såkalt tvillingabort eller fosterreduksjon.

LES OGSÅ: Høyre løfter nei til eggdonasjon ut av partiprogrammet

Ser et mønster

Dagrun Eriksen mener Høyre ligner mer og mer på Ap i familiepolitikken:

– Nå begynner det nesten å bli et lite mønster at Høyre velger statlig styring av familieliv, barndom og foreldreskap. Den har normalt hørt til venstresiden i norsk politikk, sier nestlederen.

I siste utkast til partiprogram for neste stortingsperiode vil Høyres programkomité enten behovsprøve barnetrygden, eller fjerne den helt til fordel for gratis barnehage og SFO. Kontantstøtten skal også endres.

Eriksen mener det betyr at sivilsamfunnet og dens grunnenhet, familien, taper terreng til fordel for statlig styring. Hun viser til at Høyre-nestor og tidligere statsminister, Kåre Willoch, var og er en varm tilhenger av barnetrygden.

– Jeg tror Kåre Willoch vil være ganske sjokkert over de taktene vi har hørt fra Høyre, sier nestlederen, og legger til om kontantstøtten:

– Mens kontantstøtte, valgfrihet og fleksibilitet var noe som hørte til sentrum-høyre, viser det seg nå at vi har problemer på begge sider, sier Eriksen.

Onsdag åpnet Frps Sylvi Listhaug for å vrake kontantstøtten på grunn av negative følger for integrering, ifølge VG. Uttalelsen kom i forbindelse med Brochmann II-utvalgets utredning om konsekvensene av høy innvandring.

LES OGSÅ: Nordmenn har gjort en moralsk U-sving i bioteknologiske spørsmål

Verdifellesskap

Partileder Knut Arild Hareide snakket derimot fortsatt opp verdifellesskapet med Høyre da han møtte pressen etter talen til landskonferansen forrige måned.

– Men nettopp innen bioteknologi beveger jo Høyre seg nå i motsatt retning av KrF?

– Samtidig så er det kun Høyre og Sp som støtter oss i spørsmålet om eggdonasjon i dag. Der er det flertall mot KrFs politikk. Det samme gjelder kunstig befruktning for enslige, sier Hareide.

Han savner Høyres verdikonservative nestor, Inge Lønning, men ser at Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen «tar en del av disse debattene».

– Samtidig hørtes ikke Høyre-kvinnene mye annerledes ut enn Ap-kvinnene under reservasjonsstriden, sier Hareide.

LES OGSÅ: Kjendispolitikernes historie

Solid Solberg

Partilederen synes statsminister Erna Solbeg har «stått opp i en del viktige verdisaker» som reservasjonsrett og da abortproblemstillinger ble debattert på Høyre-landsmøtet i 2013.

– Men da tapte hun. Vi er jo også spent på vårens landsmøte i Høyre, vedgår Hareide.

Han håper eventuelle verdikonservative standpunkt regjeringspartiet inntar er oppriktige og ikke bare for å «blidgjøre KrF», så de faktisk ønsker å stå i tøffe debatter.

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad vil tenke nytt om familie og veier til makt

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk