Politikk

Prest: – Ikke finn på å stemme Frp

Tusenvis gikk denne uken i fakkeltog i protest mot regjeringens asyl- og flyktningpolitikk. – Kirken bør advare mot å stemme Frp, mener prest Kjersti Wernø.

– Dette underbygger bare at kirken er blitt en varmestue for sosialister­, kontrer Frp-politiker.

Onsdag gikk tusenvis av mennesker over hele landet i fakkeltog for mennesker på flukt. Bak arrangementet, som er en tydelig markering mot regjeringens asyl- og flyktningpolitikk, står i alt 40 organisasjoner, politiske partier og ungdomspartier. Fra kirkelig hold var blant andre­ Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Norges kristne råd representert. Bispemøtet har samtidig sendt et brev til Erna Solberg og bedt om juleamnesti for asylsøkere.

Regjeringens asyl- og innvandringspolitikk har blitt så drøy at det er på sin plass for kirken å advare mot Frp, mener fengselsprest i Bredtveit fengsel, Kjersti Wernø.

– Ikke finn på å stemme Frp! oppfordrer hun i siste nummer av fagbladet LO Media, hvor hun går hardt ut mot partiet som hun mener­ har fått «for mange tentakler inn i systemet».

LES OGSÅ: Listhaug skal stoppe asylbarna

– Skremmer flyktningene

Synspunktet utdyper hun slik:

– Jesus var flyktning, Maria en enslig mor. Vi har fått nåtidens flyktningskrise rett inn i stuene våre, og det er en lidelse å se på at vi som land ønsker å bidra så lite, sier hun til fagbladet.

Til Vårt Land sier hun:

– Frps synspunkter og praktiske politikk er på kollisjonskurs både med kirken og store deler av det norske folk, mener hun og understreker:

– Vi skal selvsagt ikke ha en politikk hvor alle får opphold, men som kristne og kirke kan vi ikke godta ansvarsfraskrivelse­ slik vi nå gjør; hvor poenget synes­ å være at vi skal ta imot så få som overhode mulig. De negative signalene regjeringen har sendt ut til resten av verden, har jo bidratt til at svært få tør å nærme seg våre grenser.

LES OGSÅ: Frp-politiker meldte seg ut av kirken – var aldri medlem

– Glemmer konsekvensene­

Bjørn Lian er sokneprest i Karlsøy­ i Troms og har siden 2003 hatt ulike politiske verv i Frp. Han reagerer sterkt på advarselen­ til Wernø.

– Prinsipielt er jeg enig i at kirken­ skal være politisk, men den skal aldri være partipolitisk. Hva som er mer politisk rett enn andre ting er imidlertid en skjønnsmessig vurdering. Selv mener jeg kirken har blitt altfor sosialistisk, sier han.

At Bispemøtet støttet opp under­ fakkeltoget på onsdag, synes han er uheldig.

– Biskopene mangler et viktig aspekt når de tar parti i flyktningpolitikken. De vektlegger sinnelagsaspektet og pliktaspektet, men de glemmer å se konsekvensene av å ta inn mange flyktninger. Hele vårt demokrati og vår kristne kulturarv står i fare når muslimene kommer i flertall, mener han.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug vurderer utmelding etter bispeutspill

Åpen og allmenn kirke

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, synes heller ikke kirken evner å se konsekvensen av deres standpunkt:

– Jo flere vi får hit, desto færre får vi hjulpet totalt sett, mener Keshvari. Han er ikke overrasket over uttalelsene fra fengselspresten og synes kirken nå har inntatt så klare, politiske standpunkter at de vanskelig kan kalles «en åpen og allmenn kirke som favner alle».

Gruppeleder Kierulf Lavrans i Buskerud Frp fyrer av denne­ kruttsalven etter å ha lest intervjuet­ med presten i Bredtveit fengsel:

– Kirken er en varmestue for sosialister. Dette føyer seg bare inn i rekken av uttalelser som viser­ at kirken har en klar, politisk agenda, hevder han.

LES OGSÅ: Den norske, politiske kirke

Føler seg ikke hjemme

– Hvor bør grensen for kirkens politiske engasjement gå?

– Det er ytringsfrihet for alle, men det er lite klokt å gå ut på den måten når man vil være en folkekirke. Det gjør at en stor gruppe mennesker i dette land, som er tilhenger av en restriktiv innvandringspolitikk, ikke føler seg hjemme i kirken, sier Lavrans.

Den risikoen er fengselsprest Kjersti Wernø villig til å ta.

– Vi kan ikke gå på akkord med våre grunnleggende verdier: Solidaritet og nestekjærlighet. Vi må våge å ta parti og velge side i så viktige spørsmål, sier 
Wernø.

Biskop Ole Christian Kvarme ønsker ikke å kommentere saken­ nå.

LES OGSÅ: «Kirken er politisk»

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk